Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?
Umowa skończyła się już dwa miesiące temu i od tego czasu prędkość internetu znacznie spadła:( strona wp.pl otwiera się kilka minut a odczytanie poczty graniczy z cudem, limit transferu nie wykorzystany,wydzwaniają z Orange z propozycją nowej umowy i nowego modemu z większą prędkością tylko że we wrześniu ma być internet ze światłowodu no ale do września trzeba coś wykombinować i tutaj moje pytanie co dalej widzę że mam we wsi BTS z aero ale jak sprawdzić jak to działa, a może coś zupełnie innego zaproponujecie, powiem tylko ,że umieszczenie anteny na wysokości 8m do 10m nie będzie stanowiło żadnego problemu, za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Koniec umowy CDMA i totalny spadek prędkości... co dalej?
Pierwsza sprawa to porównanie z mapą operatora czy jest zasięg UMTS.motofan11 pisze: i tutaj moje pytanie co dalej widzę że mam we wsi BTS z aero ale jak sprawdzić jak to działa,
Ale aero ja bym sobie dziś odpuścił, kapeć co godzinę i przynajmniej z moich doświadczeń w mniejszych miejscowościach ogromne obciążenie w szczycie, lepiej wtedy się do komputera nie zbliżać, bo irytacja może przekroczyć wszelkie granice.
Potrzebujesz modemu z umts900 (jeśli nie ma nic lepszego) no i prepaida plusa.
Jeśli dobrze sprawdzam to masz tam też u900 z orange/tmobile.
Zależy jaką masz taryfę z tego CDMA, jeśli OFP to nic nie zrobisz, jeśli dualną to wystarczy nowym modem/router i przełożenie karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Dziękuję za odpowiedź, umowa jest już bez terminowa więc nie ma problemu ,żeby ją zakończyć ale nie chcę kolejnej na dwa lata , tak dobrze sprawdziłeś jest u900 orange, t-mobile ale ponoć orange 3g chodzi dobrze tylko na jednym routerze tak mówiła pani w salonie orenge w niedalekim mieście, ale teraz nie mają tego routera i już chyba nie bądą mieli, a nie wiem co to za router, mam gdzieś modem z play ale muszę go poszukać i napisze co to za urządzenie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo chciała Ci go usilnie sprzedać. Będzie chodzić tak samo na każdym modemie/routere z UMTS900. Z modemem z play jest spora szansa, że się nada.motofan11 pisze:ponoć orange 3g chodzi dobrze tylko na jednym routerze tak mówiła pani w salonie orenge w niedalekim mieście,
Co do umowy, jak masz OFP to składaj wypowiedzenie, jeśli masz zapewnienie od nowego dostawcy. Już lepiej przeczekać ten czas na prepaidzie.
-
Kupiłem starter orange free , podłączyłem modem z Play, no i mam takie wyniki Ping 193ms prędkość pobierania 3,00Mb/s wysyłania 3,05Mb/s, no i jest o wiele lepiej:)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem czy dobrze patrzę ale najlepsze co chyba możesz ugrać to LTE800 jak go włączą, na razie widnieje w Złotowie pozwolenie, choć samej oferty Plusa to nie warto polecać.motofan11 pisze:Kupiłem starter orange free , podłączyłem modem z Play, no i mam takie wyniki Ping 193ms prędkość pobierania 3,00Mb/s wysyłania 3,05Mb/s, no i jest o wiele lepiej:)
-
adixim to nie to Dzierżążno
To w którym mieszkam to powiat Czarnkowsko-trzcianecki, gmina Wieleń, a do tego dzisiaj prędkość spadła o połowę 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
najbliższy Orange w Siedlisku masz więc dosyć daleko. Z tego co widze najlepsza opcja dla Ciebie to Plus lub T-Mobile masz do nich najbliżej lecą na UMTS900 i kup sobie startery z tych własnie sieci.
