Jaki router wifi n ADSL?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki router wifi n ADSL?

Post autor: key »

Łukasz pisze:W profesjonalnych punktach dostępowych Cisco np. zauważyłem, ze jesli punkt dostępowy jest dostępny w wersjach z antenami zewnętrznymi i wewnętrznymi to ten z zewnętrznymi jest droższy.
Bo ludzie lapia sie na optyke.
To akurat 7390.
Zdjecie pogladowe, nie znalazlem 3390.
Łukasz pisze:Duże są różnice pod względem sprzętowym pomiędzy 7390 a 3390?
3390 nie ma DECT i wbudowanej centralki telefonicznej, IIRC obsluguje telefonie IP. Ma nowszy WiFI. Patrzac na numeryke, jest wykastrowana 7390.
Łukasz pisze:Zewnętrznych nie dołożę a wewnętrzne mocniejsze znajdę?
A po co Cì mocniejsza? Rozumiesz powiazanie miedzy zyskiem i charakterystyka i zasiegiem?
Łukasz pisze:Znasz ten sklep http://fritzbox.com.pl/?
Nie.
Łukasz pisze:Jescze jedno pytanie - w 3390 mogę skonfigurować 2 porty eth jako vlan1 a pozostałe 2 jako vlan2 np.?
Czesciowo: port4 mozna skonfigurowac jako osobny VLAN. WiFi gosci tez jest VLANem bez routingu do wewnetrznej sieci. Wiecej nie wiem - nie uzywam ostatniego FW, zostalem jeszcze przed FritzIOs.

W freetz zrobisz to bez wiekszych klopotow.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chcesz sie zapoznać bliżej z produktami FritzBox to statnio pojawiły się w Media Markt. Oglądałem wczoraj w Łodzi. Dostępne też w Saturnie. Jak masz w pobliżu to jest okazja przyjrzeć się z bliska.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Post autor: Łukasz »

key pisze:(...)
Łukasz pisze:Duże są różnice pod względem sprzętowym pomiędzy 7390 a 3390?
3390 nie ma DECT i wbudowanej centralki telefonicznej, IIRC obsluguje telefonie IP. Ma nowszy WiFI. Patrzac na numeryke, jest wykastrowana 7390.
Każdą słuchawkę DECT można z nim powiązać?
key pisze:
Łukasz pisze:Zewnętrznych nie dołożę a wewnętrzne mocniejsze znajdę?
A po co Cì mocniejsza? Rozumiesz powiazanie miedzy zyskiem i charakterystyka i zasiegiem?
Nie. Wifi znam tylko od strony protokołów sieciowych, charakterystyki nośnika nie znam.
key pisze:
Łukasz pisze:Jescze jedno pytanie - w 3390 mogę skonfigurować 2 porty eth jako vlan1 a pozostałe 2 jako vlan2 np.?
Czesciowo: port4 mozna skonfigurowac jako osobny VLAN. WiFi gosci tez jest VLANem bez routingu do wewnetrznej sieci. Wiecej nie wiem - nie uzywam ostatniego FW, zostalem jeszcze przed FritzIOs.
Wolałbym opcję 2+2 lub najlepiej możliwość decydowania o każdym porcie osobno ale dobre i to.

[ Dodano: 2014-11-21, 17:28 ]
matek451 pisze:Jeśli chcesz sie zapoznać bliżej z produktami FritzBox to statnio pojawiły się w Media Markt. Oglądałem wczoraj w Łodzi. Dostępne też w Saturnie. Jak masz w pobliżu to jest okazja przyjrzeć się z bliska.
Niestety najtańczy dwupasmowy fritz spełniający moje wymagania (3390) nie jest dostępny w tych sklepach. Znalazłem go tylko w wyzej wymienionym i e-vox.pl
Zarówno jednego jak i drugiego zupełnie nie znam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Każdą słuchawkę DECT można z nim powiązać?
Takt.
Łukasz pisze:Nie. Wifi znam tylko od strony protokołów sieciowych, charakterystyki nośnika nie znam.
To nie jest nosnik, tylko podstawy technik HF. Antenki zewnetrzne sa przereklamowane. Duzy zysk w 95% zlym pomyslem.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Łodzi z tego co widziałem jest w sklepie więcej produktów Fritz!Boxa niż na stronie. Oprócz routerów , karty, repeater czy transmitery PLC. Nie zwróciłem uwagi czy jest 3390. ogólnie jest specjalna półka promująca ten sprzęt z szerokimi opisami. Wygląda to na jakąś akcję promująca niemieckie routery w sieci MM.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Pojawił się nowy model Fritz!Box 3490:
http://fritzbox.com.pl/pl/p/FRITZBox-3490/82

