LTE od Orange, jaka antena do miejscowości podmiejskiej?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
puszeq
Użytkownik forum

LTE od Orange, jaka antena do miejscowości podmiejskiej?

Post autor: puszeq »

Cześć wszystkim, jestem nowym użytkownikiem internetu mobilnego w Orange. Postanowiłem się przenieść na mobilny dlatego, że do tej pory miałem internet po kablu, ale jego maksymalna prędkość ze względu na łącze była ograniczona do 2 Mbit/s, co na obecne czasy, nie oszukujmy się, troszkę mało ;) . Zdecydowałem się na ofertę Orange FreeNet 89,90, czyli 70GB pakiet podstawowy 3G plus nielimitowane 4G LTE przez cały okres trwania umowy. No właśnie, LTE... Mapa zasięgu LTE w Orange pokazuje, że mój dom jest w zasięgu LTE, możliwość złapania tego sygnału również została sprawdzona na dwóch telefonach w Orange wystawionych przez okno (Samsung Galaxy S3 LTE oraz iPhone 5S). Na obydwu urządzeniach LTE łapie, co prawda nie na maksymalnym zasięgu, ale prędkość pobierania to około 30 Mbit/s, a wysyłania 15 Mbit/s. Po podłączeniu routera LTE (ZTE MF283+) i postawieniu na tym samym oknie, z którego testowane było LTE na telefonach, maksymalna osiągalna technologia na routerze to DC-HSPA+ (a to chyba nie LTE...) i prędkość pobierania dochodzi do 7-10 Mbit/s bez anteny i przy zamkniętym oknie. Przy oknie otwartym prędkość wzrasta do 15 Mbit/s, lecz jest to nadal DC-HSPA+. Zakupiłem dzisiaj antenę, która w teorii powinna pomóc w złapaniu sieci LTE. Niestety, ukierunkowana na nadajnik Orange nic nie dała, nadal DC-HSPA+. Odległość do tego nadajnika to 1,5km w linii prostej od okna, ale na drodze jest przeszkoda w postaci niewielkiego lasku. Antena została wystawiona przez okno z powodu, że jest dach mokry i nie chcę ryzykować poprzez wchodzenie na niego :( . Co może być powodem tego, że na telefonach LTE łapie, a w routerze, nawet z anteną, LTE nie chce się pojawić? Jestem lekko zielony w tym temacie i mam nadzieję, że doradzicie mi co robić i pomożecie z wyborem odpowiedniej anteny (tą mogę oddać w przeciągu tygodnia). Słyszałem też, że im krótszy kabel antenowy tym lepiej? U mnie kabel musi mieć odpowiednią długość, żeby przejść z dachu, przez strych na 1sze piętro domu (router nie może stać na strychu, ponieważ w zimie jest tam bardzo zimno, a w lecie upalnie gorąco :( ). Z góry dziękuję za pomoc ;)
ELS
Początkujący użytkownik forum

Re: LTE od Orange, jaka antena do miejscowości podmiejskiej?

Post autor: ELS »

Raczej niepochlebnie mówi się o antenach logarytmicznych do LTE.
Jeśli masz możliwość zwrotu to zastanów się nad anteną panelową dualną przeznaczoną do LTE.
Osobiście polecam Sorensen bo sam używam i nie spodziewałem się aż tak dobrych wyników ale także chwalą Cybertecha.
Sorensena kupisz na Allegro a Cybertecha szukaj na stronie producenta.
puszeq
Użytkownik forum

ELS, używasz tego Sorensena w mieście, czy poza? W jakiej odległości od nadajnika i w jakiej sieci? Gdzie masz zamontowaną antenę i na jakim kablu? Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Kable są w komplecie o długościach do wyboru.
Ostatnio zmieniony 2015-01-10, 16:06 przez Norfnet, łącznie zmieniany 1 raz.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ELS

Post autor: ELS »

Mam 4 km do nadajnika.Mieszkam na skraju miasta,zamontowana na balkonie.
Kable były w komplecie 2x4m.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie spodziewaj się cudów jeśli chodzi o LTE w Orange. Po prostu działa on słabo. To co osiągnąłeś na telefonach to maks. Orange nie posiada własnej sieci LTE1800, korzysta z T-mobile, które ma 10MHz pasma. Na MF283+ wymuś tylko połączenie w LTE aby nie łączył się w HSPA+DC. Zrób test z routerem na zewnątrz. Skąd jesteś pewny , że na tym BTs-ie oddalonym o 1,5 km LTE1800 Orange działa? raczej nie. Większość z nich to pozwolenia.Czym kierowałeś się w wyborze operatora, konkurencja jest tańsza z internetem no limit na 3G i LTE a i zasięg dużo lepszy. Wybór anteny oczywiście niewłaściwy, do wszystkiego czyli do niczego.
puszeq
Użytkownik forum

