Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
motofan11
Początkujący użytkownik forum

Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?

Post autor: motofan11 »

Umowa skończyła się już dwa miesiące temu i od tego czasu prędkość internetu znacznie spadła:( strona wp.pl otwiera się kilka minut a odczytanie poczty graniczy z cudem, limit transferu nie wykorzystany,wydzwaniają z Orange z propozycją nowej umowy i nowego modemu z większą prędkością tylko że we wrześniu ma być internet ze światłowodu no ale do września trzeba coś wykombinować i tutaj moje pytanie co dalej widzę że mam we wsi BTS z aero ale jak sprawdzić jak to działa, a może coś zupełnie innego zaproponujecie, powiem tylko ,że umieszczenie anteny na wysokości 8m do 10m nie będzie stanowiło żadnego problemu, za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?

Post autor: krystianb »

motofan11 pisze: i tutaj moje pytanie co dalej widzę że mam we wsi BTS z aero ale jak sprawdzić jak to działa,
Pierwsza sprawa to porównanie z mapą operatora czy jest zasięg UMTS.
Ale aero ja bym sobie dziś odpuścił, kapeć co godzinę i przynajmniej z moich doświadczeń w mniejszych miejscowościach ogromne obciążenie w szczycie, lepiej wtedy się do komputera nie zbliżać, bo irytacja może przekroczyć wszelkie granice.
Potrzebujesz modemu z umts900 (jeśli nie ma nic lepszego) no i prepaida plusa.
Jeśli dobrze sprawdzam to masz tam też u900 z orange/tmobile.
Zależy jaką masz taryfę z tego CDMA, jeśli OFP to nic nie zrobisz, jeśli dualną to wystarczy nowym modem/router i przełożenie karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
motofan11

Dziękuję za odpowiedź, umowa jest już bez terminowa więc nie ma problemu ,żeby ją zakończyć ale nie chcę kolejnej na dwa lata , tak dobrze sprawdziłeś jest u900 orange, t-mobile ale ponoć orange 3g chodzi dobrze tylko na jednym routerze tak mówiła pani w salonie orenge w niedalekim mieście, ale teraz nie mają tego routera i już chyba nie bądą mieli, a nie wiem co to za router, mam gdzieś modem z play ale muszę go poszukać i napisze co to za urządzenie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

motofan11 pisze:ponoć orange 3g chodzi dobrze tylko na jednym routerze tak mówiła pani w salonie orenge w niedalekim mieście,
Bo chciała Ci go usilnie sprzedać. Będzie chodzić tak samo na każdym modemie/routere z UMTS900. Z modemem z play jest spora szansa, że się nada.
Co do umowy, jak masz OFP to składaj wypowiedzenie, jeśli masz zapewnienie od nowego dostawcy. Już lepiej przeczekać ten czas na prepaidzie.
motofan11

Kupiłem starter orange free , podłączyłem modem z Play, no i mam takie wyniki Ping 193ms prędkość pobierania 3,00Mb/s wysyłania 3,05Mb/s, no i jest o wiele lepiej:)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

motofan11 pisze:Kupiłem starter orange free , podłączyłem modem z Play, no i mam takie wyniki Ping 193ms prędkość pobierania 3,00Mb/s wysyłania 3,05Mb/s, no i jest o wiele lepiej:)
Nie wiem czy dobrze patrzę ale najlepsze co chyba możesz ugrać to LTE800 jak go włączą, na razie widnieje w Złotowie pozwolenie, choć samej oferty Plusa to nie warto polecać.
motofan11

adixim to nie to Dzierżążno ;) To w którym mieszkam to powiat Czarnkowsko-trzcianecki, gmina Wieleń, a do tego dzisiaj prędkość spadła o połowę :(
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

najbliższy Orange w Siedlisku masz więc dosyć daleko. Z tego co widze najlepsza opcja dla Ciebie to Plus lub T-Mobile masz do nich najbliżej lecą na UMTS900 i kup sobie startery z tych własnie sieci.
Powinieneś osiśgnąć znacznie niższe pingi i wyższe prędkości

Pojawiło się w samym wieluniu bliżej ciebie pozwolenie na LTE800 od Plusa więc może warto poczekać?? Choc samo LTe z Plusa ma słaba opinię
motofan11

MKwiatusz3K tak zrobię kupię startery z tych sieci i zobaczę co da się osiągnąć a co do czekania to czekam na światłowód maksymalnie do września:)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

MKwiatusz3K pisze:najbliższy Orange w Siedlisku masz więc dosyć daleko. Z tego co widze najlepsza opcja dla Ciebie to Plus lub T-Mobile masz do nich najbliżej lecą
Bzdury piszesz. Nie dokształciłeś się na temat pozwoleń Networks! no i samej sieci.

