antena dookólna LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kunegunda
Początkujący użytkownik forum

antena dookólna LTE

Post autor: Kunegunda »

wymagania:

1) Budynek silnie tłumi sygnały radiowe, stąd potrzeba wystawienia anteny za okno.

2) Nie preferuję konkretnego BTSa (ani operatora). Chcę mieć możliwość zmiany w każdej chwili, stąd antena dookólna. (BTSy LTE prawie każdego dużego operatora mam w promieniu kilkuset metrów.)

3) Przeważa LTE1800, ale oczywiście najlepiej, żeby antena była w miarę uniwersalna.

4) Nie chcę robić dziur w ścianach, dlatego antena będzie wystawiona na płaskiej przepustnicy okiennej, czyli można się spodziewać pewnych strat w sygnale. Natomiast kabel w pokoju będzie krótki (np. 2m).

Uprzejmie prosze o doradzenie, jaką antenę wybrać. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: antena dookólna LTE

Post autor: YaHooo »

Kunegunda pisze: Uprzejmie prosze o doradzenie, jaką antenę wybrać. :)
W przypadku anten dookólnych po prostu nie da się doradzić. To loteria albo zadziała, albo będziesz mogła zrobić sobie z niej drapak do pleców. Niestety musisz zaryzykować i kupić. Jak nie będzie poprawy, to zwrócisz i już.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Kunegunda
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kunegunda »

Dziękuję za odpowiedź. Już myślałam, że się nikt nie pofatyguje.

Rzeczywiście, chyba kupię cokolwiek przez internet i w razie co bedę zwracać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Kunegunda pisze: Rzeczywiście, chyba kupię cokolwiek przez internet i w razie co bedę zwracać.
Bo tak naprawdę nie ma innego wyjścia. Chyba, że znajdziesz kogoś kto Ci wskaże konkretnie, że dana antena działa ok.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