Jak poprawić zasięg LTE na wiosce??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
titanum2b
Początkujący użytkownik forum

Jak poprawić zasięg LTE na wiosce??

Post autor: titanum2b »

Witam szanownych forumowiczów.

Mam pytanie jak w temacie a moja sytuacja przedstawia się następująco:

Mieszkam na wiosce Parchanki (jakieś 13km od Inowrocławia) i korzystam tam z usług mobilnego internetu od Plus GSM oraz T-Mobile. Zacznę od Plusa bo mam go najdłużej.

Plusa używam na wiosce od 2012 roku na routerze Huaweii B593s-22, zawsze mam zasięg LTE (router w oknie tak jak zaznaczone na fotce powyżej) na dwie bądź trzy kreski na antenkach dołączonych do routera. Prędkości różne, zależne od pory dnia ale nigdy nie przekroczyłem DL 20MB/s (taka prędkość tylko rano). Rozumiem że podłączenie anteny panelowej dualnej LTE 1800MHz poprawi sytuację?? Parametry łącza o godzinie 15 na zdjęciu poniżej.

PLUS LTE

T-Mobile posiadam od tygodnia - skusiła mnie ich oferta na 50% tańszy abonament. Karta włożona również do routera B593s-22 (posiadam dwa takie :) ) i router również ustawiony w oknie w tym samym miejscu co PLUS. Zaraz po uruchomieniu routera jest zasięg LTE na jedną kreskę lecz po około 5min zmienia sie na 3G i zasięg na dwie kreski. Poniżej załączam fotki z parametrami i prędkościami zarówno LTE (pierwsza fotka - wymusiłem LTE) jak i 3G (druga fotka). Rozumiem że jeśli łapie LTE to z odpowiednią anteną bede mógł korzystać z tej opcji??

T-Mobile LTE

T-Mobile 3G

Nie chciałbym montować dwóch anten do LTE na dachu dlatego moje kolejne pytanie jest takie - czy mogę zastosować jakieś trójniki aby rozdzielić oba przewody od anteny celem podłączenia do dwóch routerów i czy nie będzie z tego powodu jakiś strat?? Jakie przewody powinienem pociągnąć od trójników do routerów - czy są one dostępne gdzieś do kupna??

Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak poprawić zasięg LTE na wiosce??

Post autor: wojteks »

titanum2b pisze:czy mogę zastosować jakieś trójniki aby rozdzielić oba przewody od anteny celem podłączenia do dwóch routerów
Nie. Musisz mieć 2 anteny, każda dualna.
Nie pomagam na PW!
titanum2b

A jak parametry moich łącz wyglądają okiem fachowca z forum?? czy jest szansa ze przy antenie panelowej dualnej utrzymam stabilnie połączenie LTE z T-Mobile i jakich osiągów mogę sie spodziewać??

Czy antena musi być w poziomie pod jakimś kątem ustawiona czy normalnie prosto??
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

Z anteną panelową twoje parametry powinny się zmienić znacząco na korzyść. Nikt ci nie powie jakich szybkości możesz się spodziewać. Można tylko powiedzieć że biorąc pod uwagę odległość i to co teraz osiągasz, powinieneś mieć znaczącą poprawę wszystkiego. Kup jedną antenę i sprawdź. Zawsze możesz oddać ale nie sadzę byś to zrobił. Raczej kupisz następną. :D
titanum2b

co sądzicie o antenie z linku poniżej??

http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-du ... 69780.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Powinienem z capclokiem to napisać.

Ta antena nie nadaje się do niczego, z powodu polaryzacji kołowej. Żaden operator takiej nie używa. A sprzedawca nie ma bladego pojęcia o antenach i wypisuje bzdury, takie że głowa mała. Nie da się zbudować anteny dookólnej o polaryzacji kołowej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
czarek01015

Post autor: czarek01015 »

http://allegro.pl/antena-dual-gsm-3g-4g ... tabsAnchor

a co sądzicie o tej antenie?
Cezary Andrzejczyk
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

"Mocny" to jest ten marketingowy bełkot sprzedawcy tej plastikowej zabaweczki na przyssawkę. 40dBi zysku :D większych głupot nie czytałem. Zsumowali 2x20dBi , które i tak jest kosmiczną bzdurą. Te 5m kabelki na 1800MHz to same mają tłumienie z 10dB. Handlarzyna chińskiego mydła i powidła napisze wszystko aby tylko sprzedać swoje wynalazki.
penknife
Stały użytkownik forum

Post autor: penknife »

Najbardziej mnie urzekła w tej ofercie sentencja: "Nie ma straty sygnały na kablu antenowym" (Długość przewodu: 2x 5m). :rotfl2:
Normalnie jakieś cudowne(czyt. nieistniejące) kable.

P.S. Tylko jeszcze brakuje sentencji w stylu: kable wzmacniające sygnał
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tak dla jaj. Może ktoś wysłać zapytanie do sprzedającego o dokumentację z pomiarów tej anteny? :P
czarek01015

Post autor: czarek01015 »

A jaką byście polecili tak max200zł??

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-03, 19:42 ]
:pppp:
Proszę przestrzegać netykiety i regulaminu forum.
Ostatnio zmieniony 2015-02-03, 19:41 przez czarek01015, łącznie zmieniany 1 raz.
Cezary Andrzejczyk
Adraneek

Post autor: Adraneek »

Temat trochę stary, ale ponieważ miałem podobny problem to się wypowiem :cfaniak:. U mnie też zasięg jest lekko mówiąc fatalny, więc zdecydowałem się na zakup wzmacniacza sygnału. Firma SPAM ma spory ich wybór i bardzo przejrzyste instrukcje na stronie, więc kupiłem od nich i nie żałuje. Zasięg się poprawił i da się nawet korzystać z internetu przez telefon (wcześniej dobrze było jak smsy dochodziły, o rozmowie nie było mowy). Polecam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Adraneek pisze:więc zdecydowałem się na zakup wzmacniacza sygnału.
Napisze po raz kolejny, urządzenia takie są nielegalne w PL o ile nie zamontuje ich operator.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten gościu spamuje Forum pod różnymi nickami , inny to @Jak-3 viewtopic.php?f=14&t=43375&start=15 od wczoraj pisząc w każdym temacie o firmie S.... To samo robił wcześniej na Elektrodzie tylko tam spamował pisząc głównie o antenach S... pod kilkoma kontami. Zostały skutecznie zablokowane przez administratora. @wojteks napisałem ci o tym na PW wczoraj. Czy na tym Forum jest miejsce dla spamerów, nachalnie polecających szajs z firmy na S....?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czytałem PW, na dziś zostaje jak jest, zablokuję jak pojawią się kolejne posty ze spamem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