Sim to RBM I.
Moja lokalizacja to mieleszki-kolonia i jestem w zasięgu 2 BTS-ów z Play: Gródek Doroszkiewicza Cerkiew, Play ID: BIA4420 LTE1800 i Michałowo Białostocka 68 Play ID: BIA4440 LTE1800.
W poniedziałek odebrałem router od kuriera od razu zabrałem się do testów których wynik jest w tym temacie przedostatni post: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15.
Dzisiaj dotarła antena, od razu zabrałem się do testów, antena ustawiona pionowo na wysokości 2m nad ziemia i warunki nie pozwalają na inne ustawienie. Na początku postanowiłem nakierować ją w kierunku bts-a znajdującego się w Michałowie- brak widoczności bezpośredniej w linii prostej 6km z haczykiem. W ustawieniach routera zasięg na poziomie 3 kresek/kolor pomarańczowy ciągły. Co jakiś czas na moment wskakuje na 5 kresek/ kolor zielony też ciągły. Najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć to:

Wyniki oscylują w granicach 29.60-33Mbps dla pobierania przy 3 kreskach sygnału, to samo dzieje się jak jest na chwile 5 kresek .
Następnie ustawiłem antenę na lepszy bts w Gródku gdzie mam praktycznie widoczność bezpośrednia nie licząc 2 drzew przy drodze, w linii prostej 5,1 km. W ustawieniach router złapał full zasięg/cały czas ciągły zielony, niezmiennie przez ponad 3h. Oto najlepszy wynik :

Czyli o 10Mbps mniej w stosunku do ustawienia anteny na Michałowo z gorszym zasięgiem i brakiem widoczności bezpośredniej. Po testowałem te ustawienia i wyniki są od 17Mbps do 24Mbps dla pobierania.
Nie rozumiem skąd takie rozbieżności, co może być nie tak ?
Proszę o pomoc.
P.S. Teraz zrobiłem test na na "patyczkach" dwr-a, 3kreski/ciałgły pomarańczowy:

Wszystkie wyniki wykonane w lokalizacji Białystok, hosted by KoBa.
Przykładowy wynik z innego testu wykonanego przed chwila:
Później znów poszło w górę:
http://speedof.me/show.php?img=150318055404-71709.png
Router jest ustawiony identycznie jak MV 610VR od CDMA przy drewnianej ścianie koło okna, od strony Michałowa wiec pewnie z tym nadajnikiem nawiązuje połączenie.
Stworzyłem dla porównania topograficzny przekrój terenu(z domu pod oba BTS-y) na stronie Geocontext-aplikacja Geocontext-Profiler: