Używam, z pełną satysfakcją, routera mobilnego Huawei e5776 jako główne łącze w domu dla dwóch laptopów, Apple TV i dwóch telefonów. Ponieważ wymyśliłem sobie nową zabawkę pod postacią NAS Synology, potrzebuję zmienić konfigurację sieci tak abym miał go gdzie wpiąć. Ponieważ e5776, poza tworzeniem sieci WiFi, może działać również jako modem wpinany w port USB, postanowiłem kupić router z portami gigabit ethernet. Wybór padł na Asusa (modelu jeszcze nie wybrałem, ale na pewno od RT-N66U w górę). Problem w tym, że nie znalazłem w Internecie ani jednego opisu, który dotyczyłby e5776 wpiętego w port USB, któregokolwiek stacjonarnego routera WiFi. Nie ma go na liście modemów wspieranych przez Asusa.
Tu narodził się pomysł, aby przetestować współpracę tych urządzeń u kogoś z Was, mieszkających w Krakowie. Pomożecie?
Ewentualnie prosiłbym o sugestie w jaki inny sposób spiąć Synology z łączem LTE. Koniecznie muszą być porty gigabit ethernet (myślę przyszłościowo, po przeprowadzce do nowego mieszkania i kupnie nowego TV, chcę korzystać z NAS jako bazy filmów dla smart TV po sieci LAN). Wiem, że jest nowy model routera stacjonarnego Huawei 5186 obsługujący szybką sieć LAN, ale kosztuje 1300+ zł, co, moim zdaniem, jest lekkim przegięciem. Myślałem przez chwilę o Fritz! ale płacąc 999zł za router chciałbym, żeby obsługiwał też WiFi po AC, tak na przyszłość.