Ktoś z routerem Asusa z Krakowa?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ser91e
Początkujący użytkownik forum

Ktoś z routerem Asusa z Krakowa?

Post autor: ser91e »

Używam, z pełną satysfakcją, routera mobilnego Huawei e5776 jako główne łącze w domu dla dwóch laptopów, Apple TV i dwóch telefonów. Ponieważ wymyśliłem sobie nową zabawkę pod postacią NAS Synology, potrzebuję zmienić konfigurację sieci tak abym miał go gdzie wpiąć. Ponieważ e5776, poza tworzeniem sieci WiFi, może działać również jako modem wpinany w port USB, postanowiłem kupić router z portami gigabit ethernet. Wybór padł na Asusa (modelu jeszcze nie wybrałem, ale na pewno od RT-N66U w górę). Problem w tym, że nie znalazłem w Internecie ani jednego opisu, który dotyczyłby e5776 wpiętego w port USB, któregokolwiek stacjonarnego routera WiFi. Nie ma go na liście modemów wspieranych przez Asusa.

Tu narodził się pomysł, aby przetestować współpracę tych urządzeń u kogoś z Was, mieszkających w Krakowie. Pomożecie? ;)

Ewentualnie prosiłbym o sugestie w jaki inny sposób spiąć Synology z łączem LTE. Koniecznie muszą być porty gigabit ethernet (myślę przyszłościowo, po przeprowadzce do nowego mieszkania i kupnie nowego TV, chcę korzystać z NAS jako bazy filmów dla smart TV po sieci LAN). Wiem, że jest nowy model routera stacjonarnego Huawei 5186 obsługujący szybką sieć LAN, ale kosztuje 1300+ zł, co, moim zdaniem, jest lekkim przegięciem. Myślałem przez chwilę o Fritz! ale płacąc 999zł za router chciałbym, żeby obsługiwał też WiFi po AC, tak na przyszłość.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ktoś z routerem Asusa z Krakowa?

Post autor: key »

ser91e pisze:Ponieważ e5776, poza tworzeniem sieci WiFi, może działać również jako modem wpinany w port USB, postanowiłem kupić router z portami gigabit ethernet.
To tak nie dziala. Albo modem albo router.

Ja bym zmienil ta mydelniczke na zwykly modem kompatybilny z routerem.
ser91e pisze:Myślałem przez chwilę o Fritz! ale płacąc 999zł za router chciałbym, żeby obsługiwał też WiFi po AC, tak na przyszłość.
Fritz 7490. Tylko ze masz wiecej niz router - to tez kombajn z NAS, VOiP, ...
Nie pomagam na PW.
ser91e

key pisze: To tak nie dziala. Albo modem albo router.

Ja bym zmienil ta mydelniczke na zwykly modem kompatybilny z routerem.
Tak wiem, że nie działa jednocześnie w trybie WiFi i jako modem. Nie chciałem się pozbywać MiFi ze względu na przydatność przy wyjazdach, ale jeśli nie będzie gdzie przetestować, to będę musiał to przemyśleć. Co polecałbyś w zamian?

Frtiz jest jednak za drogi i nie potrzebuje wszystkich jego funkcji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jesli zamowisz wysylkowo, masz 10 dni na oddanie. ;)
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Poszukiwania proponuję zacząć od kompatybilności modemów LTE z Asusami. Lista http://www.asus.com/event/networks_3G4G_support/ Ale ponoć i inne działają tylko z różnymi FW. Ogólnie Asusy i ich praca z modemami LTE to zagadka. Poczytaj na forum, Parę osób uruchomiło. Wsparcie ze strony Asusa w tym temacie słabe. Jeśli chodzi o MiFi i ich podłączenie do routera po USB to na Gargoyle działa na E-5372( informacja też na forum lub http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl )więc i na E-5776 może da się uruchomić. Nie wiadomo jak z Asusami i Tomato.
ser91e

key pisze:Jesli zamowisz wysylkowo, masz 10 dni na oddanie. ;)
Nawet 14 teraz i chyba z tego skorzystam :)
matek451 pisze:Poszukiwania proponuję zacząć od kompatybilności modemów LTE z Asusami. Lista http://www.asus.com/event/networks_3G4G_support/ Ale ponoć i inne działają tylko z różnymi FW. Ogólnie Asusy i ich praca z modemami LTE to zagadka. Poczytaj na forum, Parę osób uruchomiło. Wsparcie ze strony Asusa w tym temacie słabe. Jeśli chodzi o MiFi i ich podłączenie do routera po USB to na Gargoyle działa na E-5372( informacja też na forum lub http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl )więc i na E-5776 może da się uruchomić. Nie wiadomo jak z Asusami i Tomato.
Dziękuję za pomoc. Poczytam i spróbuję zamówić Asusa w ciemno.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ser91e pisze:pod postacią NAS Synology
Może ten NAS obsłuży modem USB?
Nie pomagam na PW!
ser91e

wojteks pisze:Może ten NAS obsłuży modem USB?
Synology nie robi NASów z funkcją routera a tym bardziej nie współpracuje z modemami USB. Alternatywnie do routera, mogę kupić Punkt Dostępowy WiFi dla NAS i TV. Niestety taki z portami gigabitowymi to tak naprawdę i tak router, więc kółko się zamyka ;).

Zamówiłem już Asusa RT-N66W (biała wersja N66U). Zobaczymy czy zabangla z e5776. Jeśli nie to zmienię e5776 na coś kompatybilnego z routerem Asusa.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-17, 12:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 12:59 przez ser91e, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

OP nie podal modelu, ale teoretycznie powinien tam byc Linux, wiec z wiekszym lub mniejszym dlubaniem nie powinno byc problemu. Masz dojscie do konsoli i mozliwosc dogrania dowolnych pakietow.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ser91e pisze:Synology nie robi NASów z funkcją routera
Robi ale modelu nie podałeś.
Nie pomagam na PW!
ser91e

wojteks pisze:Robi ale modelu nie podałeś.
Myślałem o ds215j, ale jeśli jest jakiś model, który jest jednocześnie routerem i zmieści się w cenie 800zł (za ds215j) + 400zł (router) to przemyślę. Podejrzewam, że są, ale w cenie ponad 2000zł.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-17, 12:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 12:59 przez ser91e, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ten NAS to nic innego jak maly komputerek z linuxem i paroma kolorowymi dodatkami w web gui.

Mozesz go uzyc zamiast routera - ma wystarczajaco mocy.

Przykladowa konfiguracja:
Modem podpiety pod USB NASa, NAS wpiety w LAN przez Ethernet. FW na NASie
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