Na pierwszy rzut oka różnice w stosunku do 3390 to USB 3.0 i WLAN w standardzie ac.
USB 3.0 jest imho zbędne i tak to urządzenie nie będzie na tyle wydajne by różnice względem USB 2.0 były istotne. WLAN ac w sumie też nie potrzebuję.
Niestey nie udało mi się znaleźć dokładnej specyfikacji technicznej tych urządzeń. Jesteście w stanie określić czy są istotne róznice (poza usb i wlan) pomiędzy 3390 a 3490?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie mam czasu studiowac tego dokladnie, pewnie wlozyli jakis nowszy procek i podmienili PHY WiFi.

Moim zdaniem musisz napisac sobie co Ty potrzebujesz i wybrac wersje majaca wszystkie potrzebne funkcje
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Nie mam żadnego urządzenia w standardzie ac a na 3490 musiałbym poczekać jeszcze kilka tygodni więc zamówiłem 3390 :)
Łukasz
Stały użytkownik forum

Witam ponownie. Postanowiłem napisać kilka słów o Frytce.

Pierwsze wrażenia
Po wyciągnięciu z pudełka pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne. Router wygląda lepiej niż na zdjęciach (przynajmniej dla mnie). Jeśli chodzi o wykonanie to nie mam większych zatrzeżeń.
Przyszła pora na konfigurację i tu już niestety nie było tak przyjemnie...

Konfiguracja
Konfigurajca była etapem, który zaczął mnie irytywoać. Router wyświetlił kreator w którym była możliwość wprowadzenia jedynie wybranych danych dostępowych ISP. Spodziewałem się, że po przełączeniu w tryb zaawansowany wyłączy się kreator i będę mógł ręcznie podać wszystkie dane. Niestety tak nie było, router nadal prowadził mnie przez kreator co było dość irytujące zważywszy na to, że podanie danych wymaganych przez kreator nie było wystarczające do ustanowienia poprawnie połączenia z ISP.
Z 10-15 minut straciłem na znalezienie w menu miejsce w którym mogłem podać pozostałe parametry połączenia. Zacząłem już się obawiać, że w standardzie nie ma takiej możliwości.

Funkcjonalność routera
Menu routera jest dość skromne. Prawdę mówiąc byłem tym zaskoczony. Po informacjach na temat wsparcia producenta spodziewałem się, że w standardzie router jest bardziej funkcjonalny. Z drugiej jednak strony wszystko to co potrzebowałem jest dostępne.
Niestety uczciwie muszę dodać, że zanotowałem co najmniej 2 problemy:
1. Usługa myfritz nie działała po skonfigurowaniu. Dopiero po kilku tygodniach udało się jej nawiązać połaczenie i zaczęła działać poprawnie. To nie było szczególnie istotnie bo korzystam z dynamicznego dnsa innego dostawcy ale jeśli w taką funkcjonalność router jest wyposażony to powinna działać.
2. Po zmianie portu domyślnego którym można dostać się do routera nie możemy się połączyć z wbudowanym NASem po FTP z zewnątrz.

Wbudowany NAS i Media Server
Jeśli chodzi o NASa to niestety potwierdzenia o słabej wydajności się potwierdziły. Zupełnie mnie to jednak nie dziwi. Właściwie to zaskoczony byłbym gdyby było inaczej. Nie jest to jednak problemem - do odtwarzania np. wideo czy muzyki z NASa w zupełności wystarcza.
Natomiast funkcjonalnie NAS mnie zaskoczył negatywnie. Trudno wymagać od niego tego co od dedykowanych dysków sieciowych ale fakt, że nie da się np. określić czy uprawnienie dostepu ma dotyczyć odczyty czy zapisu jednak dziwi.
Da się jedynie okreslić do jakich zasobów użytkownik ma pełny dostep, nie da się ustawić tylko możliwości odczytu.

Większym zaskoczeniem jest jednak serwer mediów. Na dysku tworzony jest katalog mediabox i mogłoby się wydawać, że w tym katalogu są zawarte dane do których serwer mediów ma dostęp. Niestety tak nie jest - serwer mediów ma dostep do całego urządzenia. To nieporozumienie.

