Cześć wszystkim, jestem nowym użytkownikiem internetu mobilnego w Orange. Postanowiłem się przenieść na mobilny dlatego, że do tej pory miałem internet po kablu, ale jego maksymalna prędkość ze względu na łącze była ograniczona do 2 Mbit/s, co na obecne czasy, nie oszukujmy się, troszkę mało

. Zdecydowałem się na ofertę Orange FreeNet 89,90, czyli 70GB pakiet podstawowy 3G plus nielimitowane 4G LTE przez cały okres trwania umowy. No właśnie, LTE... Mapa zasięgu LTE w Orange pokazuje, że mój dom jest w zasięgu LTE, możliwość złapania tego sygnału również została sprawdzona na dwóch telefonach w Orange wystawionych przez okno (Samsung Galaxy S3 LTE oraz iPhone 5S). Na obydwu urządzeniach LTE łapie, co prawda nie na maksymalnym zasięgu, ale prędkość pobierania to około 30 Mbit/s, a wysyłania 15 Mbit/s. Po podłączeniu routera LTE (ZTE MF283+) i postawieniu na tym samym oknie, z którego testowane było LTE na telefonach, maksymalna osiągalna technologia na routerze to DC-HSPA+ (a to chyba nie LTE...) i prędkość pobierania dochodzi do 7-10 Mbit/s bez anteny i przy zamkniętym oknie. Przy oknie otwartym prędkość wzrasta do 15 Mbit/s, lecz jest to nadal DC-HSPA+. Zakupiłem dzisiaj
TĄ antenę, która w teorii powinna pomóc w złapaniu sieci LTE. Niestety, ukierunkowana na nadajnik Orange nic nie dała, nadal DC-HSPA+. Odległość do tego nadajnika to 1,5km w linii prostej od okna, ale na drodze jest przeszkoda w postaci niewielkiego lasku. Antena została wystawiona przez okno z powodu, że jest dach mokry i nie chcę ryzykować poprzez wchodzenie na niego

. Co może być powodem tego, że na telefonach LTE łapie, a w routerze, nawet z anteną, LTE nie chce się pojawić? Jestem lekko zielony w tym temacie i mam nadzieję, że doradzicie mi co robić i pomożecie z wyborem odpowiedniej anteny (tą mogę oddać w przeciągu tygodnia). Słyszałem też, że im krótszy kabel antenowy tym lepiej? U mnie kabel musi mieć odpowiednią długość, żeby przejść z dachu, przez strych na 1sze piętro domu (router nie może stać na strychu, ponieważ w zimie jest tam bardzo zimno, a w lecie upalnie gorąco

). Z góry dziękuję za pomoc