Zasięg LTE lepszy z 15km niż z 3km?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Reevenable
Początkujący użytkownik forum

Zasięg LTE lepszy z 15km niż z 3km?

Post autor: Reevenable »

Pierwszy post na forum, także witam wszystkich. Postanowiłem napisać, ponieważ doświadczam ciekawego problemu z zasięgiem LTE w mojej miejscowości.
Szczegółowo sytuacja wygląda tak:
Moja lokalizacja na mapie BTS'ów.
Moja lokalizacja na google earth:

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.com/maps/@54.1551358,18.6706217,236m/data=!3m1!1e3  
Korzystam z anteny Cybertecha (1800MHz, dualna, 15dBi, 10 metrów kabla H-155) i Huaweia B593s-12. Antena na dachu domu, ustawiona w kierunku najbliższego nadajnika w Pszczółkach (3km ode mnie). I teraz co ciekawe- zamiast łączyć się z tym nadajnikiem, łączę się z oddalonym o 15km w Cedrach Wielkich. Parametry połączenia (4G wymuszone):
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26006
2 Status usługi: Niepoprawne usługi
3 Szerokość pasma (kHz): 10000
4 Cell ID: 4196120
5 Poziom sygnału 1
6 RSRP(dBm): -107
7 RSRQ(dB): -7
8 Roam: NIE

Nie są dobre, a mimo to lepsze niż sygnału z 3km, że łączę się z tym dalszym? Strefa Fresnela nie jest czysta w mojej okolicy dla obu nadajników. Do 300 metrów kilka wysokich drzew po drodze, nie ma widoczności optycznej.
Po tych 300m robi się lepiej, bo trochę wolnej przestrzeni, a dodatkowo promień strefy robi się już coraz większy i przeszkody w mniejszym procencie go zasłaniają. A różnica w wysokościach (moja miejscowość 40m.n.p.m., Pszczółki 14m.n.p.m., Cedry Wielkie 1m.n.p.m.) powinna być dodatkowo sprzyjająca, bo dalsze przeszkody (drzewa) obniżają się ze strefy. A mimo to klapa do bliższego nadajnika.

Co ciekawsze. Ustawiałem antenę na inne nadajniki.
Pruszcz Gdański (10km, 11m.n.p.m., ~60 stopni różnicy w położeniu względem nadajnika w Cedrach) - CID się zmienił, niezbyt chętnie, ale się zmienił więc zakładam, że przerzucił się na tamtą bazę. Parametry praktycznie takie same.
Gołębiewo Wielkie (8km, 98m.n.p.m., ~160 stopni różnicy w położeniu względem nadajnika w Cedrach) - CID się zmienił, ale z powrotem na nadajnik w Cedrach (RSRP(dBm): -112), mimo tego, że antena była skierowana praktycznie tyłem. Ze względu na czystą drogę (praktycznie żadnych drzew na całym odcinku) liczyłem, że tu będzie dobrze. A nie było w ogóle. :(

Wszystkie nadajniki, które próbowałem, powinny działać na LTE, bo na mapie Playa wokół nich rysuje się zasięg tej technologii. Na marginesie dodam, że by poprawić zysk to antenę poziomicą ustawiałem. Co myślicie na ten temat? Kombinować z mocowaniem anteny w różnych punktach wokół domu, zgłaszać do operatora, czy się pozostaje się tylko pogodzić z tą sytuacją?
Prędkości nie są złe, nawet by mnie satysfakcjonowały po przejściu z ADSL do 10Mbps, bo przeważnie jest 15/4 Down/Up, a przy dobrych wiatrach powyżej 20/6 Down/Up.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:50 ]
Zmiana linka BBcode na tekst do skopiowania z CODE. Link się rozjeżdżał.
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:49 przez Reevenable, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zasięg LTE lepszy z 15km niż z 3km?

Post autor: ja.michal »

Myślę, że to jest powód:
https://public-dm2306.files.1drv.com/y2 ... png?psid=1

Sygnał od ciebie do stacji bazowej idzie jakieś 20-25 wyżej w stosunku do stacji bazowej w Pszczółkach.
Możesz próbować ustawiać antenę, aby miała pochylenie kilka stopni od pionu w stronę gruntu. Wątpię jednak czy to da jakieś pożądane rezultaty.
https://public-dm2306.files.1drv.com/y2 ... png?psid=1
Reevenable

Teren średnio sprzyjający, to fakt. Tutaj profil terenu na dokładnej linii między nadajnikiem, a mną:
http://i.imgur.com/mQrbP8R.png

