ROUTER LTE DOVADO TINY + HUAWEI E3372s-153

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SNR
Początkujący użytkownik forum

ROUTER LTE DOVADO TINY + HUAWEI E3372s-153

Post autor: SNR »

Serdecznie witam !
Mam kilka pytań bo właśnie planuję zakup modemu LTE pod USB + router BGN obsługujący modemy 4G.
Znalazłem taki ciekawy zestaw na allegro w atrakcyjnej cenie (tak mi się wydaje)
----> http://allegro.pl/router-lte-dovado-tin ... 83147.html

A więc - czy w tym zestawie po zalogowaniu się na panel konfiguracyjny modemu będę mógł wybrać nadajnik i częstotliwość do którego chciałbym się połączyć ?

Co daje większe możliwości konfiguracyjne modemu ? Router z USB do którego wpięty jest „zwykły” modem LTE który to zarządza się zapewne poprzez odpowiednią zakładkę w panelu konfiguracyjnym routera?

Czy możne większe możliwości daje interfejs Modemu LTE Usb HiLink poprzez przeglądarkę ? (wpiętego oczywiście w Router z USB)

Czy ten zestaw wymaga aktywnego Hub`a ?

Czy ten router ociągnie 4 kompy ?

Aktualnie mam net z Galaxy S3 (DC)HSPA+ i na 3 kompach działa ok.
Docelowo na DOVADO TINY ma być PC + telefon po WIFI i 3 kopmy na lanie DOVADO TINY (ma być drugi router podłączony po lanie (50 metrów skrętki) i dawać dalej net po WIFI)).

Czy jest możliwość zarządzania modemem 4G USB wpiętego do routera programem TOP NET INFO ?

Co sadzicie o Ovislink AirLive Air4G?

I wreszcie pytanie czy DOVADO PRO router USB LTE 4G ma wbudowany modem 4G ? i czy posiada on w sobie dwa konektory do zewnętrznej anteny LTE MIMO ?

I jeszcze czy antena ATK-LOG LTE może poprawić transfery skoro mam do nadajnika 1.8 kilometra ,a po drodze zero przeszkód pełna widoczność ? Czy też może pogorszyć ?

Moje aktualne parametry (telefon przy oknie widzi BTS) na S3 to:
Net. Stremght : -69 dBm 22 ASU
RSSI – 75

Transfery to od 5 do 18 MB/S DL i od 2 do 5 MB/S UL.

Sory ,że tak z bomby tyle pytań ,ale muszę szybko podjąć decyzje ,a pracuję do późna więc nie mam za wiele czasu i sił na wertowanie gigabajtów informacji.

Pozdrawiam. :ok:
3~`
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: ROUTER LTE DOVADO TINY + HUAWEI E3372s-153

Post autor: matek451 »

Jaki to operator i lokalizacja? Routery Dovado to sprawdzone urządzenia. Posiadają rozbudowane FW i często jest ono aktualizowane rzez producenta. W menu jest możliwość wyboru technologii łaczenia ale nie BTS-a. modyfikowany HiLink ma większe możliwości ustawienia. Nie wymaga HUBA. Z tyloma urządzeniami da radę. Nie działa TNI na modemie wpiętym w router. PRO to wersja Dovado z gigabitowym switchem i 2xUSB. Szybsze radio niz w Tiny, nie ma wbudowanego modemu. Antena z rodzaju do wszystkiego czyli do niczego. Kupuje się pod wybrane pasmo a nie wielozakresowa.
SNR

Operator to Chess ,jestem w Norwegii..

Antena o której pisałem jest wielozakresowa pomyślałem więc, że jest przyszłościowa ze względu na to ,iż mam Chess`a prepaida więc nie działa mi LTE - LTE działa tylko w abonamencie Chess`a... Może w przyszłości bym wziął właśnie abonament w Chessie ,albo w NetComie ,Puki co Zadowalam się tym co mam. czyli tak jak pisałem HSPA+ i bez limitów transferów....

