LTE orange vs play bez limitu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Peny
Początkujący użytkownik forum

LTE orange vs play bez limitu

Post autor: Peny »

Dzień Dobry,

proszę o pomoc Szanownych Internautów. Zastanawiam się między internetem LTE play i orange do używania w domu. w celu podjęcia decyzji potrzebuje paru informacji od klientów tychże usług. Stąd moje pytania.
1. Wiem że operator w obu ofertach może zastosować lejek. Proszę Was o informacię po jakim transferze został u Was zastosowany lejek. I ile on wynosił?
2. Jaka maksymalna prędkość LTE oferuje Orange? (Wiem, że play ma 70 Mb/s.)
Z góry przepraszam za błędy językowe (piszę z telefonu, jak wrócę do domu postaram się poprawić wszelkie błędy) i moderatorów dodatkowo jeśli w złym miejscu na forum zamieściłem temat.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: LTE orange vs play bez limitu

Post autor: darekka »

Orange, T-Mobile mają prędkości do 75Mb/50Mb(teoretyczne max), Play ma do 70Mb/20Mb(celowo tak przycieli, gdyż mają tyle pasma co T-Mobile czyli 10MHz i max technlologiczny byłby identyczny jak w T/O).
Jeśli zaś chodzi o olejki to Play jest bezkonurencyjny, bo pisze o lejku po minimum 100GB do 2mb(inni o kilkudziesięciu kilobitach) ale w praktyce nie zostaje on nadany(ja np.mam RBM i tranferowałem nawet ponad 400GB bez lejka-więcej nie dałem rady, bo miesiąc się kończył).

Jeśli kwestią ważną jest cena, to i w tym przypadku Play wygrywa-na kartę za 45zł./msc mamy nielimowane 3G/LTE zaś za np. w umowie głosowej za 9,99zł.mamy 6msc darmowego LTE, a po tym czasie musimy dopłacić(jeśli chcemu korzystać) 20zł.za LTE bez limitu.
darekka
Peny

Co to jest RBM? Miesięcznie wysyłam i pobieram około 500 GB.:)
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Pytanie jest w zasadzie tylko jedno. Mianowicie. Czy to ma dotyczyć samej Warszawy, ewentualnie innych dużych miast czy powiatów i wsi także? Bo jeżeli tak to Orange nie ma i szybko nie będzie świadczyło usług poza dużymi aglomeracjami.

Inną kwestią jest, że zauważyłem u Nich w sieci te same CID co ma Plus także ja już nie wiem jak to ma działać i po czyjej infrastrukturze: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=79776

Z racji iż nikt tematu nie podjął obawiam się, że mało osób korzysta z LTE Orange i będzie trudno Ci uzyskać odpowiedź na podstawowe pytania.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

RBM-Red Bull Mobile czyli wirtualna sieć Play(darmowe LTE za posiadanie 30zł. na karcie prepaid)-bez umowy itp. Taki "nju mobile" w Play :cfaniak: Jedyny minus, żę niewiadomo jak długo promocyjne darmowe LTE będzie.
darekka
Peny

Mantoch, tak dotyczyłoby to Warszawy.
darekka, i w regulaminie tej promocji RBM też jest zapis o tym ewentualnym lejku po 100GB?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Tak jest tam zapis o lejku 2Mb po 100GB(ja dotychczas go nie otrzymałem a korzystam od stycznia 2014 i transferuję dużo ponad limit 100GB).
Dopiszę, żę w ofertach głosowych Play również jest zapis o lejku 2Mb po 100GB nadawany tylko w wyjątkowych sytuacjach, a nie obligatoryjnie po przekroczeniu progu 100GB.

Zresztą tak w RBM jak i w Play praktycznie nikt nie otrzymuje lejka(wg.naszego forum)-zawsze możesz mieć 2 karty i gdybyś jednak otrzymał ten zaszczyt to podmianka kart i heja.

