LTE orange vs play bez limitu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE orange vs play bez limitu
Dzień Dobry,
proszę o pomoc Szanownych Internautów. Zastanawiam się między internetem LTE play i orange do używania w domu. w celu podjęcia decyzji potrzebuje paru informacji od klientów tychże usług. Stąd moje pytania.
1. Wiem że operator w obu ofertach może zastosować lejek. Proszę Was o informacię po jakim transferze został u Was zastosowany lejek. I ile on wynosił?
2. Jaka maksymalna prędkość LTE oferuje Orange? (Wiem, że play ma 70 Mb/s.)
Z góry przepraszam za błędy językowe (piszę z telefonu, jak wrócę do domu postaram się poprawić wszelkie błędy) i moderatorów dodatkowo jeśli w złym miejscu na forum zamieściłem temat.
proszę o pomoc Szanownych Internautów. Zastanawiam się między internetem LTE play i orange do używania w domu. w celu podjęcia decyzji potrzebuje paru informacji od klientów tychże usług. Stąd moje pytania.
1. Wiem że operator w obu ofertach może zastosować lejek. Proszę Was o informacię po jakim transferze został u Was zastosowany lejek. I ile on wynosił?
2. Jaka maksymalna prędkość LTE oferuje Orange? (Wiem, że play ma 70 Mb/s.)
Z góry przepraszam za błędy językowe (piszę z telefonu, jak wrócę do domu postaram się poprawić wszelkie błędy) i moderatorów dodatkowo jeśli w złym miejscu na forum zamieściłem temat.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: LTE orange vs play bez limitu
Orange, T-Mobile mają prędkości do 75Mb/50Mb(teoretyczne max), Play ma do 70Mb/20Mb(celowo tak przycieli, gdyż mają tyle pasma co T-Mobile czyli 10MHz i max technlologiczny byłby identyczny jak w T/O).
Jeśli zaś chodzi o olejki to Play jest bezkonurencyjny, bo pisze o lejku po minimum 100GB do 2mb(inni o kilkudziesięciu kilobitach) ale w praktyce nie zostaje on nadany(ja np.mam RBM i tranferowałem nawet ponad 400GB bez lejka-więcej nie dałem rady, bo miesiąc się kończył).
Jeśli kwestią ważną jest cena, to i w tym przypadku Play wygrywa-na kartę za 45zł./msc mamy nielimowane 3G/LTE zaś za np. w umowie głosowej za 9,99zł.mamy 6msc darmowego LTE, a po tym czasie musimy dopłacić(jeśli chcemu korzystać) 20zł.za LTE bez limitu.
Jeśli zaś chodzi o olejki to Play jest bezkonurencyjny, bo pisze o lejku po minimum 100GB do 2mb(inni o kilkudziesięciu kilobitach) ale w praktyce nie zostaje on nadany(ja np.mam RBM i tranferowałem nawet ponad 400GB bez lejka-więcej nie dałem rady, bo miesiąc się kończył).
Jeśli kwestią ważną jest cena, to i w tym przypadku Play wygrywa-na kartę za 45zł./msc mamy nielimowane 3G/LTE zaś za np. w umowie głosowej za 9,99zł.mamy 6msc darmowego LTE, a po tym czasie musimy dopłacić(jeśli chcemu korzystać) 20zł.za LTE bez limitu.
darekka
-
Co to jest RBM? Miesięcznie wysyłam i pobieram około 500 GB.

- radius
- ** Moderator **
Pytanie jest w zasadzie tylko jedno. Mianowicie. Czy to ma dotyczyć samej Warszawy, ewentualnie innych dużych miast czy powiatów i wsi także? Bo jeżeli tak to Orange nie ma i szybko nie będzie świadczyło usług poza dużymi aglomeracjami.
Inną kwestią jest, że zauważyłem u Nich w sieci te same CID co ma Plus także ja już nie wiem jak to ma działać i po czyjej infrastrukturze: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=79776
Z racji iż nikt tematu nie podjął obawiam się, że mało osób korzysta z LTE Orange i będzie trudno Ci uzyskać odpowiedź na podstawowe pytania.
Inną kwestią jest, że zauważyłem u Nich w sieci te same CID co ma Plus także ja już nie wiem jak to ma działać i po czyjej infrastrukturze: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=79776
Z racji iż nikt tematu nie podjął obawiam się, że mało osób korzysta z LTE Orange i będzie trudno Ci uzyskać odpowiedź na podstawowe pytania.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
RBM-Red Bull Mobile czyli wirtualna sieć Play(darmowe LTE za posiadanie 30zł. na karcie prepaid)-bez umowy itp. Taki "nju mobile" w Play
Jedyny minus, żę niewiadomo jak długo promocyjne darmowe LTE będzie.

darekka
-
Mantoch, tak dotyczyłoby to Warszawy.
darekka, i w regulaminie tej promocji RBM też jest zapis o tym ewentualnym lejku po 100GB?
darekka, i w regulaminie tej promocji RBM też jest zapis o tym ewentualnym lejku po 100GB?
-
Tak jest tam zapis o lejku 2Mb po 100GB(ja dotychczas go nie otrzymałem a korzystam od stycznia 2014 i transferuję dużo ponad limit 100GB).
Dopiszę, żę w ofertach głosowych Play również jest zapis o lejku 2Mb po 100GB nadawany tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie obligatoryjnie po przekroczeniu progu 100GB.
Zresztą tak w RBM jak i w Play praktycznie nikt nie otrzymuje lejka(wg.naszego forum)-zawsze możesz mieć 2 karty i gdybyś jednak otrzymał ten zaszczyt to podmianka kart i heja.
RBM http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... ernet-lte/
Dopiszę, żę w ofertach głosowych Play również jest zapis o lejku 2Mb po 100GB nadawany tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie obligatoryjnie po przekroczeniu progu 100GB.
Zresztą tak w RBM jak i w Play praktycznie nikt nie otrzymuje lejka(wg.naszego forum)-zawsze możesz mieć 2 karty i gdybyś jednak otrzymał ten zaszczyt to podmianka kart i heja.
RBM http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... ernet-lte/
darekka
- radius
- ** Moderator **
-
Wiem, żę zdażają się sytuacje, że ktoś otrzyma ten lejek ale po ilu GB(zwykle po kilkuset-ja przewalałem ponad 400GB msc i nic takiego się nie zdażyło) i właśnie z tego powodu(na wszelki wypadek) proponowałem 2 simki i po kłopocie. Zresztą nikt lepszych warunków nie daje, a zupełny NOLIMIT jest "Św. Gralem" i raczej nikt nie da go oficjalnie i kompletnie bez limitów(choć RBM/Play są najbliżej). Zawsze muszą się jakoś zabezpieczyć przed Januszmi biznesu, którzy płacąc grosze operatorowi sprzedawaliby net np.po WiFi/skrętce sąsiadom i kosił szmal kosztem providera. Niestety tak by było, bo jak NOLIMIT to trza brać i lody kręcić.
Play/RBM jasno pisze kiedy i co może zrobić(lejek 2Mb, który wystarczyłby do sensownego korzystania z netu) lecz tego nie robi, a taki Plus w PowerLTE bez limitu w Regulaminie nie napisał jasno co,kiedy dlaczego i jak i dzięki temu robi co chce z abonentami(FUP).
Play/RBM jasno pisze kiedy i co może zrobić(lejek 2Mb, który wystarczyłby do sensownego korzystania z netu) lecz tego nie robi, a taki Plus w PowerLTE bez limitu w Regulaminie nie napisał jasno co,kiedy dlaczego i jak i dzięki temu robi co chce z abonentami(FUP).
darekka
-
2 simy i sprzęt to by było trochę za dużo cenowo. Mam nadzieje, że są tu jacyś użytkownicy orange lte bez limitu i się wypowiedzą. 
Tutaj pisał ktoś www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41622& ... c&start=30 że pobrał prawie 1000GB w Orange i nie miał lejku.

Tutaj pisał ktoś www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41622& ... c&start=30 że pobrał prawie 1000GB w Orange i nie miał lejku.
-
Fakt pisał ale jeden jedyny więc nie wiadomo jak to jest,a w ofertach Play wielu potwierdza praktyczny brak lejka. Pozatym LTE Orange bezl limitu jest za 89,90, lub taniej ale z limitem prędkości do 10Mb za 69,90zł umowa 24msc ze sprzętem(bez sprzętu tylko nolimit LTE do 15kwietnia).