I na koniec ostatni, najpoważniejszy problem z routerem pojawił się dzisiaj co niejako skłoniło mnie do popełnienia tego wpisu ;)

Próba zalogowania się do interfejsu routera kończy się komunikatem:
"Internal communication error "
Na stronie producenta jest podane rozwiązanie:
http://en.avm.de/nc/service/fritzbox/fr ... interface/

Są dwa punkty - mam nadzieję, że restart urządzenia wystarczy. Niestety nie jestem w tej chwili w stanie tego zrobić bo jestem poza domem a nie ma innej możliwość wykonania restartu zdalnie niż poprzez interfejs, który nie działa.
Mam nadzieję, że pozycja 2 - restart do ustawień fabrycznych do druga możliwość rozwiązania a nie kolejny krok potrzebny do przywrócenia dostępu do interfejsu.

Dobrze, że chociaż pozostała funkcjonalność działa ale mimo wszystko coś takiego nie powinno mieć miejsca. W TP-Linku do momentu awarii nigdy się nie spotkałem z problem w dostępie do interfejsu. Z Fritz.Boxa korzystam niecałe 2 miesiące i już taka niespodzianka.
Miałem też problem ze stabilnością połączenia w paśmie 5GHz jednak sprawdzałem to tylko z jednym urządzeniem (wszystko pozostałe działają jedynie w paśmie 2.4GHz) więc nie mam pewności czy problem leży po stronie routera.
Zasięg wydaje się być nieco słabszy niż w TP-Linku ale w całym domu jest dostęp do sieci więc nie ma tragedii.

Ogółem gdyby nie dzisiejsze wydarzenie pomimo wielu braków i wad oceniłbym ten sprzęt całkiem pozytywnie. Niestety brak dostepu do interfejsu to poważna wada i w tym momencie mam mieszane odczucia. Gdyby chociaż był alternatywny dostęp przez ssh np. i możliwość zrestartowania zdalnie to dałoby się jeszcze to przeżyć. Niestety takiej możliwości nie ma i jedyny dostęp do systemu routera został odcięty a zdalnie nic nie mogę zrobić...
Mam nadzieję, że producent pracuje nad rozwiązaniem i w niedługim czasie pojawi się poprawione oprogramowanie. Przy okazji - jak często wychodzi nowy system do routerów Fritz.Box?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze: Spodziewałem się, że po przełączeniu w tryb zaawansowany wyłączy się kreator i będę mógł ręcznie podać wszystkie dane
Kreatora mozna przerwac/ominac. Nigdy go nie uzywalem – wszystkie dane mozna wpisac recznie.
Łukasz pisze:Menu routera jest dość skromne.
Jaka Frytke kupiles?

Menu (szczegolnie w trybie zaawansowanym) ma pare punktow, kazdy ma pare podpunktow, podpunkty maja czesto 3…5 tabow.
Moim zdaniem menu jest mocno zageszczone i czasami trzeba poklikac, zeby znalezc odpowiednia opcje.
Łukasz pisze:1. Usługa myfritz nie działała po skonfigurowaniu. Dopiero po kilku tygodniach udało się jej nawiązać połaczenie i zaczęła działać poprawnie.
Dziala od strzalu. Trzeba tylko poprawnie skonfigurowac. MyFritz jest serwisem podobnym do dyns lub no-ip. Alternatywa jest kazdy z serwisow dynamicznego DNS.
Łukasz pisze:2. Po zmianie portu domyślnego którym można dostać się do routera nie możemy się połączyć z wbudowanym NASem po FTP z zewnątrz.
Fritz ma w zalozeniu blokade przekierowania portow z zewnatrz na router (127.0.0.1) – jest to opisane w instrukcji. Tylko po co zmieniac porty?
Alternatywnie wgrywasz freetza i robisz co chcesz.
Łukasz pisze:Mam nadzieję, że pozycja 2 - restart do ustawień fabrycznych do druga możliwość rozwiązania a nie kolejny krok potrzebny do przywrócenia dostępu do interfejsu.
Łukasz pisze:W TP-Linku do momentu awarii nigdy się nie spotkałem z problem w dostępie do interfejsu. Z Fritz.Boxa korzystam niecałe 2 miesiące i już taka niespodzianka.
Frytek uzywam pewnie ponad 7..8 lat. Nigdy nie mialem takiego problemu.
Łukasz pisze: Przy okazji - jak często wychodzi nowy system do routerów Fritz.Box?
Pare razy w roku, stawial bym na co 3…4 miesiace. Nie sledze tego – po kupnie nowej frytki kompiluje obraz ktory mi jest potrzebny (dodaje SSH, OpenVPN, panel sterowania FW i pare innych drobiazgow), wgrywam go, konfiguruje reszte i zapominam ze mam router.

