Antena SORENSEN czy ktoś dostał dowód zakupu ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koks1970
Stały użytkownik forum

Antena SORENSEN czy ktoś dostał dowód zakupu ?

Post autor: koks1970 »

Kupiłem czytając forum ale no właśnie jest ale. Tak jak w temacie. Czy ktoś dostał paragon lub FV od sprzedawcy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena SORENSEN czy ktoś dostał dowód zakupu ?

Post autor: matek451 »

A który to sprzedawca i co z gwarancją?
koks1970
Stały użytkownik forum

Nie dostalem ani paragonu ani FV a kupilem od sprzedającego brasov1
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5790769
tak jak bylo pisane na forum od tego sprzedawcy jest pewny zakop anteny oryginalnej
dostalem tez meila wczesniej by miec FV to musze zaplacic 299zl
teraz juz nie wiem zekomy dystrybutor
http://www.sorensen.ugu.pl/kontakt.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

koks1970 pisze: by miec FV to musze zaplacic 299zl
No to ktoś się prosi o kłopoty.
Nie pomagam na PW!
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

Sprzedający na Allegro to osoba prywatna i w opisie nie było że paragon.Ja kupowałem na Allegro i paragonu nie było.Kupiłem też dla mojego szefa który chciał na firmę z fakturą i gość z Allegro odesłał mnie do dystrybutora i zapłaciłem 240 zł.Ten gość z allegro to chyba instalator i sprzedaje taniej bo ma rabat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edgar23 pisze:Sprzedający na Allegro to osoba prywatna
US to nie interesuje, to nie jest/była sprzedaż okazjonalna 1 sztuki.
Edgar23 pisze:Ten gość z allegro to chyba instalator i sprzedaje taniej bo ma rabat.
Rabat na VAT i PIT/CIT, klasyczna szara/czarna strefa.
Powiedzmy 149*1.23=183, 183*1.19=220 jeszcze przyjmując rabat 20zł i zrobi się 240 jakie jest na fakturze.
Nie pomagam na PW!
Edgar23
Użytkownik forum

Przywiozłem z UK całe pudło części do iPhona.Kupuję uszkodzone na Allegro i OLX i je naprawiam.
Uważasz że wsadzą mnie do więzienia? Albo US zlicytuje mi chatę.Czy Ty jesteś niepoważny.Czy aby sprzedawać na Allegro muszę mieć działalność gospodarczą? HA HA większych głupot nie słyszałem :hurra:

O kurcze właśnie sprzedałem iPhona....to już trzeci w tym miesiącu..zamkną mnie? A może pora uciekać z kraju.
Poczytaj Panie kolego regulamin Allegro.Poszukaj w necie frazy 'Allegro a Urząd skarbowy' a dopiero później pisz bzdury.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edgar23 pisze:Czy aby sprzedawać na Allegro muszę mieć działalność gospodarczą? HA HA większych głupot nie słyszałem
Nie ale US w wielu przypadkach twierdzi inaczej, regularna sprzedaż czegokolwiek na allegro wymaga zapłaty podatków. Większość daje paragony/faktury i kupując od sprzedawcy mającego wiele produktów/aukcji na fabrycznie nowe rzeczy spodziewałbym się jednak co najmniej paragonu.

Edgar23 pisze:Poszukaj w necie frazy '
Poczytałem i wychodzi na moje jednak, US traktuje regularny handel na allegro jako działalność gospodarczą.
Edgar23 pisze:to już trzeci w tym miesiącu..zamkną mnie?
Jak będą chcieli to zrobią kontrolę i będziesz się tłumaczył.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Edgar23 pisze:.Czy aby sprzedawać na Allegro muszę mieć działalność gospodarczą?
Sam to napisałeś. Legalnie bez podatku możesz sprzedawać rzeczy które użytkujesz dłużej niż 6 miesięcy i wartości do 1000zł.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Edgar23
Użytkownik forum