W play masz umowę 15msc: 2x 9,99zł(6msc darmowe LTE) puźniej plus 2x20zł.(opłata za darmowe LTE) co daje maks 60zł.msc do tego modem(np. E3372/E3272 za 130zł) lub modemorouter MiFi(np.E5377T) lub modemorouter E8278(169zł).
W zamian masz bezlimit(minimum 100GB na sim, a w praktyce dużo więcej z prędkościami do 70Mb/20Mb).
Musisz policzyć.
W play masz umowę 15msc: 2x 9,99zł(6msc darmowe LTE) puźniej plus 2x20zł.(opłata za darmowe LTE) co daje maks 60zł.msc do tego modem(np. E3372/E3272 za 130zł) lub modemorouter MiFi(np.E5377T) lub modemorouter E8278(169zł).
W zamian masz bezlimit(minimum 100GB na sim, a w praktyce dużo więcej z prędkościami do 70Mb/20Mb).
Musisz policzyć.
darekka
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wierz we wszystko co piszą. Ja nie wierzę komuś kto napisał jednego posta z łącza mobilnego, a resztę pisał z druta.Peny pisze:Tutaj pisał ktoś
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Ja w Orange pobrałem w zeszłym miesiącu około 250GB i lejka nie było,chodź myślałem że mi dali lejek jak ich sieć nie działała co była ta awaria,ale na szczęście to była tylko awaria.W tym miesiącu pod koniec wrzucę foto z routera ile GB przesłałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba Orange nie wrzuca lejka bo byłby wysyp narzekających na wielu forach.
-
ja.michał możesz mieć rację. Przeszukiwałem to forum i nigdzie nie mogłem znaleźć wypowiedzi o lejku w orange. Założyłem że jest po przeczytaniu regulaminu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej nie.
Po pierwsze Orange daje ofertę bez limitu w zasadzie w najwyższych taryfach. Nie liczę tymczasowej oferty dla wszystkich.
Po drugie praktycznie każda nowsza oferta Free Net zakupiona online ma włączone Szczęśliwe Godziny (0:00-8:00). Tutaj również trochę GB odpada.
Po trzecie w przypadku Szczęśliwych Godzin faktycznie nie ma limitu, a to już wiem z autopsji.
Po czwarte reklama LTE bez limitu w Orange nie jest tak głośna i jednoznaczna jak Plusa.
Po piąte, wprawdzie to tylko informacja rzecznika Orange, ale Orange nie będzie przycinał tak restrykcyjnie jak Plus, a naprawdę skrajne przypadki (myślę, że jak w przypadku Playa - tylko jeśli największy ruch generuje się w godzinach szczytu).
Po szóste piszą o lejkach ci, którzy je faktycznie dostają zaraz po przesłaniu kilku GB ponad główny limit.
To tylko luźne spostrzeżenia.
Po pierwsze Orange daje ofertę bez limitu w zasadzie w najwyższych taryfach. Nie liczę tymczasowej oferty dla wszystkich.
Po drugie praktycznie każda nowsza oferta Free Net zakupiona online ma włączone Szczęśliwe Godziny (0:00-8:00). Tutaj również trochę GB odpada.
Po trzecie w przypadku Szczęśliwych Godzin faktycznie nie ma limitu, a to już wiem z autopsji.
Po czwarte reklama LTE bez limitu w Orange nie jest tak głośna i jednoznaczna jak Plusa.
Po piąte, wprawdzie to tylko informacja rzecznika Orange, ale Orange nie będzie przycinał tak restrykcyjnie jak Plus, a naprawdę skrajne przypadki (myślę, że jak w przypadku Playa - tylko jeśli największy ruch generuje się w godzinach szczytu).
Po szóste piszą o lejkach ci, którzy je faktycznie dostają zaraz po przesłaniu kilku GB ponad główny limit.
To tylko luźne spostrzeżenia.
-
A Ty używasz LTE Orange, ale nie tą najwyższą taryfę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mam najwyższą taryfę, ale jeszcze z pakietem 35 GB (nie łapie się na LTE bez limitu na całą umowę, a jedynie w opcji czasowej). Do tego Szczęśliwe Godziny 0:00-8:00. Niestety głównie jestem poza zasięgiem LTE (właściwie jak już to tylko smartphone). Na co dzień mam UMTS 900.
-
Witam, tez rozgladam sie za jakims LTE do mieszkania, u mnie Play niestety odpada ze wzgledu na brak publicznego ip (orange ma taka opcje do aktywacji).