Jesli masz duze problem, wgraj SW oznaczony jako labor, albo freetz’a – jak podeslesz co chcesz, to Ci go przekompiluje.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Kreatora mozna przerwac/ominac. Nigdy go nie uzywalem – wszystkie dane mozna wpisac recznie.
Po pierwszym uruchomieniu nie widziałem możliwości zrezygnowania z kreatora i dużo czasu zajęło mi dotarcie w menu do ustawień w których mogłem dokładniej zdefiniować parametry połaczenia.
key pisze: Jaka Frytke kupiles?
Taką jak wyżej napisałem - Fritz.Box 3390
key pisze: Dziala od strzalu. Trzeba tylko poprawnie skonfigurowac. MyFritz jest serwisem podobnym do dyns lub no-ip. Alternatywa jest kazdy z serwisow dynamicznego DNS.
Nie, nie działa a dokładniej nie działała u mnie od strzału. Oto fragment loga:

Kod: Zaznacz cały

14.12.14 21:29:17 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 21:28:01 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 21:26:45 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 21:25:29 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 21:24:13 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 21:22:57 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
Alternatywny dynamiczny DNS działał od początku bez problemów.
key pisze: Fritz ma w zalozeniu blokade przekierowania portow z zewnatrz na router (127.0.0.1) – jest to opisane w instrukcji. Tylko po co zmieniac porty?
Po to żeby nie każdy po wpisaniu mojej domeny miał dostęp do panelu logowania Fritz.Box i po to bym mógł ewentualnie domyślny port protokołu https wykoryzstać w innym celu.

Alternatywnie wgrywasz freetza i robisz co chcesz.
key pisze: Pare razy w roku, stawial bym na co 3…4 miesiace. Nie sledze tego – po kupnie nowej frytki kompiluje obraz ktory mi jest potrzebny (dodaje SSH, OpenVPN, panel sterowania FW i pare innych drobiazgow), wgrywam go, konfiguruje reszte i zapominam ze mam router.

Jesli masz duze problem, wgraj SW oznaczony jako labor, albo freetz’a – jak podeslesz co chcesz, to Ci go przekompiluje.
Nie mam zbyt wiele wolnego czasu ale chyba będę musiał o tym pomyśleć. Jakbym miał SSH to mógłbym zdalnie restart puścić po awarii interfejsu. Tylko nie bardzo mi się chce ponownie wsyzstko konfigurować a konfiguracji pewnie nie zaimportuje do freetz :(

Tylko, że z informacji na stronie freetz.org wynika, że po wgraniu freetz stracę gwarancję. Jeśli router ulegnie awarii, która uniemożliwi podmianę firmware na fritz!os to będzie to niezbyt wesoła sytuacja.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Po pierwszym uruchomieniu nie widziałem możliwości zrezygnowania z kreatora
No fakt, jest ukryte i zamaskowane :)
Obrazek
Łukasz pisze:Nie, nie działa a dokładniej nie działała u mnie od strzału.

Stawiam ze podobny problem jak z kreatorem ;)
Łukasz pisze:Po to żeby nie każdy po wpisaniu mojej domeny miał dostęp do panelu logowania Fritz.
Znasz bajke o nowych szatach cesarza? Jesli udostepniasz jakis usluge, to nie ma znaczenia na jakim porcie. Zabawy z przesuwaniem portow odstraszaja co najwyzej 11 letnich hakerow.
Łukasz pisze:Nie mam zbyt wiele wolnego czasu ale chyba będę musiał o tym pomyśleć.
To jedno popoludnie na przygotowanie system i skomplowanie image. Jesli to jest jednorazowa akcja, to moge Ci to zrobic.
Łukasz pisze:Tylko nie bardzo mi się chce ponownie wsyzstko konfigurować a konfiguracji pewnie nie zaimportuje do freetz :(
Importujesz. A w zasadzie wgrywasz nowy firmware i wszystko dziala tak jak dzialalo przed tym. Ryzyko jest tylko gdy wgrywasz freetza bazujacego na innej wersji FW, ale wtedy mozesz importowac backup.
Łukasz pisze:Tylko, że z informacji na stronie freetz.org wynika, że po wgraniu freetz stracę gwarancję.
Takie troche straszenie malych dzieci Baba Jaga i amerykanskie uciekanie od mozliwych skarg i zazalen.