Ok więc jaka antenę powinienem wybrać ? Na jakie pasmo ? A w ogolę to jak mogę sprawdzić na jakim paśmie się aktualnie łącze na telefonie ??? Programy typu Advanced Signal Status ,czy Network Signal Info nie pokazują takiej informacji..
Moze musiałbym skołować modem USB ,podłączyć do kompa i odpalic TNI ? Czy wtedy mógłbym sprawdzić na jakim paśmie się łącze ,a następnie powinienem dobrać antenę ?

Spogladając na strone http://www.finnsenderen.no/finnsender widzę nadajniki od których jestem oddalony o 2 kilometry i większość z nich obsługuje kolejno takie pasma :

GSM 900

LTE 800

LTE 1800

UMTS 900

UMTS 2100

Niestety strona nie podaje CIDa BTSa wiec nie wiem z którym nadajnikiem konkretnie jestem teraz połączony ,ani w jakim paśmie....

Pozatym jeszcze pytanie odnośnie samych modemów bo waham się teraz pomiędzy Huawei B593 CPE B593s-22 a Dovado Tiny + HUAWEI E3372s-153. Co było by lepsze ? Czy do Huawei B593 CPE B593s-22 można wysyłać komendy jako SMS tak jak w Dovado Tiny ?
3~`
SNR

Nikt nic nie wie ??

OK, w takim razie czy jest ktoś w stanie się wypowiedzieć na temat różnic pomiędzy Dovado 4gr a wersja pro ? i czy na Dovado 4gr działa HUAWEI E3372s-153 ??
3~`
matek451
Guru bezprzewodowy

Dovado 4GR to poprzednik PRO. Niestety ale dla tego routera producent nie aktualizuje już FW i finalnym jest 6.2.7. Powoduje to ,że nie obsługuje najnowszych modemów LTE w tym E3372. Ostatnim wspieranym modemem LTE 4 kat. jest E3276. Jeśli chodzi o wybór routera to Dovado ma zdecydowanie większe możliwości konfiguracyjne od B593s-22. Trudno powiedzieć czy korzystasz z UTS900 czy UMTS2100 w tym prepaidzie, stąd problem z wyborem anteny. Docelowo mierzyłbym w LTE i antenę do niego. Przy odległości 2 km nie powinno byc problemów z zasięgiem. Co wyświetla ci Network Signal Info gdy łączysz się w 3G? ( HSPA+ czy HSPA+DC, to 18Mb/s , które osiągasz na maksa może świadczyć, że korzystasz z UMTS2100 i HSPA+DC do 43,2Mb/s.) Na Huawei można wymusić konkretne pasmo za pomocą TNI.
SNR

Mam wymuszony tryb "Tylko WCDMA" ,bo jak mam na auto to przeskakuje pomiędzy (DC)HSPA+ HSPA a EDGE. Przy "Tylko WCDMA" Network Signal Info pokazuje (DC) HSPA+ *42.2 Mbps czasami przeskoczy na HSPA+ 14,4 ,natomiast jeśli zrobię tryb pracy "Tylko GSM" to pokazuje EDGE *220 kbps.

Jednak kupiłem Dovado PRO teraz jaki modem ?
Czy HUAWEI E3372s-153 czy celować w coś innego ?
Jeśli HUAWEI E3372s-153 to jaką wersje lepiej wziąć HI-link czy zwykły ?
Czy jeśli mam wpięty modem do Dovado w wersji HI-link to też mogę konfigurować go przez WEB GUI ?
Jest on widoczny wtedy w sieci jako inne urządzenie pod konkretnym adresem ?
3~`
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz więc zasięg UMTS200 z HSPA+DC choć niestabilny. Potrzebna antena na 2100MHz. O modemach E3372 i wersjach poczytaj tu na forum. Fachowcy od nich rozpracowali temat w 101% :)
ODPOWIEDZ