Słabe osiągi LTE- Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO+ Dlink DWR

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Słabe osiągi LTE- Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO+ Dlink DWR

Post autor: overtrash »

Witam, jestem zaniepokojony wynikami jakie osiąga mój zestaw do internetu w technologii LTE. Korzystam z Cybertech LTE CT-15_1.8_Duo MIMO (15dBi/1800MHz), plus kabel o długości 10metrów i D-Link DWR 921- H/W B1, F/W v.2.00.
Sim to RBM I.

Moja lokalizacja to mieleszki-kolonia i jestem w zasięgu 2 BTS-ów z Play: Gródek Doroszkiewicza Cerkiew, Play ID: BIA4420 LTE1800 i Michałowo Białostocka 68 Play ID: BIA4440 LTE1800.
W poniedziałek odebrałem router od kuriera od razu zabrałem się do testów których wynik jest w tym temacie przedostatni post: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15.

Dzisiaj dotarła antena, od razu zabrałem się do testów, antena ustawiona pionowo na wysokości 2m nad ziemia i warunki nie pozwalają na inne ustawienie. Na początku postanowiłem nakierować ją w kierunku bts-a znajdującego się w Michałowie- brak widoczności bezpośredniej w linii prostej 6km z haczykiem. W ustawieniach routera zasięg na poziomie 3 kresek/kolor pomarańczowy ciągły. Co jakiś czas na moment wskakuje na 5 kresek/ kolor zielony też ciągły. Najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć to:
Obrazek
Wyniki oscylują w granicach 29.60-33Mbps dla pobierania przy 3 kreskach sygnału, to samo dzieje się jak jest na chwile 5 kresek .

Następnie ustawiłem antenę na lepszy bts w Gródku gdzie mam praktycznie widoczność bezpośrednia nie licząc 2 drzew przy drodze, w linii prostej 5,1 km. W ustawieniach router złapał full zasięg/cały czas ciągły zielony, niezmiennie przez ponad 3h. Oto najlepszy wynik :
Obrazek
Czyli o 10Mbps mniej w stosunku do ustawienia anteny na Michałowo z gorszym zasięgiem i brakiem widoczności bezpośredniej. Po testowałem te ustawienia i wyniki są od 17Mbps do 24Mbps dla pobierania.
Nie rozumiem skąd takie rozbieżności, co może być nie tak ?
Proszę o pomoc.

P.S. Teraz zrobiłem test na na "patyczkach" dwr-a, 3kreski/ciałgły pomarańczowy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wszystkie wyniki wykonane w lokalizacji Białystok, hosted by KoBa.
Przykładowy wynik z innego testu wykonanego przed chwila:
Obrazek
Później znów poszło w górę:
http://speedof.me/show.php?img=150318055404-71709.png

Router jest ustawiony identycznie jak MV 610VR od CDMA przy drewnianej ścianie koło okna, od strony Michałowa wiec pewnie z tym nadajnikiem nawiązuje połączenie.

Stworzyłem dla porównania topograficzny przekrój terenu(z domu pod oba BTS-y) na stronie Geocontext-aplikacja Geocontext-Profiler:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2015-03-23, 18:11 przez overtrash, łącznie zmieniany 4 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Słabe osiągi LTE- Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO+ Dlink DWR

Post autor: ja.michal »

overtrash pisze:Nie rozumiem skąd takie rozbieżności, co może być nie tak ?
Proszę o pomoc.
Obciążenie stacji bazowych. Mimo słabszego sygnału w pierwszej stacji jest ona mnie obciążona i masz lepsze wyniki. Ta stacja bliżej, pomimo lepszego sygnału, jest bardziej obciążona.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Post autor: Nightmare »

Napisałeś, że antena ustawiona poziomo - czy mam rozumieć, że antenę zamontowałeś tak:

[ Dodano: 2015-03-21, 07:26 ]
Czy router znajduje się wyżej niż antena? Dla pewności ustawiłbym antenę najwyżej jak się da i to sprawdził.
Huawei B715 + 2xATK-504
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Nightmare, szybko pisałem i źle się wyraziłem, już wprowadziłem poprawkę w poście: antena ustawiona jest pionowo nie jak napisałem wcześniej poziomo.
Router jest niżej niż antena niestety nie mam za bardzo możliwości aby ustawić ją inaczej- fizyczne warunki przy domu mi nie pozwalają nie będzie do czego przykręcić uchwytu na nią i tez zacznie brakować kabla.
Ewentualnie mogę nie ustawiać jej na bts w Gródku tylko na bts w Michałowie mam 10m kabla wiec jakaś większa tyczka i pokombinuje.
Szkoda ze bts w gródku mimo zasięgu max pokazuje takie wartości, może jest tak jak mówił ja.michal, stacja bazowa bardzo obciążona i tyle.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Ustaw na razie tam, gdzie masz mocniejszy sygnał. W ciągu dnia, zwłaszcza w weekend transfery mogą spadać ze względu na obciążenie BTS (u mnie czasami spada do 20 Mbit. W nocy potrafi i nawet do 50 Mbit się rozpędzić). Sprawdź w różnych porach dnia, jak to wygląda.

Pingi i tak masz lepsze ode mnie - ja poniżej 40 ms nie miałem ;)
Huawei B715 + 2xATK-504
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Nightmare, ok sprawdzę i dam znać. Dzięki za podpowiedź. Może komuś w przyszłości przydadzą się te moje wypociny. :P
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Należy zadać jedno podstawowe pytanie. Jakie masz parametry przed podłączeniem anteny zewnętrznej, a jakie po jej podłączeniu?