Prawo jest jednoznaczne – jesli modyfikujesz jakis system, to tracisz gwarancje na czesci modyfikowane + wynikajace z modyfikacji szkody. W wypadku freetza tracisz gwarancje na SW powyzej BL. Teoretycznie nie masz tez supportu, ale w 95% wszystkich wypadkow AVM nie interesuje ze leci Freetz. Freetz jest dodatkiem bazujacym na oryginalnym SW, a nie jak n.p. DD-WRT kompletnie inna kompilacja.

Pytanie, co moze sie zepsuc, zeby utrata gwarancji zadzialala?
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:No fakt, jest ukryte i zamaskowane :)
Teraz tego nie sprawdzę ale pewnie tylko na pierwszej stronie było taka możliwość a w trakcie korzystania z kreatora już nie.
key pisze: Stawiam ze podobny problem jak z kreatorem ;)
Niektórym ludziom plunie się w twarz a oni będą mówić, że deszcz pada...
Konfigurację myfritz przeprwoadziłem TYLKO RAZ. Nic nie zmieniałem, mam logi z których wynika, że my fritz działa z przerwami a Ty nadal usiłujesz mi wmówić, że białe jest czarne a czarne jest białe...

No to kolejny przykład:

14.12.14 09:01:22 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 09:00:06 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:58:50 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:57:34 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:56:18 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:55:02 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:53:46 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:52:30 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
14.12.14 08:51:14 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
(...)
13.12.14 20:49:58 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:49:40 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:48:24 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:47:08 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:45:52 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:44:36 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
13.12.14 20:43:20 	MyFRITZ! Błąd: błąd podczas ustalania DNS nazwy MyFRITZ!
(...) <- w tym czasie nie były zgłaszane błędy MyFRITZ!

W skrócie wyglądało to mniej więcej tak: Na początku myfritz wcale nie działało, póxniej zaczęło działać z przerwami a dopiero po kilku tygodniach zaczęło działać stabilnie.
key pisze: Znasz bajke o nowych szatach cesarza? Jesli udostepniasz jakis usluge, to nie ma znaczenia na jakim porcie. Zabawy z przesuwaniem portow odstraszaja co najwyzej 11 letnich hakerow.
Drugie Twoje zdanie przeczy pierwszemu. Tych "11 letnich hakerów" jest najwięcej a błędy w oprogramowaniach routerów się zdarzają więc zmiana portu minimalizuje ryzyko. Ponaddto mam w planach na domyślnym porcie uruchomić inną usługę.
key pisze: To jedno popoludnie na przygotowanie system i skomplowanie image. Jesli to jest jednorazowa akcja, to moge Ci to zrobic.
Z tego co widzę to procedura jest mnej więcej taka jak przy kompilowaniu jądra linuxa więc to żaden problem. Wolę sam to zrobić a ew. zapytać o pewne parametry z menuconfig.
key pisze: Importujesz. A w zasadzie wgrywasz nowy firmware i wszystko dziala tak jak dzialalo przed tym. Ryzyko jest tylko gdy wgrywasz freetza bazujacego na innej wersji FW, ale wtedy mozesz importowac backup.
No właśnie z tego co widzę to freetz ma chyba dość duże opóxnienie. Pobrałem sobie przed chiwlą źródła freetz stable 2.0 i w menu config mam "Firmware version >> Fritz!OS 05.5x" a Freetz!OS jest w wersji 6.20
nie będzie to problem?
Czy dobrze zrozumiałem z wiki, że po instalacji freetz nie zmienia się standardowy interfesj tylko na osobnym porcie jest udostępniony dodatkowy?

