Konfiguracja QoS radiówka (podział przepustowości)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zigu007
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja QoS radiówka (podział przepustowości)

Post autor: zigu007 »

Witam wszystkich formuowiczów

Posiadam internet radiowy: Kabel od anteny zewnętrznej idzie do Adaptera PoE, a następnie do routera do portu LAN (nie WAN). Prędkości od 8:00 - 22:00 - 2Mb a od 22:00 - 8:00 - 4Mb.

Jeżeli jest możliwość ustawienia QoS a w takiej sytuacji to już pisze jaki efekt chciałbym osiągnąć.

W domu z internetu korzystają 4 osoby (1 przez kabel, a trzy na wifi). Niektórzy coś ściągają oglądają yt itp. Co znacząco obciąża łącze. Ja z bratem czasami pykamy i mamy przez to wysokie pingi oraz niektóre moje programy, które wykorzystuje do pracy też wolniej działają. Jest to irytujące.

Chodzi mi o proste ustawienie każdemu dołączonemu komputerowi częściowej prędkości. Albo jak mamy np. 3 kompy włączone żeby dzieliło prędkość dla każdego po równo. I jak się dołączy kolejny komputer, to też żeby została podzielona. Chciałbym też ustawić osobną prędkość dla urządzeń gości czyli telefonów, tabletów i innych takich.

Ew. ograniczenie przepustowości dla aplikacji / portów, tak żeby YT (czy oglądanie filmików z rożnych portali) albo ściąganie nie obciążało tak łącza.

Próbowałem to poustawiać, ale nie wiem czy wszystko dobrze ustawiłem, bo nie zauważyłem różnicy. Może mi ktoś to wytłumaczyć jak to zrobić?

Posiadam router TP-LINK TL-WDR4300 (http://www.tp-link.com.pl/resources/sim ... /index.htm).

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja QoS radiówka (podział przepustowości)

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli CPE ("antena") masz podpięty do LANa swojego routera to tylko na CPE możesz robić QoSa.
zigu007

Miałem nadzieje, że będzie się dało bez dokupowania kolejnych urządzeń.
No nic, dzięki za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie trzeba dokupować, wystarczy przełączyć do WANa. Niby ma jakiś bandwidth control.
Inna sprawa to taka, że nie poszalejesz na takiej przepustowości. QoS z założenia powinien zabrać ok 15%, niewiele zostaje.
zigu007

A no to popróbuję i dam znać. Może za niedługo będę miał lepszego neta to te 15% nie będzie, aż tak odczuwalne jak każdy będzie miał tyle ile mamy teraz ogólnie na wszystkich.
ODPOWIEDZ