Teraz to strzeliłeś głupotę.Czyli jak masz coś nowego to nie wolno sprzedać ci na Allegro gdy nie masz działalności.Ha ha ha ha ..........ha ha..........dobra przestałem się śmiać....ha ha ha ...znowu wróciło....
Dobra skończyłem.
Więc tysiące ludzi do pierdla bo widzę szczególnie po świętach ile nowych rzeczy-niechcianych prezentów sprzedaje się na Allegro przez "prywatnych userów".
Po co podnosić podatki na paliwie i szukać oszczędności u emerytów - wystarczy posłuchać kolegi i ściągnąć kasę z Allegrowiczów i uratować Polskę od ubóstwa.Potem Unię Europejską od kryzysu a potem przywalić się do sprzedających na Ebay to w ogóle światowy kryzys nie będzie straszny.
Ha a co dopiero jak Alibabę i Taobao świat rozliczy....o to wtedy dobrobyt nawet w Bangladeszu będzie można zbudować.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edgar23 pisze:Czyli jak masz coś nowego to nie wolno sprzedać ci na Allegro
Teoretycznie powinno się zapłacić od tego PIT i tu granicy 1000zł nie ma jak dla PCC. Oczywiście US by oszalał sprawdzając wszystkich ale czym innym jest sprzedaż pojedynczych rzeczy (to powiedzmy sprzedają opisane przez Ciebie osoby) a czym innym wspomniany przykład anten gdzie ten użytkownik ma w tej chwili 4 aukcje na 16 sztuk anten, nie powiesz mi że to sprzedaje "prywatnie", to działalność gospodarcza jak nic.
Edgar23 pisze:i ściągnąć kasę z Allegrowiczów
Z takich jak wspomniany przykład oczywiście że tak.
Edgar23 pisze:a potem przywalić się do sprzedających na Ebay
W PL kupując na ebay (poza EU)/aliexpress/albabie/.... należy się liczyć z cłem, VATem i podobnymi kosztami, to że drobne zakupy UC przepuszcza to normalne, zrób większe i zobaczysz opłaty celne czyli głównie VAT i koszty obsługi celnej bo samo cło nie będzie jakieś wysokie (o ile będzie na dany towar).
Nie pomagam na PW!
Edgar23
Użytkownik forum

OK odbiegamy od tematu.
Do autora: a czy pytałeś o fakturę przed zakupem? W Allegro jest opcja "zadaj pytanie sprzedającemu" -korzystałeś z tego przed zakupem.Ja owszem.I drugą ,tą z fakturą ,kupiłem u wskazanej przez sprzedającego osoby-firmy.
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Do autora: a czy pytałeś o fakturę przed zakupem? W Allegro jest opcja "zadaj pytanie sprzedającemu" -korzystałeś z tego przed zakupem.Ja owszem.I drugą ,tą z fakturą ,kupiłem u wskazanej przez sprzedającego osoby-firmy.
Pewnie sądził że jeśli ktoś sprzedaje nowe anteny w dużych ilościach przez wiele miesięcy jako ich dystrybutor, ma DG i bez wcześniejszego pytania wystawia paragony czy FV, co przy takiej sprzedaży powinien robić jeśli nie chce mieć problemów z US ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Edgar23 pisze:I drugą ,tą z fakturą ,kupiłem u wskazanej przez sprzedającego osoby-firmy.
Za cenę znacznie wyższą, dlaczego? Na Allegro obowiązują ceny brutto w ofertach więc się zastanów, doczytaj przepisy i regulaminy, nie powinno mieć znaczenia czy chcesz fakturę/paragon czy nie.
Edgar23 pisze:Do autora: a czy pytałeś o fakturę przed zakupem?
Pytać o rzecz oczywistą kogoś kto sprzedaje dziesiątki anten/produktów?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Edgar23 pisze:.Czy Ty jesteś niepoważny
Poczytaj sobie przepisy podatkowe i wtedy pisz. A nie głoś bzdury na forum.
Edgar23 pisze:Czy aby sprzedawać na Allegro muszę mieć działalność gospodarczą?
Nie, ale w niektórych przypadkach musisz podczas wypełniania rozliczenia rocznego PIT wpisać kwotę przychodu w odpowiednią rubrykę.
Edgar23 pisze:Poczytaj Panie kolego regulamin Allegro.
A co tu ma regulamin Allegro... W przypadku kontroli czy też donosu to czy jest o sprzedaż regularna decyduje kontrola. I to jej będziesz musiał tłumaczyć się. Nie Allegro.
Edgar23 pisze:Czyli jak masz coś nowego to nie wolno sprzedać ci na Allegro gdy nie masz działalności.
Wolno, ale musisz odprowadzić podatek. Niestety nieznajomość prawa nie chroni przed jego konsekwencjami.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
koks1970
Stały użytkownik forum