I ostatnia kwestia: co to jest panel sterowania FW? FireWall masz na myśli?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Teraz tego nie sprawdzę ale pewnie tylko na pierwszej stronie było taka możliwość a w trakcie korzystania z kreatora już nie.
Jest przycisk “wroc”. Na kazdej stronce kreatora.
Łukasz pisze:Nic nie zmieniałem, mam logi z których wynika, że my fritz działa z przerwami a Ty nadal usiłujesz mi wmówić, że białe jest czarne a czarne jest białe...
Nie. Po prostu staram sie Ci wytlumaczyc, ze jesli to dziala u wszystkich a u Ciebie nie, to moze byc to problem Twojej sieci, a nie urzadzenia, jak sugerujesz.
Łukasz pisze:No właśnie z tego co widzę to freetz ma chyba dość duże opóxnienie.
Aktualna jest wersja trunk.
Łukasz pisze:Czy dobrze zrozumiałem z wiki, że po instalacji freetz nie zmienia się standardowy interfesj tylko na osobnym porcie jest udostępniony dodatkowy?
Jest kompletny interface na porcie 81 (default, mozna zmienic) + malutkie zmiany w oryginalnym GUI. Czesc mozna dokonfigurowac przy kompilacji.
Łukasz pisze:I ostatnia kwestia: co to jest panel sterowania FW? FireWall masz na myśli?
Tak.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Jest przycisk “wroc”. Na kazdej stronce kreatora.
IMHO lepiej byłoby jakby nie trzeba było wracać do samego początku żeby zrezygnować z kreatora.
key pisze: Nie. Po prostu staram sie Ci wytlumaczyc, ze jesli to dziala u wszystkich a u Ciebie nie, to moze byc to problem Twojej sieci, a nie urzadzenia, jak sugerujesz.
Po pierwsze skąd założenie, że działa u wszystkich? To, że działa u Ciebie to nie znaczy, że działa u wszystkich.
Po drugie z dynamicznym dnsem od innego dostawcy nigdy nie miałem problemów. Jeśli problem byłby po stronie mojej sieci to z innym dyndnsem też byłby problem.
Po trzecie po pewnym czasie myFritz zaczął działać stabilnie a po mojej stronie nic się nie zmieniło. Może po prostu logi myFRITZ wędrują do AVM i po jakimś czasie coś poprawili?
Po czwarte nie sugerowałem problemu z urządzeniem (przynajmniej w kontekście myFRITZ) tylko z usługą.
key pisze: Aktualna jest wersja trunk.
Aktualna ale czy stabilna? Z jakiej wersji korzystasz u siebie - trunk czy stable?
key pisze: Jest kompletny interface na porcie 81 (default, mozna zmienic) + malutkie zmiany w oryginalnym GUI. Czesc mozna dokonfigurowac przy kompilacji.
Czyli są dwa: oryginalny z małymi zmianami i kompletny na osobnym porcie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:IMHO lepiej byłoby jakby nie trzeba było wracać do samego początku żeby zrezygnować z kreatora.
Napisz petycje do producenta softu. AVM reauguje na sensowne requesty bardzo szybko.
Łukasz pisze:Po pierwsze skąd założenie, że działa u wszystkich?
Bo jestes jedyna osoba ktora marudzi. W firmie mam pewnie z 20 osob korzystajacych z tej uslugi, nikt nie ma problemow.
Łukasz pisze:Jeśli problem byłby po stronie mojej sieci to z innym dyndnsem też byłby problem.
Niekoniecznie - rozni ISP roznie sprawdzaja IP klienta. Tylko - ta przepychanka nie ma sensu - ja stad nie rozwiaze tego problemu. Ale zawsze mozesz pisac do AVM.
Łukasz pisze:Z jakiej wersji korzystasz u siebie - trunk czy stable?
Trunk.
Łukasz pisze:Czyli są dwa: oryginalny z małymi zmianami i kompletny na osobnym porcie?
Dokladnie to napisalem w poscie powyzej.
Ostatnio zmieniony 2015-01-19, 13:11 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Niekoniecznie - rozni ISP roznie sprawdzaja IP klienta. Tylko - ta przepychanka nie ma sensu - ja stad nie rozwiaze tego problemu. Ale zawsze mozesz pisac do AVM.
Ale co mnie jako klienta to za przeproszeniem obchodzi? Inni dostawcy usług dyndns potrafią sobie z tym poradzić to dlaczego AVM miałby mieć problem.
Zresztą mam wrażenie że bardzo wybiórczo czytasz moje posty. Napisałem przecież, że:
1. Na początku myFRITZ! nie działało wcale
2. Później z przerwami
3. By w końcu po kilku tygodniach zacząć działać stabilnie.
Czyli w końcu zaczęło działać, niewykluczone, że AVM coś poprawiał po swojej stronie.

Dobra... postanowiłem, że zbuduje sobie freetza. Po ostatnich przebojach openssh zdecydowanie się przyda ;)
I tu klika pytań:
1. Standardowy .config zawiera pełną funkcjonalność czy coś jest wycięte?
2. Standardowo jest jakiś init/reboot cokolwiek co pozwoli na zrestartowanie urządzenia po ssh (po dodaniu openssh) czy jeszcze coś trzeba dodać?
3. Panel sterowania FW o którym wspominasz opiera się na iptables i trzeba je dodać czy niekoniecznie?
Gdzie go znajdę? W Packages >> Web interfaces nic takiego nie widzę.