matek451, kiedyś z ciekawości zrobiłem test LTE na telefonie w mieście, prędkość była bardzo zadowalająca, pow. 40 Mbit/s (dowód w załącznikach ;) ). Orange wybrałem dlatego, że mam tam umowy na 3 telefony i z tego względu ten internet wychodzi mnie trochę taniej. Myślałem, że skoro łapie mi LTE na telefonie, to i na routerze powinno... Router wystawiony na zewnątrz tak samo łapie DC-HSPA+ na maksymalnym zasięgu, 15 Mbit/s... PS. Jak wymusić w tym routerze połączenie się z LTE? pozdrawiam :)

Obrazek Obrazek Obrazek
dexter18

Post autor: dexter18 »

Ustawienia następnie wybór sieci i tam będziesz miał Tylko Lte.
puszeq
Użytkownik forum

dexter18, włączyłem opcję 'Tylko LTE' i spróbowałem wymusić działanie tej sieci, ale tylko raz mi się udało, na co najmniej trzy próby. Przy LTE prędkość pobierania była około 20 Mbit/s, wysyłania już nie pamiętam. Na to wygląda że to LTE jednak gdzieś tu jest i czy do odbierania go wystarczy antena kierunkowa Sorensen 17dB, czy lepsza będzie Cybertech 15dB? Jaki przybliżony zasięg mają te anteny, chodzi mi o maksymalną odległość od BTS'u? Pozdrawiam :)
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

Ja na Sorensenie 15db łapię sygnał LTE z bts'a odległego o ponad 9 km a prędkości to dl=20Mbit/s a ul=17Mbit/s
Wcześniej miałem lepsze wyniki ale i do nadajnika było bliżej.
puszeq
Użytkownik forum

A czy ktoś z Was orientuje się może, czy na internecie mobilnym prędkość spada w zależności od ilości użytkowników tej sieci i tego, co oni aktualnie robią (np. YouTube czy podobne transferożerne stronki)? Bo czasami mi tak ni z tego ni z owego spada prędkość, może to sprawa zasięgu, czy coś... Na neostradzie miałem zawsze 2 Mbit/s niezależnie od tego ile osób siedziało na necie i co robiło (pomijam Steama, bo przy włączonym pobieraniu prędkość spadała zawsze do ok. 0,1 Mbit/s), dlatego tak się zastanawiam. Przepraszam, że zadaje Wam takie na pewno dla Was banalne pytania, ale ja po prostu jestem w tym zieloniutki :( pozdrawiam :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

puszeq, oczywiście. Prędkość spada wraz z przyrostem użytkowników w danym sektorze. Częstotliwości nie są z gumy. Łącze do stacji bazowej jeżeli to światłowód ma drugorzędne znaczenia. W przypadku radiolinii to ona może być wąskim gardłem.
puszeq
Użytkownik forum

Udało mi się jakimś cudem (nie wiem jak) połączyć z LTE. Są co prawda tylko 2 kreski zasięgu, ale zawsze coś. Router bez anteny stoi sobie na parapecie, jak gdyby nigdy nic, a rezultaty są dość niezłe :) W planach i tak jest zakup anteny kierunkowej, więc mam nadzieję, że wyniki będą jeszcze lepsze :D

Obrazek
sebcia

Post autor: sebcia »

Także mam zestaw ZTE MF283+ (ORANGE) i ATK-LOG LTE 5m MIMO 800-2170MHz.
Zamontowałem wczoraj i skierowanie (z kompasem) na 2 okoliczne BTSy ORANGE nie przyniosło efektu (a nawet pogarszało transfer). Antena zamontowana na około 4 metrach - do rynny - na obejmach.
Przypadkiem zostawiłem antenę skierowaną w zupełnie inną stronę i wyskoczyło LTE na -80dbm (transfer około 25/8).
Mapa BTSów nie pokazuje w tym kierunku żadnego nadajnika (żadnego operatora).
Czy LTE może działać "z odbicia"?
Czy warto jeszcze kombinować z poszukiwaniem lepszego zasięgu?
MF283+, ATK-LOG LTE MIMO 800-2170MHz, E180
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie, kupić porządną antenę Dual LTE na 1800MHz bo ta logarytmiczna ma minimalny zysk jeśli chodzi o 1800MHz, z 5m kablem około 3dBi. Podaj lokalizację, na LTE w Orange nie oczekuj cudów. Często lepiej działa HSPA+DC z UMTS2100.
sebcia

