Stały adres IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stały adres IP
Witam serdecznie...
Poszukuje informacji na temat stałego IP, czy operatorzy oferują takie usługi ?? jeżeli tak to którzy... no i za ile... czy jest wykupienia takiej opcji dla osoby fizycznej a nie na firm...
Pozdrawiam
Poszukuje informacji na temat stałego IP, czy operatorzy oferują takie usługi ?? jeżeli tak to którzy... no i za ile... czy jest wykupienia takiej opcji dla osoby fizycznej a nie na firm...
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Stały adres IP
Stały, który mogą wykupić osoby fizyczne oferuje tylko Plus, ale nie będzie to działało w sieci LTE. Koszt to 18,45 miesięcznie.
-
- Guru bezprzewodowy
Teraz w Plusie nie kupisz żadnego IP. Obecna oferta Power LTE działa tylko na standardowym APN internet ( zapis w regulaminie). Niezależnie czy 3G czy LTE. Możliwość była ale w innych taryfach a nawet w Power LTE ale do lipca 2014.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pozostaje szukać cesji starszej oferty Plusa lub skorzystać z jakiegoś serwera VPN.
- onken
- ** Moderator **
Przez kilka dni ( a nie do lipca ) można było zakupić stałe IP do ich Power LTE.
Ale szybko się z tego wycofali
Ale szybko się z tego wycofali
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
ja w BE w Orange mam statyczne publiczne IP, działa z LTE, koszt chyba 18 złotych. Działa i to dobrze 

- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Początkujący użytkownik forum
Stały adres masz zarówno w Orange Businness Everywhere jak i w Plusie ale tylko po 3G.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Możesz wykupić jakąś usługę VPN (ze statycznym IP) lub VPS i tam zainstalować OpenVPN AS - bardzo prosta instalacja i konfiguracja. Koszt około 30 zł miesięcznie. Za każdym razem łącząc się z VPN będziesz miał stałe IP. Jeszcze zależy do jakich celów tego potrzebujesz. Trochę chodzenia na około ale to jedyna opcja jeżeli operator takiego IP ci nie da/sprzeda.
Gdybyś się zdecydował na VPS trzeba jedynie nieco poczytać o bezpieczeństwie. Logowanie za pomocą klucz ssh na konto inne niż roota z późniejszym użyciem praw roota za pomocą sudo.Wyłączenie logowania hasłami i logowania na konto roota. Konfiguracja zapory jak UFW, narzędzia Fail2ban... Zawsze można się nieco podszkolić. OpenVPN Access Server jest prekonfigurowany instalacja kilka minut. Ściągasz klienta instalujesz pod Windows i masz stałe swoje dedykowane IP z wybranego kraju np. z USA. Minus to nieco wolniejsze łącze...
Co do VPS i OpenVPN pewnie wystarczy konto za 5 dolarów miesięcznie. Ja osobiście mam za 10$ z 1 gb ramu.
Gdybyś się zdecydował na VPS trzeba jedynie nieco poczytać o bezpieczeństwie. Logowanie za pomocą klucz ssh na konto inne niż roota z późniejszym użyciem praw roota za pomocą sudo.Wyłączenie logowania hasłami i logowania na konto roota. Konfiguracja zapory jak UFW, narzędzia Fail2ban... Zawsze można się nieco podszkolić. OpenVPN Access Server jest prekonfigurowany instalacja kilka minut. Ściągasz klienta instalujesz pod Windows i masz stałe swoje dedykowane IP z wybranego kraju np. z USA. Minus to nieco wolniejsze łącze...
Co do VPS i OpenVPN pewnie wystarczy konto za 5 dolarów miesięcznie. Ja osobiście mam za 10$ z 1 gb ramu.
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie nie ma możliwości wykupienia stałego IP nawet na 3G. Pisane wcześniej, nowa taryfa Power LTE nie przewiduje takiej możliwości. Wcześniejsze taryfy są już niedostępne.
-
- Użytkownik forum
Mam wczesniejszą taryfę z 2013r. z usługą: publiczne ip dynamiczne. Kiedyś mogło dzialać jedynie przez 3G. Od września 2014 na moją prośbę operator włączył usługę również poprzez LTE. Działa wyśmienicie. Wygląda na to, że Plus nie chce świadczyć już tej usługi w nowych taryfach, bo mozliwości techniczne już są.
- onken
- ** Moderator **
Możliwe że ich to więcej kosztuje niż by chcieli, więc starają się unikać tej opcji.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie kosztuje ich wiecej, tylko nie chca zeby ludzie stawiali serwery na laczach LTE.
Nie pomagam na PW.