Jest tylko to:

[X] Frontend for managing SSH authorized_keys  
[ ] AVM-forwarding 0.0.1a - EXPERIMENTAL 
[ ] dnsd-cgi 
[ ] Downloader CGI 0.2 (status: TESTING) 
[ ] NFSD CGI 0.1
[ ] Onlinechanged-CGI 
[ ] PHPXmail 1.5
[*] RRDstats for RRDtool 
[ ]Support for cabel modem logging 
[ ]Support for cable segment load  
[*]Support for storage devices  
[*]Support for network interfaces  
[ ]Support for DigiTemp  
[ ] spindown-cgi 0.2  
[*] Syslogd CGI 0.2.3 
[ ] Transmission CGI 0.0.4  
[*] vnstat Webinterface  
[*] Wake-on-LAN (WoL) CGI 0.6  
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Ale co mnie jako klienta to za przeproszeniem obchodzi?
Tym bardziej, co mnie to obchodzi? U mnie dziala, u znajomych tez, na forach cicho, na stronce AVM nie ma zadnej notatki ze nie dziala.
Kupiles produkt z gwarancja i supportem, zamelduj problem producentowi. Zapewniam Cie ze reaguja szybko.
Łukasz pisze: Inni dostawcy usług dyndns potrafią sobie z tym poradzić to dlaczego AVM miałby mieć problem.
Moze dlatego, ze jak juz Ci pisalem, problem najprawdopodobniej jest nie po stronie AVM a gdzies w sieci?
Wiesz jak dziala routing i DNS w internecie?
Wiesz ze Twoj router i server AVM nie sa jedynymi punktami, gdzie cos moze nie grac?
Łukasz pisze:Czyli w końcu zaczęło działać, niewykluczone, że AVM coś poprawiał po swojej stronie.
Postawili nowy serwer tylko dla Ciebie. SCNR
Łukasz pisze:1. Standardowy .config zawiera pełną funkcjonalność czy coś jest wycięte?
Tak
Łukasz pisze:2. Standardowo jest jakiś init/reboot cokolwiek co pozwoli na zrestartowanie urządzenia po ssh (po dodaniu openssh) czy jeszcze coś trzeba dodać?
Tak
Łukasz pisze:3. Panel sterowania FW o którym wspominasz opiera się na iptables i trzeba je dodać czy niekoniecznie?
To nie do konca IP tables. Nie musisz nic dodawac – jesli cos jest potrzebne, menuconfig sam to dodaje.
Łukasz pisze:Gdzie go znajdę? W Packages >> Web interfaces nic takiego nie widzę.
Jakiej wersji freetza uzywasz?
Powinno byc pod:

[*] AVM-forwarding 0.0.1a - EXPERIMENTAL 

Przeczytaj instrukcje, tam jest pare detali, na ktore trzeba zwrocic do uwage podczas konfiguracji.
http://freetz.org/wiki/packages/avm-firewall

Uprzedzajac nastepne pytanie – SSH jest zawarte w dropbear. http://freetz.org/wiki/packages/dropbear
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Tym bardziej, co mnie to obchodzi? U mnie dziala, u znajomych tez, na forach cicho, na stronce AVM nie ma zadnej notatki ze nie dziala.
Kupiles produkt z gwarancja i supportem, zamelduj problem producentowi. Zapewniam Cie ze reaguja szybko.
Co miałbym zgłaszać jak zaczęło w końcu działać stabilnie?

Wysyłałem mejla w sprawie braku dostępu do interfejsu użytkownika z zapytaniem o datę wyjścia poprawionego oprogramowania.
Odpisali:

Dear Mr xxx,
in order to quickly and effectively answer your support inquiry,
we ask that you please submit your question using the support
form available at our web site,