Edgar23
w aukcji nie było napisane że najpierw muszę się skontaktować z sprzedającym by uzgodnić transakcję.
Ale że nie lubię być robiony w h... to poszperałem.
Miała być antena z Danii a tu niespodzianka proszę zobaczyć kto to kupił
http://allegro.pl/gniazdo-n-do-obudowy- ... 99233.html
całej nazwy nie widać ale po pierwszej i ostatniej literze i komentarzach łatwo dojść
a tu kartony
http://allegro.pl/kartony-karton-pudelk ... 01852.html
ale dlaczego nie wystawia komentarzy dla kupujących tam gdzie kupuje wystawia a dla kupujących od niego nie ?
czyli jak będę miał problem z antena to mi napisze że wystawi komentarz odpowiedni wiadomo jaki.
I taka to jest duńska antena.
Poszperam jeszcze i dam znać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

koks1970 pisze:I taka to jest duńska antena.
Ona duńska tylko z nazwy była czego można było się domyślić od samego początku, nie ma takiej duńskiej firmy działającej w telekomunikacji.
Nie pomagam na PW!
Edgar23
Użytkownik forum

Ale nie działa?_Oddałeś bo już sam nie wiem._Ja sprzedaję na Allegro i powiem szczerze że nawet nie pomyślałem o tym co piszecie._Dwa lata temu sprzedałem telefonów na...oj z 10.000 zł. bo iPhony były w cenie i nawet mi do głowy nie przyszło że US się przyczepi.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2015-01-21, 22:32 ]
Po kropce stawiamy spacje, forum to nie sms!
Ostatnio zmieniony 2015-01-21, 22:31 przez Edgar23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Edgar23 pisze:Ja sprzedaję na Allegro i powiem szczerze że nawet nie pomyślałem o tym co piszecie.
Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.
Edgar23 pisze:Dwa lata temu sprzedałem telefonów na...oj z 10.000 zł. bo iPhony były w cenie i nawet mi do głowy nie przyszło że US się przyczepi.
Spokojnie, to mają jeszcze 3 lata, żeby się przyczepić, choć chyba się nie wyrabiają, bo prosili sejm o wydłużenie okresu kontroli do 10 lat.
No możesz jeszcze złożyć zeznanie korygujące, zapłacić zaległe podatki z odsetkami, do tego jeszcze "czynny żal" i liczyć na łaskę naczelnika US (mało prawdopodobne). Nie wiem czy przy takiej skali nie uznają tego za DG, a wtedy to już grubsze kary.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Spokojnie, to mają jeszcze 3 lata, żeby się przyczepić, choć chyba się nie wyrabiają, bo prosili sejm o wydłużenie okresu kontroli do 10 lat.
Takich przypadków na Allegro jest masę. Niestety ludzie nie wiedzą w jakiej sytuacji trzeba płacić podatki od sprzedaży. A skarbówka nie może wszystkich skontrolować. Chociaż wiadomo, że US monitoruje Allegro. A czasem zdarzają się przecież donosy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