Maszt nadajnika ma około 30 metrów, antena na wysokości ~9 metrów, sumując to z różnicą wysokości terenu wychodzi, że moja antena jest ~5 metrów wyżej niż nadajnik. Dla 5 metrów i 3km odległości kąt wychodzi malutki. Ale nie powiem, próbowałem małych i dużych pochyleń. ;) Też bez rezultatu.
Według BTS search Play ma nadajnik w tym samym miejscu co inni operatorzy.
Mam starter Orange, łączy się z nadajnikiem z CIDem 61529858: RSRP(dBm): -97 i prędkościami 25Mbps downloadu i 10Mbps uploadu. Podobne prędkości były u Plusa (parametrów nie znam, ponieważ to było na innym urządzeniu).
Ostatnio zmieniony 2015-02-18, 17:13 przez Reevenable, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pozostaje ci kombinować. Spróbuj jeszcze ustawienia skośnego anteny. W takiej polaryzacji są anteny operatorów.
Jeszcze pozostaje sprawa poszczególnych operatorów. Każdy z nich może mieć inny tilt anten (nachylenie). Sam miałem takie przypadki, że z tej samej lokalizacji sygnał jednego i drugiego operatora się różnił.

Jeszcze jedno. Spróbuj się przełączyć na 3G. Play ma w tej samej lokalizacji 3G na 2100 MHz. Powinno być HSPA+ DC i może być taka sytuacje, że będzie szybciej chodziło w porównaniu do LTE.
Reevenable

ja.michal pisze:Spróbuj jeszcze ustawienia skośnego anteny. W takiej polaryzacji są anteny operatorów.
O właśnie, to stwierdzenie o polaryzacji skośnej czytałem też w innych tematach.
Naprawdę tak jest i w każdym przypadku? Jeśli tak, to jaki jest sens montowania swojej zewnętrznej anteny dokładnie w pionie/poziomie jak to widzę u wielu użytkowników. :) Właściwie każdy posiadający Cybertecha tak montuje, bo producent nie przewidział innej opcji.

Czyli jak ustawię antenę na ukos, to nawet z 15km osiągnę lepsze transfery? :D
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Post autor: Andrzej0991 »

Taka mała dygresja :P Moja antena cybertecha (ta mniejsza do LTE), ma mocowanie tylko po skosie, nie da się jej ustawić pionowo albo poziomo. Kupiona jakoś w paź. 2014.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Reevenable, musisz sprawdzić doświadczanie co w praktyce da lepsze wyniki. Czy pion, poziom, skos dodatni, czy skos ujemny.
Operatorzy korzystają głównie z anten KATHREIN, a one mają praktycznie zawsze polaryzacje skośne (-45°/+45°).
Reevenable

Im dalej w las, tym ciemniej. Odłączyłem antenę, ustawiłem router na szafie pod sufitem (1-1,5 metra poniżej zamontowanej anteny):
http://www.speedtest.net/result/4142524612.png
http://i.imgur.com/far08Z7.png

Wyniosłem go na dwór, 1,5 metra nad ziemią:
http://www.speedtest.net/result/4142547336.png]
http://i.imgur.com/lfLBHyQ.png

Niespecjalnie się bawiłem ustawieniem kierunku routera. CID ten sam, więc łapię z 15km na wbudowanych antenkach. I download lepszy niż na antenie zewnętrznej. A gdybym wyszedł z routerem na dach, to i upload bym miał praktycznie taki jak na tym panelu 15dBi, bo już to ćwiczyłem na przenośnym E5377.
Ostatnio zmieniony 2015-02-18, 17:14 przez Reevenable, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W końcu w twoim wypadku im niżej tym bliżej wiązki.

[ Dodano: 2015-02-14, 20:35 ]
Reevenable, jeszcze jedno. Sprawdzałeś również 3G jak ci sugerowałem?
Reevenable

Sprawdzałem. Na 3G jest jeszcze słabiej. 1 kreska zasięgu na antenie zewnętrznej i transfery
http://www.speedtest.net/result/4143479330.png

Na antenkach wewnętrznych (ustawiając router w miejscu gdzie kiedyś na testach Playa na Huaweiu E5377 miałem zasięg 5/5 H+) mam również 1 kreskę zasięgu 3G.
Na przenośnym to H+ łapałem pewnie w roamingu, ale w tym routerze niby mam zaznaczony roaming danych. :dobani: Nie wiem, może automatyczny profil apn tego nie ogarnia?
Ostatnio zmieniony 2015-02-18, 17:14 przez Reevenable, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Faktycznie słabo. Karty Play internetowe nie powinny łączyć się w roamingu.
Reevenable

Karty internetowe w sensie oferta na kartę? Testowałem w abonamencie i wzięty E5377 mógł się łączyć w 3G z nadajnikami innych sieci. Ten E5377 miał sympatyczną (i działającą) opcję ręcznego wyszukiwania sieci. W B593 tego nie widzę, a w D-Linku DWR921 opcja ręcznego szukania sieci nie zwraca żadnych wyników. :P

A teraz też mam abonament.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Karty internetowe - internet na abonament, prepaid internetowy. Inne niż taryfy głosowe.
ODPOWIEDZ