http://en.avm.de/service/support-request/your-support-request/

With best regards
Niestety nie podali jak widać terminu wyjścia nowego systemu. Zgłoszenia nie zrobiłem bo jestem poza domem i nie mam dostępu do nr seryjnego ale raczej nie ma takiej potrzeby bo na stronie AVM znajduje się informacja o tym problemie czyli powinien im być znany.
key pisze:Moze dlatego, ze jak juz Ci pisalem, problem najprawdopodobniej jest nie po stronie AVM a gdzies w sieci?
Wiesz jak dziala routing i DNS w internecie?
Tak.
key pisze: Wiesz ze Twoj router i server AVM nie sa jedynymi punktami, gdzie cos moze nie grac?
Tak ale ta opcja jest najbardziej prawdopodobna. Domena wykorzystywana przez tą usługę należy do AVM. Publiczny DNS w którym aktualizowane są rekordy zapewne również należy do AVM. Z dostępem do storny AVM jak myfritz.net problemów nie mam więc nie widzę też powodów dla których miałyby być problem z kierowaniem zapytań do DNSa AVM. Nie wiem jak są wysyłane aktualizacje ale pewnie po protokole HTTP więc mało prawdopodobne jest by po drodze do celu pakiety były blokowane.
key pisze:Jakiej wersji freetza uzywasz?
Najnowsza dostępna trunk. W tej chwili wersja 12882 ale kompilował będę w weekend i do tego czasu moze nowsza wersja wyjśc. Póki co ustalam konfigurację.
key pisze: Przeczytaj instrukcje, tam jest pare detali, na ktore trzeba zwrocic do uwage podczas konfiguracji.
http://freetz.org/wiki/packages/avm-firewall
Niestety nie znam niemieckiego więc nic mi ta instrukcja nie mówi. Panel w interfejsie też jest tylko po niemiecku czy również w wersji angielskojęzycznej?
key pisze: Uprzedzajac nastepne pytanie – SSH jest zawarte w dropbear. http://freetz.org/wiki/packages/dropbear
Właściwie to o to nie miałem zamiaru pytać bo znalazłem w paczkach:
> Packages > Packages > OpenSSH ─[*] Build OpenSSH server (sshd)

ale skoro wspomniałeś to... dlaczego dropbear a nie openssh?
Zajmuje mniej miejsca, zasobów?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-24, 10:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-24, 10:07 przez Łukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Co miałbym zgłaszać jak zaczęło w końcu działać stabilnie?
Teraz juz nic.
Łukasz pisze:Niestety nie znam niemieckiego więc nic mi ta instrukcja nie mówi. Panel w interfejsie też jest tylko po niemiecku czy również w wersji angielskojęzycznej?
Czesc wiki jest dwujezyczna, jesli ten watek akurat nie, mozesz uzyc translator.
Łukasz pisze:ale skoro wspomniałeś to... dlaczego dropbear a nie openssh?
Zajmuje mniej miejsca, zasobów?
Jest mniejszy, nie zawiera dziurawego SSH1.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Skonfigurowałem już sobie .config W weekend tylko update svna, ew. poprawki, kompiluje i wgrywam :)
key, jak możesz to rzuć okiem czy nie za dużo dodatkowych rzeczy dołożyłem:
http://wklej.org/id/1605084/
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:key, jak możesz to rzuć okiem czy nie za dużo dodatkowych rzeczy dołożyłem:
Konfigurowales edytujac plik, czy przy pomocy menuconfig?
Dlaczego masz 6.0 a nie 6.2 jako baze?

Jesli dales za duzo, to na koncu kompilacji dostaniesz informacje ze wygenerowany plik przekracza wielkosc flasha. Wtedy masz dwie mozliwosci – ext. root albo usuniecie niepotrzebnych rzeczy z oryginalnego FW.

I sciagnij sobie recover z stronki AVM lub ruKernelTool + jakis oryginalny FW (bedzie tez w download freetza), na wypadek gdybys skompilowal kaszanke.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Konfigurowales edytujac plik, czy przy pomocy menuconfig?]
Przy pomocy menuconfig.
key pisze: Dlaczego masz 6.0 a nie 6.2 jako baze?
Bo po zaznaczeniu 6.2 jest wyświetlana informacja o braku stabilności. Wieczorem postaram się wrzucić dokładną treść komunikatu jaki się pojawia.
key pisze: I sciagnij sobie recover z stronki AVM lub ruKernelTool + jakis oryginalny FW (bedzie tez w download freetza), na wypadek gdybys skompilowal kaszanke.
OK

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-24, 10:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-24, 10:07 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Przy pomocy menuconfig.
Dobrze, masz automatycznie wygenerowane wszystkie zaleznosci.
Łukasz pisze:Bo po zaznaczeniu 6.2 jest wyświetlana informacja o braku stabilności. Wieczorem postaram się wrzucić dokładną treść komunikatu jaki się pojawia.
Nie zauwazylem ;)
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Nie zauwazylem ;)

Jest taki komunikat:

--- WARNING: Freetz support is UNSTABLE - not suitable for production use                        │ │  
  │ │                           --- WARNING: see http://freetz.org/ticket/2499 for details   
Skompilowałem na Fritz!OS 6.20 i... zdecydowanie odradzam!
Rzeczywiście jest problem. Router po otwarciu interfejsu (nie ma znaczenia czy Freetz czy fritz!os) się restartuje.

Nie było wyjścia - powróciłem do oryginalnego FW. Zdecydowałem, że poczekam trochę aż poprawią freetza i wtedy skompiluję ponownie.
ODPOWIEDZ