"Bylejaka" antena patykowa do modemu LTE-jak wpiąć

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
loozak
Początkujący użytkownik forum

"Bylejaka" antena patykowa do modemu LTE-jak wpiąć

Post autor: loozak »

Witam
Mam "bylejaką" antenę patykową, która dobrze się sprawuje i nie potrzebuję dużo droższej dualnej, panelowej

Czy ma znaczenie w które gniazdo będzie ona wpięta?
Mój modem MF823 ma 2 wyjścia, antena ma jedno złącze. Jak wtedy przedstawia się działanie modemu?
Czy podczas działania na antenie DUAL'nej jedna polaryzacja jest odpowiedzialna za upload a druga za download?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: "Bylejaka" antena patykowa do modemu LTE-jak wpiąć

Post autor: matek451 »

Jak ci się dobrze sprawuje to po co pytasz? Modem LTE w MF-823 pracuje w technologii MIMO stąd dwa gniazda i antena Dual. W przypadku twojej nibyanteny nie ma żadnego znaczenia gdzie wepniesz wynalazek. Jedyna jego rola to przeniesienie poboru sygnału na zewnątrz. Na dodatek działa to słabo na 1800MHz( tłumienie nędznego kabelka załączonego do patyka) o ile korzystasz z LTE. Jeśli tak to na nim nigdy nie wykorzystasz w pełni możliwości technologii LTE. Poczytaj o MIMO, obydwie anteny odpowiadają za DL i UL.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: "Bylejaka" antena patykowa do modemu LTE-jak wpiąć

Post autor: YaHooo »

loozak pisze: Czy podczas działania na antenie DUAL'nej jedna polaryzacja jest odpowiedzialna za upload a druga za download?
Nie, to jest po prostu MIMO. Po więcej odsyłam do wikipedii, bo to jest trochę bardziej skomplikowane niż tak jak Ci się wydaje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