RBM http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... ernet-lte/
darekka
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Tutaj dwa ostatnie posty mówią o lejku w Redbull'u: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=502113

:)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Wiem, żę zdażają się sytuacje, że ktoś otrzyma ten lejek ale po ilu GB(zwykle po kilkuset-ja przewalałem ponad 400GB msc i nic takiego się nie zdażyło) i właśnie z tego powodu(na wszelki wypadek) proponowałem 2 simki i po kłopocie. Zresztą nikt lepszych warunków nie daje, a zupełny NOLIMIT jest "Św. Gralem" i raczej nikt nie da go oficjalnie i kompletnie bez limitów(choć RBM/Play są najbliżej). Zawsze muszą się jakoś zabezpieczyć przed Januszmi biznesu, którzy płacąc grosze operatorowi sprzedawaliby net np.po WiFi/skrętce sąsiadom i kosił szmal kosztem providera. Niestety tak by było, bo jak NOLIMIT to trza brać i lody kręcić.

Play/RBM jasno pisze kiedy i co może zrobić(lejek 2Mb, który wystarczyłby do sensownego korzystania z netu) lecz tego nie robi, a taki Plus w PowerLTE bez limitu w Regulaminie nie napisał jasno co,kiedy dlaczego i jak i dzięki temu robi co chce z abonentami(FUP).
darekka
Peny

2 simy i sprzęt to by było trochę za dużo cenowo. Mam nadzieje, że są tu jacyś użytkownicy orange lte bez limitu i się wypowiedzą. :)
Tutaj pisał ktoś www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41622& ... c&start=30 że pobrał prawie 1000GB w Orange i nie miał lejku.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Fakt pisał ale jeden jedyny więc nie wiadomo jak to jest,a w ofertach Play wielu potwierdza praktyczny brak lejka. Pozatym LTE Orange bezl limitu jest za 89,90, lub taniej ale z limitem prędkości do 10Mb za 69,90zł umowa 24msc ze sprzętem(bez sprzętu tylko nolimit LTE do 15kwietnia).
W play masz umowę 15msc: 2x 9,99zł(6msc darmowe LTE) puźniej plus 2x20zł.(opłata za darmowe LTE) co daje maks 60zł.msc do tego modem(np. E3372/E3272 za 130zł) lub modemorouter MiFi(np.E5377T) lub modemorouter E8278(169zł).
W zamian masz bezlimit(minimum 100GB na sim, a w praktyce dużo więcej z prędkościami do 70Mb/20Mb).
Musisz policzyć.
darekka
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Peny pisze:Tutaj pisał ktoś
Nie wierz we wszystko co piszą. Ja nie wierzę komuś kto napisał jednego posta z łącza mobilnego, a resztę pisał z druta.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
xmisiek
Użytkownik forum

Post autor: xmisiek »

Ja w Orange pobrałem w zeszłym miesiącu około 250GB i lejka nie było,chodź myślałem że mi dali lejek jak ich sieć nie działała co była ta awaria,ale na szczęście to była tylko awaria.W tym miesiącu pod koniec wrzucę foto z routera ile GB przesłałem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chyba Orange nie wrzuca lejka bo byłby wysyp narzekających na wielu forach.
Peny

ja.michał możesz mieć rację. Przeszukiwałem to forum i nigdzie nie mogłem znaleźć wypowiedzi o lejku w orange. Założyłem że jest po przeczytaniu regulaminu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Raczej nie.
Po pierwsze Orange daje ofertę bez limitu w zasadzie w najwyższych taryfach. Nie liczę tymczasowej oferty dla wszystkich.
Po drugie praktycznie każda nowsza oferta Free Net zakupiona online ma włączone Szczęśliwe Godziny (0:00-8:00). Tutaj również trochę GB odpada.
Po trzecie w przypadku Szczęśliwych Godzin faktycznie nie ma limitu, a to już wiem z autopsji.
Po czwarte reklama LTE bez limitu w Orange nie jest tak głośna i jednoznaczna jak Plusa.
Po piąte, wprawdzie to tylko informacja rzecznika Orange, ale Orange nie będzie przycinał tak restrykcyjnie jak Plus, a naprawdę skrajne przypadki (myślę, że jak w przypadku Playa - tylko jeśli największy ruch generuje się w godzinach szczytu).
Po szóste piszą o lejkach ci, którzy je faktycznie dostają zaraz po przesłaniu kilku GB ponad główny limit.

