Szczegółowo sytuacja wygląda tak:
Moja lokalizacja na mapie BTS'ów.
Moja lokalizacja na google earth:
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.com/maps/@54.1551358,18.6706217,236m/data=!3m1!1e3
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26006
2 Status usługi: Niepoprawne usługi
3 Szerokość pasma (kHz): 10000
4 Cell ID: 4196120
5 Poziom sygnału 1
6 RSRP(dBm): -107
7 RSRQ(dB): -7
8 Roam: NIE
Nie są dobre, a mimo to lepsze niż sygnału z 3km, że łączę się z tym dalszym? Strefa Fresnela nie jest czysta w mojej okolicy dla obu nadajników. Do 300 metrów kilka wysokich drzew po drodze, nie ma widoczności optycznej.
Po tych 300m robi się lepiej, bo trochę wolnej przestrzeni, a dodatkowo promień strefy robi się już coraz większy i przeszkody w mniejszym procencie go zasłaniają. A różnica w wysokościach (moja miejscowość 40m.n.p.m., Pszczółki 14m.n.p.m., Cedry Wielkie 1m.n.p.m.) powinna być dodatkowo sprzyjająca, bo dalsze przeszkody (drzewa) obniżają się ze strefy. A mimo to klapa do bliższego nadajnika.
Co ciekawsze. Ustawiałem antenę na inne nadajniki.
Pruszcz Gdański (10km, 11m.n.p.m., ~60 stopni różnicy w położeniu względem nadajnika w Cedrach) - CID się zmienił, niezbyt chętnie, ale się zmienił więc zakładam, że przerzucił się na tamtą bazę. Parametry praktycznie takie same.
Gołębiewo Wielkie (8km, 98m.n.p.m., ~160 stopni różnicy w położeniu względem nadajnika w Cedrach) - CID się zmienił, ale z powrotem na nadajnik w Cedrach (RSRP(dBm): -112), mimo tego, że antena była skierowana praktycznie tyłem. Ze względu na czystą drogę (praktycznie żadnych drzew na całym odcinku) liczyłem, że tu będzie dobrze. A nie było w ogóle.

Wszystkie nadajniki, które próbowałem, powinny działać na LTE, bo na mapie Playa wokół nich rysuje się zasięg tej technologii. Na marginesie dodam, że by poprawić zysk to antenę poziomicą ustawiałem. Co myślicie na ten temat? Kombinować z mocowaniem anteny w różnych punktach wokół domu, zgłaszać do operatora, czy się pozostaje się tylko pogodzić z tą sytuacją?
Prędkości nie są złe, nawet by mnie satysfakcjonowały po przejściu z ADSL do 10Mbps, bo przeważnie jest 15/4 Down/Up, a przy dobrych wiatrach powyżej 20/6 Down/Up.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:50 ]
Zmiana linka BBcode na tekst do skopiowania z CODE. Link się rozjeżdżał.