Po pierwsze u900 orange i t-mobile jest wspólne, nikt tylko nie wie jak jest przepustowość dzielona, czy sztywno po połowie czy dynamicznie, jeśli na danej stacji siedzą tylko userzy jednego opa.

Po drugie wszystkie pozwolenia w wykazie też są wspólne. Wydawane są na właściciela stacji który widnieje w papierach. Na każdym pozwoleniu orange dmucha też t-mobile, odwrotnie też.

Różnice pomiędzy orange a t-mobile na u900 nie będą raczej drastyczne. Może jakieś minimalne. motofan11 jeśli masz modem 7.2Mb/s a założymy, że podział przepustowości jest ustawiony na sztywno, to już osiągnąłeś maksimum i szybciej na tym sprzęcie w t-mobile nie będzie.
Można plusa ewentualnie przetestować.
Na LTE800 raczej nie ma co liczyć, to są tylko pozwolenia, może w rok je uruchomią albo i nie.
andy33
Użytkownik forum

Post autor: andy33 »

Witam. Pisałem już w innym temacie ale napiszę jeszcze raz tutaj jako że mam podobny problem, 25 stycznia kończy mi się umowa o CDMA a w grudniu złożyłem wypowiedzenie i jak do tej pory nikt się ze mną nie kontaktował więc postanowiłem pożegnać się z orange i teraz co dalej? Miałem na testach Playa z routerem Huawei E5377 i jeśli chodzi o zasięg LTE to słabiutko, w pokoju nie ma w ogóle ale jak wyniosłem router na poddasze to łapie zasięg pokazuje LTE(nie ma ani jednej kreski) prędkość była od 2-5 Mb/s . Zasięg 3G i H+ mam w pokoju jakieś 2-3 kreski ale prędkości wolniejsze jak w CDMA.
Moje pytanie brzmi czy antena zewnętrzna poprawiła by znacząco zasięg i jakie prędkości mniej więcej mógłbym osiągnąć, jaką antenę kupić (długość kabla musi być 15m) i jaki router, ewentualnie jakieś inne pomysły?
Moja miejscowość to Dzikowice , gmina Szprotawa woj. Lubuskie.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Play 3G to w_ogóle jakaś lipa. Czy jestem 3km od nadajnika czy 300m to i tak nie wyciskam więcej jak 5-7Mb/s podczas gdy w analogicznej sytuacji w T-Mobile (roaming) mam od 12Mb/s do nawet 25Mb/s
Ostatnio zmieniony 2015-01-18, 19:38 przez MKwiatusz3K, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MKwiatusz3K pisze:Czy jestem 3km od nadajnika czy 300m to i tak nie wyciskam więcej jak 5-7Mb/s
To świadczy o dużym obciążeniu sieci 3G Play przez użytkowników.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Warce jest tylko jeden BTS Play. Działa LTE1800 , UMTS2100 i UMTS900 więc jak na taką miejscowość i okolice obciążenie , szczególnie na UMTS900 może być duże. Te prędkości 5-7Mb/s to na HSPA+ czy na DC? Dzikowice teoretycznie są poza zasięgiem LTE Play. Do BTS-a LTE1800Play około 6-7 km więc bez anteny Dual LTE na 1800MHz nie da rady korzystać. Kabel 15 m za długi, straty na nim pochłoną połowę zysku anteny http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html No i nie bierze się sprzętu z Play. Jest za drogi na dodatek brak porządnego routera z wbudowanym modemem. tylko sam SIM lub internet na karte.
ODPOWIEDZ