Powinieneś osiśgnąć znacznie niższe pingi i wyższe prędkości
Pojawiło się w samym wieluniu bliżej ciebie pozwolenie na LTE800 od Plusa więc może warto poczekać?? Choc samo LTe z Plusa ma słaba opinię
Powinieneś osiśgnąć znacznie niższe pingi i wyższe prędkości
Pojawiło się w samym wieluniu bliżej ciebie pozwolenie na LTE800 od Plusa więc może warto poczekać?? Choc samo LTe z Plusa ma słaba opinię
-
MKwiatusz3K tak zrobię kupię startery z tych sieci i zobaczę co da się osiągnąć a co do czekania to czekam na światłowód maksymalnie do września:)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bzdury piszesz. Nie dokształciłeś się na temat pozwoleń Networks! no i samej sieci.MKwiatusz3K pisze:najbliższy Orange w Siedlisku masz więc dosyć daleko. Z tego co widze najlepsza opcja dla Ciebie to Plus lub T-Mobile masz do nich najbliżej lecą
Po pierwsze u900 orange i t-mobile jest wspólne, nikt tylko nie wie jak jest przepustowość dzielona, czy sztywno po połowie czy dynamicznie, jeśli na danej stacji siedzą tylko userzy jednego opa.
Po drugie wszystkie pozwolenia w wykazie też są wspólne. Wydawane są na właściciela stacji który widnieje w papierach. Na każdym pozwoleniu orange dmucha też t-mobile, odwrotnie też.
Różnice pomiędzy orange a t-mobile na u900 nie będą raczej drastyczne. Może jakieś minimalne. motofan11 jeśli masz modem 7.2Mb/s a założymy, że podział przepustowości jest ustawiony na sztywno, to już osiągnąłeś maksimum i szybciej na tym sprzęcie w t-mobile nie będzie.
Można plusa ewentualnie przetestować.
Na LTE800 raczej nie ma co liczyć, to są tylko pozwolenia, może w rok je uruchomią albo i nie.
-
- Użytkownik forum
Witam. Pisałem już w innym temacie ale napiszę jeszcze raz tutaj jako że mam podobny problem, 25 stycznia kończy mi się umowa o CDMA a w grudniu złożyłem wypowiedzenie i jak do tej pory nikt się ze mną nie kontaktował więc postanowiłem pożegnać się z orange i teraz co dalej? Miałem na testach Playa z routerem Huawei E5377 i jeśli chodzi o zasięg LTE to słabiutko, w pokoju nie ma w ogóle ale jak wyniosłem router na poddasze to łapie zasięg pokazuje LTE(nie ma ani jednej kreski) prędkość była od 2-5 Mb/s . Zasięg 3G i H+ mam w pokoju jakieś 2-3 kreski ale prędkości wolniejsze jak w CDMA.
Moje pytanie brzmi czy antena zewnętrzna poprawiła by znacząco zasięg i jakie prędkości mniej więcej mógłbym osiągnąć, jaką antenę kupić (długość kabla musi być 15m) i jaki router, ewentualnie jakieś inne pomysły?
Moja miejscowość to Dzikowice , gmina Szprotawa woj. Lubuskie.
Moje pytanie brzmi czy antena zewnętrzna poprawiła by znacząco zasięg i jakie prędkości mniej więcej mógłbym osiągnąć, jaką antenę kupić (długość kabla musi być 15m) i jaki router, ewentualnie jakieś inne pomysły?
Moja miejscowość to Dzikowice , gmina Szprotawa woj. Lubuskie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Play 3G to w_ogóle jakaś lipa. Czy jestem 3km od nadajnika czy 300m to i tak nie wyciskam więcej jak 5-7Mb/s podczas gdy w analogicznej sytuacji w T-Mobile (roaming) mam od 12Mb/s do nawet 25Mb/s
Ostatnio zmieniony 2015-01-18, 19:38 przez MKwiatusz3K, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To świadczy o dużym obciążeniu sieci 3G Play przez użytkowników.MKwiatusz3K pisze:Czy jestem 3km od nadajnika czy 300m to i tak nie wyciskam więcej jak 5-7Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
W Warce jest tylko jeden BTS Play. Działa LTE1800 , UMTS2100 i UMTS900 więc jak na taką miejscowość i okolice obciążenie , szczególnie na UMTS900 może być duże. Te prędkości 5-7Mb/s to na HSPA+ czy na DC? Dzikowice teoretycznie są poza zasięgiem LTE Play. Do BTS-a LTE1800Play około 6-7 km więc bez anteny Dual LTE na 1800MHz nie da rady korzystać. Kabel 15 m za długi, straty na nim pochłoną połowę zysku anteny http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html No i nie bierze się sprzętu z Play. Jest za drogi na dodatek brak porządnego routera z wbudowanym modemem. tylko sam SIM lub internet na karte.