Posiadam internet radiowy: Kabel od anteny zewnętrznej idzie do Adaptera PoE, a następnie do routera do portu LAN (nie WAN). Prędkości od 8:00 - 22:00 - 2Mb a od 22:00 - 8:00 - 4Mb.
Jeżeli jest możliwość ustawienia QoS a w takiej sytuacji to już pisze jaki efekt chciałbym osiągnąć.
W domu z internetu korzystają 4 osoby (1 przez kabel, a trzy na wifi). Niektórzy coś ściągają oglądają yt itp. Co znacząco obciąża łącze. Ja z bratem czasami pykamy i mamy przez to wysokie pingi oraz niektóre moje programy, które wykorzystuje do pracy też wolniej działają. Jest to irytujące.
Chodzi mi o proste ustawienie każdemu dołączonemu komputerowi częściowej prędkości. Albo jak mamy np. 3 kompy włączone żeby dzieliło prędkość dla każdego po równo. I jak się dołączy kolejny komputer, to też żeby została podzielona. Chciałbym też ustawić osobną prędkość dla urządzeń gości czyli telefonów, tabletów i innych takich.
Ew. ograniczenie przepustowości dla aplikacji / portów, tak żeby YT (czy oglądanie filmików z rożnych portali) albo ściąganie nie obciążało tak łącza.
Próbowałem to poustawiać, ale nie wiem czy wszystko dobrze ustawiłem, bo nie zauważyłem różnicy. Może mi ktoś to wytłumaczyć jak to zrobić?
Posiadam router TP-LINK TL-WDR4300 (http://www.tp-link.com.pl/resources/sim ... /index.htm).
Pozdrawiam