Macie jakies doswiadczenia z tym nolimit w orange albo informacje co orange zamierza po 15.04 kiedy konczy sie promocja ?
Macie jakies doswiadczenia z tym nolimit w orange albo informacje co orange zamierza po 15.04 kiedy konczy sie promocja ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko Orange to wie. Na pewno w dwóch najwyższych taryfach będziesz miał przez całą umowę.
-
- Użytkownik forum
Ja mam w orange najwyższą ofertę i lejka jeszcze mi nie założyli a dane te z pakietu przekraczam zawsze.W tym miesiącu już wykorzystałem około 68 GB a okres rozliczeniowy mam do 28.
Ruch całkowity: 67.94 GB
Wysłane dane: 3.18 GB
Odebrane dane: 64.77 GB
Prędkość wysyłania danych: 0 kb/s
Prędkość odbierania danych: 0 kb/s
Czas online: 8 d 5 h 57 min 28 s
Ruch całkowity: 67.94 GB
Wysłane dane: 3.18 GB
Odebrane dane: 64.77 GB
Prędkość wysyłania danych: 0 kb/s
Prędkość odbierania danych: 0 kb/s
Czas online: 8 d 5 h 57 min 28 s
-
a mozesz napisac mniej wiecej jak rozklada sie Twoj "czas internetowy" ? 
tzn czy głownie ogladasz filmy / sciagasz cos / gry etc.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
xmisiek, zapewne masz Szczęśliwe Godziny (standardowo włączone bez opłat w godzinach 0:00-8:00 jeśli zakup usługi był online). Wtedy minus to co przesłane w tych godzinach.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podpowiedzcie mi oco chodzi z tym Orange.
Jakiś czas temu w mieszkaniu oddalonym od nadajnika o 300m zlapałem LTE Orange było to na jesieni, dziś znów mi złapało LTE ale ok. 100m od nadajnika na stacji paliw, pojechałem 500m dalej i już LTE nie miałem, czemu to LTE nadaje tak słabo?
Jakiś czas temu w mieszkaniu oddalonym od nadajnika o 300m zlapałem LTE Orange było to na jesieni, dziś znów mi złapało LTE ale ok. 100m od nadajnika na stacji paliw, pojechałem 500m dalej i już LTE nie miałem, czemu to LTE nadaje tak słabo?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może tylko uruchomili testowo w danej lokalizacji - konfigurują dopiero.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
LTE tak już ma:MKwiatusz3K pisze:dziś znów mi złapało LTE ale ok. 100m od nadajnika na stacji paliw, pojechałem 500m dalej i już LTE nie miałem, czemu to LTE nadaje tak słabo?
http://en.wikipedia.org/wiki/LTE_%28tel ... ication%29
Czyli w miastach na wyższych częstotliwościach 2,6 GHz rozmiar komórki może być do 1km lub mniej.In city and urban areas, higher frequency bands (such as 2.6 GHz in EU) are used to support high speed mobile broadband. In this case, cell sizes may be 1 km (0.62 miles) or even less.
Podłącz antenę kierunkową, to powinno pomóc.
-
- Użytkownik forum
U mnie to wygląda tak,że oglądam dość dużo youtube,jakiś film z seansik tv zawsze wieczorem włączę chodź czasami nie oglądnę do końca,ustawiam kompa żeby się sam wyłączył po filmie.W gry również gram BF 3 BF 4 Hardline. Więc patche do gry też czasami trzeba pobrać.Teraz GTA 5 wychodzi to się zastanawiam czy zamawiać płytę czy tylko key i na noc zostawić kompa to się powinno pobrać te 50GB-60GB. Jeszcze tacie dałem laptopa to sobie coś tam klika(więcej się uczy) ale On za dużo transferu nie używa może parę GB na miesiąc.Teraz właśnie skończył mi się limit GB i internet dalej jest nawet sms mi napisali,żebym pakiet na internet wykupił.zourv pisze:a mozesz napisac mniej wiecej jak rozklada sie Twoj "czas internetowy" ?

Wyniki z dzisiaj,troszkę mniej ale tata siedzi na laptopie,więc normalne,że będzie mniej.
http://www.speedtest.net/my-result/4283496968
http://www.speedtest.net/my-result/4283504650
Mój rekord http://www.speedtest.net/my-result/4189906948