Na antenę nie narzekam. To jest DUAL, ma zakres 1800 (kabel 10m). (od 800 do 2170)
W domu mam -101db na DC-HSPA+ (nie łapie LTE) - na zewnątrz -80 db i chodzi LTE.
Zastanawiam się tylko czy LTE działa "z obicia"? (u mnie wygląda, że działa).
matek451
Guru bezprzewodowy

Z 10m kablem to masz 1dBi zysku na 1800MHz czyli nic i jedyne co zyskujesz to to, ze ta antenka przenosi punkt poboru sygnału na zewnątrz. Poziom -80dBm nie gwarantuje stabilnego połączenia w LTE, które wymaga dobrej jakości sygnału. Na razie działa ale na wiosnę moze być gorzej. Dlaczego sądzisz, że antena nie jest ustawiona na BTS LTE1800 Orange, gdzie sprawdzałeś? BTS-y LTE1800 z reguły są niezweryfikowane.
sebcia

Antena na pewno nie jest ustawiona na żaden z BTSó ORANGE.
Mapa BTSSERCH (moje położenie to GPS: 51.033077 17.129793 ⇔ 51º01'59.08'' N 17º07'47.25'' E)

Azymut na BTS mam 248 lub 88 (przy tych ustawieniach zasię był gorszy niż bez anteny)
Antenę ustawiłem na około 188 i wtedy ładnie chodzi LTE.
puszeq
Użytkownik forum

Kurczę. Jak to jest, ze czasami łapie mi LTE a czasami 3G... Dzisiaj przyszła antena Sorensen 15dBi, podłączam, pokazuje pełny zasięg LTE, łączę się, pokazuje ze sie połączyło i nagle <cenzura>, przerywa, wywala i dziękuje, tyle było LTE. A zalezy mi na LTE, bo pakiet juz wyczerpałem :(
Blackber
Stały użytkownik forum

Post autor: Blackber »

Masz router czy modem? Ustaw wymuszenie LTE.Jeśli to b-593 to jaki masz soft w routerze?Jeśli modem to czy łączysz się za pomocą Mobile Partner czy innego programu?
puszeq
Użytkownik forum

Mam router ZTE MF-283+. Ustawiam, żeby łączył się tylko z LTE, to czasami łapie (rzadko, bez anteny, jest jedna kreska zasięgu, ale prędkość jest ok. 15 Mbit/s, więc wystarcza), lecz dzisiaj i w przypadku większości prób to połączenie się nie udaje. Nie wiem dlaczego, chociaż w tym miejscu LTE jest i czasami łączy, pokazuje zasięg LTE, klikam "Połącz", wszystko pięknie ładnie przez 2-3 sekundy, po czym nagle wywala mnie z tej sieci (niezależnie, czy jest pełny zasięg, czy połowa) i jest napisane "Brak usługi", albo "usługi ograniczone". O co może chodzić?
Marcin82

Post autor: Marcin82 »

puszeq pisze:Mam router ZTE MF-283+. Ustawiam, żeby łączył się tylko z LTE, to czasami łapie (rzadko, bez anteny, jest jedna kreska zasięgu, ale prędkość jest ok. 15 Mbit/s, więc wystarcza), lecz dzisiaj i w przypadku większości prób to połączenie się nie udaje. Nie wiem dlaczego, chociaż w tym miejscu LTE jest i czasami łączy, pokazuje zasięg LTE, klikam "Połącz", wszystko pięknie ładnie przez 2-3 sekundy, po czym nagle wywala mnie z tej sieci (niezależnie, czy jest pełny zasięg, czy połowa) i jest napisane "Brak usługi", albo "usługi ograniczone". O co może chodzić?
Mam ten sam problem i myślę że jest to wina softu w tym routerze. LTE działa tylko na automatycznym wyborze sieci. Po zmianie na "tylko Lte" przez 5-10 sekund jest zasięg a potem info że ograniczone usługi, a po paru min. brak usługi. Sprawdzałem w innej miejscowości - to samo (nie wina nadajnika). Reset routera, bez zmian. Karta sim sprawdzona w salonie Orange.
Dział pomocy Orange resetował moją lokalizacje w ich systemie oraz grzebali coś jeszcze, stwierdzili że zrobili co mogli. Zasięg mam świetny 1 km do nadajnika, tłumienie 55 dbm. Może ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł?
ODPOWIEDZ