Mocny sygnał wifi - który router (Dlink 921, Huawei b593s)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Kalder
Stały użytkownik forum

Re: Mocny sygnał wifi - który router (Dlink 921, Huawei b593s)

Post autor: Kalder »

cegulla pisze:No to właśnie ja na ten temat się nie wypowiem, bo nie po prostu nie mogę ;)
Eeee, nie bardzo rozumiem co znaczy "nie mogę". Jakaś tajemnica państwowa? Ufo mi ucina prędkość wifi? inSSIDer nic nie pokazał.
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: cegulla »

Kalder pisze:Eeee, nie bardzo rozumiem co znaczy "nie mogę". Jakaś tajemnica państwowa? Ufo mi ucina prędkość wifi? inSSIDer nic nie pokazał.
Nie mogę w sensie, że nie wypowiem się, bo takiej sytuacji nie miałem :) Jednak raz trafiło mi się takie zdarzenie, które opisałem stronę wcześniej.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-20, 18:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-20, 18:58 przez cegulla, łącznie zmieniany 1 raz.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Po kablu masz prędkość 100/100, w wifi masz współdzielone i teraz zależy od standardu w jakim się połączysz. Np. posiadasz kartę N 1x1 to maksymalna prędkość synchronizacji 72Mb/s, prędkość rzeczywista około 28Mb/s przy odbiorze i nie co mniej przy nadawaniu przy większości testów prędkość ta oscylowała około 20Mb/s.
b593 posiada N prawdopodobnie w formacie 2x1, czyli aby trzymać pełną synchronizację twój sprzęt musi pracować w układzie 2x2 (dwa tory nadawcze i dwa odbiorcze).
Istotna jest również odległość od urządzenia, wiele pism komputerowych przeprowadza testy w odległości 1 m oraz 10 m, różnica w jakości czasem bywa kolosalna. Moja sugestia dowiedz się jaki masz sprzęt jeśli za słaby (czasem za stary i problemy z kompatybilnością) proponuje zmianę na nowszy.
Kalder
Stały użytkownik forum

Post autor: Kalder »

Ale u mnie nawet metr od routera WiFi nie przekracza 12-14 Mbps. W opcjach jest do wyboru B, G lub BGN (nie ma samego N) więc ustawione jest na BGN i chyba wybiera automatycznie.

Mówisz o za słabym sprzęcie ale chodzi o router B593 czy o wifi w lapku? Router to B593s-22 więc chyba najnowsza wersja. Laptop również nie jest stary bo to Asus K56 kupiony jakiś rok temu.

Co do tych torów nadawczych to nie mam pojęcia jak to sprawdzić więc się nie wypowiem.
ODPOWIEDZ