To tylko luźne spostrzeżenia.
Peny

A Ty używasz LTE Orange, ale nie tą najwyższą taryfę?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mam najwyższą taryfę, ale jeszcze z pakietem 35 GB (nie łapie się na LTE bez limitu na całą umowę, a jedynie w opcji czasowej). Do tego Szczęśliwe Godziny 0:00-8:00. Niestety głównie jestem poza zasięgiem LTE (właściwie jak już to tylko smartphone). Na co dzień mam UMTS 900.
zourv

Post autor: zourv »

Witam, tez rozgladam sie za jakims LTE do mieszkania, u mnie Play niestety odpada ze wzgledu na brak publicznego ip (orange ma taka opcje do aktywacji).

Macie jakies doswiadczenia z tym nolimit w orange albo informacje co orange zamierza po 15.04 kiedy konczy sie promocja ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tylko Orange to wie. Na pewno w dwóch najwyższych taryfach będziesz miał przez całą umowę.
xmisiek
Użytkownik forum

Ja mam w orange najwyższą ofertę i lejka jeszcze mi nie założyli a dane te z pakietu przekraczam zawsze.W tym miesiącu już wykorzystałem około 68 GB a okres rozliczeniowy mam do 28.

Ruch całkowity: 67.94 GB
Wysłane dane: 3.18 GB
Odebrane dane: 64.77 GB
Prędkość wysyłania danych: 0 kb/s
Prędkość odbierania danych: 0 kb/s
Czas online: 8 d 5 h 57 min 28 s
zourv

Post autor: zourv »

a mozesz napisac mniej wiecej jak rozklada sie Twoj "czas internetowy" ? ;)
tzn czy głownie ogladasz filmy / sciagasz cos / gry etc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

xmisiek, zapewne masz Szczęśliwe Godziny (standardowo włączone bez opłat w godzinach 0:00-8:00 jeśli zakup usługi był online). Wtedy minus to co przesłane w tych godzinach.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Podpowiedzcie mi oco chodzi z tym Orange.

Jakiś czas temu w mieszkaniu oddalonym od nadajnika o 300m zlapałem LTE Orange było to na jesieni, dziś znów mi złapało LTE ale ok. 100m od nadajnika na stacji paliw, pojechałem 500m dalej i już LTE nie miałem, czemu to LTE nadaje tak słabo?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może tylko uruchomili testowo w danej lokalizacji - konfigurują dopiero.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

MKwiatusz3K pisze:dziś znów mi złapało LTE ale ok. 100m od nadajnika na stacji paliw, pojechałem 500m dalej i już LTE nie miałem, czemu to LTE nadaje tak słabo?
LTE tak już ma:
http://en.wikipedia.org/wiki/LTE_%28tel ... ication%29
In city and urban areas, higher frequency bands (such as 2.6 GHz in EU) are used to support high speed mobile broadband. In this case, cell sizes may be 1 km (0.62 miles) or even less.
Czyli w miastach na wyższych częstotliwościach 2,6 GHz rozmiar komórki może być do 1km lub mniej.
Podłącz antenę kierunkową, to powinno pomóc.
xmisiek
Użytkownik forum

zourv pisze:a mozesz napisac mniej wiecej jak rozklada sie Twoj "czas internetowy" ? ;)
tzn czy głownie ogladasz filmy / sciagasz cos / gry etc.
U mnie to wygląda tak,że oglądam dość dużo youtube,jakiś film z seansik tv zawsze wieczorem włączę chodź czasami nie oglądnę do końca,ustawiam kompa żeby się sam wyłączył po filmie.W gry również gram BF 3 BF 4 Hardline. Więc patche do gry też czasami trzeba pobrać.Teraz GTA 5 wychodzi to się zastanawiam czy zamawiać płytę czy tylko key i na noc zostawić kompa to się powinno pobrać te 50GB-60GB. Jeszcze tacie dałem laptopa to sobie coś tam klika(więcej się uczy) ale On za dużo transferu nie używa może parę GB na miesiąc.Teraz właśnie skończył mi się limit GB i internet dalej jest nawet sms mi napisali,żebym pakiet na internet wykupił.
Obrazek
Obrazek
Wyniki z dzisiaj,troszkę mniej ale tata siedzi na laptopie,więc normalne,że będzie mniej.
http://www.speedtest.net/my-result/4283496968
http://www.speedtest.net/my-result/4283504650
Mój rekord http://www.speedtest.net/my-result/4189906948
ODPOWIEDZ