Stały adres IP

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kajoj
Początkujący użytkownik forum

Stały adres IP

Post autor: kajoj »

Witam serdecznie...

Poszukuje informacji na temat stałego IP, czy operatorzy oferują takie usługi ?? jeżeli tak to którzy... no i za ile... czy jest wykupienia takiej opcji dla osoby fizycznej a nie na firm...

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Stały adres IP

Post autor: ja.michal »

Stały, który mogą wykupić osoby fizyczne oferuje tylko Plus, ale nie będzie to działało w sieci LTE. Koszt to 18,45 miesięcznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Teraz w Plusie nie kupisz żadnego IP. Obecna oferta Power LTE działa tylko na standardowym APN internet ( zapis w regulaminie). Niezależnie czy 3G czy LTE. Możliwość była ale w innych taryfach a nawet w Power LTE ale do lipca 2014.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pozostaje szukać cesji starszej oferty Plusa lub skorzystać z jakiegoś serwera VPN.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Przez kilka dni ( a nie do lipca ) można było zakupić stałe IP do ich Power LTE.

Ale szybko się z tego wycofali

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Abramek
Użytkownik forum

Post autor: Abramek »

ja w BE w Orange mam statyczne publiczne IP, działa z LTE, koszt chyba 18 złotych. Działa i to dobrze ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Abramek pisze:w BE w Orange
BE to usługa dla firm.
Nie pomagam na PW!
bishop111
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bishop111 »

Stały adres masz zarówno w Orange Businness Everywhere jak i w Plusie ale tylko po 3G.
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szuki »

Możesz wykupić jakąś usługę VPN (ze statycznym IP) lub VPS i tam zainstalować OpenVPN AS - bardzo prosta instalacja i konfiguracja. Koszt około 30 zł miesięcznie. Za każdym razem łącząc się z VPN będziesz miał stałe IP. Jeszcze zależy do jakich celów tego potrzebujesz. Trochę chodzenia na około ale to jedyna opcja jeżeli operator takiego IP ci nie da/sprzeda.
Gdybyś się zdecydował na VPS trzeba jedynie nieco poczytać o bezpieczeństwie. Logowanie za pomocą klucz ssh na konto inne niż roota z późniejszym użyciem praw roota za pomocą sudo.Wyłączenie logowania hasłami i logowania na konto roota. Konfiguracja zapory jak UFW, narzędzia Fail2ban... Zawsze można się nieco podszkolić. OpenVPN Access Server jest prekonfigurowany instalacja kilka minut. Ściągasz klienta instalujesz pod Windows i masz stałe swoje dedykowane IP z wybranego kraju np. z USA. Minus to nieco wolniejsze łącze...
Co do VPS i OpenVPN pewnie wystarczy konto za 5 dolarów miesięcznie. Ja osobiście mam za 10$ z 1 gb ramu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Plusie nie ma możliwości wykupienia stałego IP nawet na 3G. Pisane wcześniej, nowa taryfa Power LTE nie przewiduje takiej możliwości. Wcześniejsze taryfy są już niedostępne.
synkopa
Użytkownik forum

Post autor: synkopa »

Mam wczesniejszą taryfę z 2013r. z usługą: publiczne ip dynamiczne. Kiedyś mogło dzialać jedynie przez 3G. Od września 2014 na moją prośbę operator włączył usługę również poprzez LTE. Działa wyśmienicie. Wygląda na to, że Plus nie chce świadczyć już tej usługi w nowych taryfach, bo mozliwości techniczne już są.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Możliwe że ich to więcej kosztuje niż by chcieli, więc starają się unikać tej opcji.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

To nie kosztuje ich wiecej, tylko nie chca zeby ludzie stawiali serwery na laczach LTE.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