Ten router nie pozwoli Ci na ich sprawdzenie, ale poczytaj co mam na myśli: http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komput ... gnalu-lte/

Ponadto wieszanie takiej anteny pomiędzy choinkami w ogródku to profanacja.

Tłumaczenie, że przewodów Ci nie wystarczy też brzmi mało poważnie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

mantoch, Witaj!
Ten router nie pozwoli Ci na ich sprawdzenie
To że nie pozwoli wiemy bez ciebie i to nie od dzisiaj, a OpenWrt jeszcze niema i raczej za szybko nie będzie z racji problemu wgrania FDT do flasha i jest też problem z formatem plików jakie bootloader jest w stanie zaakceptować, artykuł czytałem szkoda ze nie ma opcji aby zdobyć tego typu dane.
wieszanie takiej anteny pomiędzy choinkami w ogródku to profanacja.
Skąd ty masz takie informacje to ja nie wiem, naprawdę. Napisałem ze w świetle nadajnika znajdującego w kierunku Gródka(odległość 5,1km) są 2 duże drzewa a tak to jest czysto, tego nie da się przeskoczyć...
przewodów Ci nie wystarczy też brzmi mało poważnie.
Ok, widzę ze wiesz lepiej. Ja swoje powiedziałem.
Nightmare
Stały użytkownik forum

I jak tam transfery? Sprawdzałeś w różnych porach dnia?
Huawei B715 + 2xATK-504
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

overtrash pisze:...To że nie pozwoli wiemy bez ciebie i to nie od dzisiaj...artykuł czytałem...
Kolega przeczytał jeden artykuł i już chce być deweloperem?
overtrash pisze:...Skąd ty masz takie informacje...
Lata praktyki. Nie oceniaj ludzi po postach. Na radiotechnice to ja zjadłem zęby. To nie jest telewizja satelitarna, że stawiasz sobie czaszę 280 cm na tarasie i oglądasz od 75 E do 75 W. Tu im antena wyżej tym lepiej i nie jest to nawet w najmniejszym stopniu do podważenia.
overtrash pisze:...w świetle nadajnika znajdującego w kierunku Gródka...
Ani jeden sektor nie patrzy na Mieleszki, Bielewicze, Wiejki, Podozierany, ale Kolega pogardliwie podchodzący do kogoś z małym dorobkiem na Forum wie lepiej, więc już dokładnie będę śledził ten wątek i poczytam co osiągnąłeś.
overtrash pisze:...Ja swoje powiedziałem...
To jakiś bełkot. Przewód chociaż zamieniłeś z tego pseudo RF5, RG58 (czy jakkolwiek go nazwać) na coś renomowanego?

No i o czym my debatujemy jak tu nic nie jest poparte pomiarami siły sygnału. To, że walnąłeś test Ookla dla ułomnych to wszystko na co Cię stać.

Na pocieszenie podam, że w Zubrach 70 Mb/s latało jakiś czas temu z palcem w czterech literach. Jak zaczniesz tworzyć wykresy topografii (po co?!) to zobaczysz, że tam są "ciut" trudniejsze warunki.
Awatar użytkownika
overtrash
Stały użytkownik forum

Nightmare pisze:I jak tam transfery? Sprawdzałeś w różnych porach dnia?
Dzisiaj nie miałem możliwości, zajmę się tym w najbliższym czasie.

[ Dodano: 2015-03-23, 22:53 ]
mantoch,
przeczytał jeden artykuł i już chce być deweloperem?
To już ty powiedziałeś.
mantoch pisze:Lata praktyki. Nie oceniaj ludzi po postach.
Masz duże doświadczenie, to świetnie może jakaś solucja? Nie oceniam. Jeśli poczułeś się w jakiś sposób dotknięty to sorry.
ale Kolega pogardliwie podchodzący do kogoś z małym dorobkiem na Forum wie lepiej, więc już dokładnie będę śledził ten wątek
Wcale tak nie twierdzę, proszę śledzić po to są wątki aby je śledzić.
To jakiś bełkot. Przewód chociaż zamieniłeś z tego pseudo RF5, RG58 (czy jakkolwiek go nazwać) na coś renomowanego?
Tyle informacji byłem w stanie podać. Kable są zintegrowane, o czym informuje producent.
my debatujemy jak tu nic nie jest poparte pomiarami siły sygnału. walnąłeś test Ookla dla ułomnych to wszystko na co Cię stać.
Na chwile obecna nie dysponuje urządzeniem które jest wstanie udostępnić w/w wartości, tylko jw. Większość osób na forum korzysta z tego typu testów.
w Zubrach 70 Mb/s latało jakiś czas temu z palcem w czterech literach.
Świetnie, ale jakiś czas temu mogło być też mniej użytkowników. W Gródku też jest ta wartość do osiągnięcia, jednak teraz bardzo sporadycznie.
Jak zaczniesz tworzyć wykresy topografii (po co?!)
Nie zacznę wiem gdzie to jest, myślałem że w celu zobrazowania się przydadzą.
Nightmare
Stały użytkownik forum

mantoch pisze:Przewód chociaż zamieniłeś z tego pseudo RF5, RG58 (czy jakkolwiek go nazwać) na coś renomowanego?
Odpowiem za kolegę. Kabel to polskiej produkcji EKH155 (YWLXpek 50-1.17²/3.9), 50 Ohm. Producentem jest Elektrokabel.

Zresztą sam Cybertech w specyfikacji anteny podaje, że kabel to H155 PE niskostratny.
Huawei B715 + 2xATK-504
ODPOWIEDZ