Problem z anteną Sorensen
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z anteną Sorensen
Witam. Od sierpnia jestem posiadaczem internetu LTE z Plusa. Kiedy podpisałem umowę musiałem zakupić dodatkową antenę i wybór padł na Sorensen. Na routerze bez anteny nie było możliwości uzyskania dobrego zasięgu LTE, a na antenie prędkość wynosiła nawet około 46 Mb/s. Teraz na antenie nie ma wcale sygnału, a bez jest. Czy mogła ulec uszkodzeniu antena? Nie była ona ruszana ani przestawiana.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z anteną Sorensen
jakub298 ciężko powiedzieć. Bo może to być wina również kabla, albo złącza w routerze. Warto by sprawdzić podmieniając na inny kabel oraz antenę zewnętrzną. Ewentualnie możesz sprawdzić podłączając inny modem pod antenę.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Ewentualnie dowiedz się czy w bts-ie nie został wyłączony sygnał LTE.Panel to antena kierunkowa a ta w routerze to dookólna i może łapać sygnał z innego nadajnika.Sprawdź też kable pod kątem zwarcia oraz przejścia.
-
- Użytkownik forum
Kable sprawdziłem miernikiem i są dobre. Mieszkam w odległości około 8km od nadajnika i wcześniej było oki, nawet ponad 40 Mb/s w downloadzie. Spróbuje wysłać antenę na gwarancje. Z którego nadajnika mogą ciągnąć sygnał anteny standardowe w przypadku mojej lokalizacji?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wcześnie próbowałeś postawić router w miejscu anteny? Tam powinien cokolwiek łapać.jakub298 pisze:Na routerze bez anteny nie było możliwości uzyskania dobrego zasięgu LTE, a na antenie prędkość wynosiła nawet około 46 Mb/s.
A co do samych anten, to na forum pojawiły się zdjęcia, te anteny przynajmniej kiedyś miały mechanizm "autodestrukcji", ze względu na zły dobór materiałów na jednym elemencie musi pojawić się korozja elektrochemiczna, być może już ten problem został rozwiązany.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Na standardowych antenach mam
RSSI: -85
RSRP (dBm): -112
RSRQ (dB): -11
Parametry wahają się raz w górę raz w dół.
Prędkość pobierania około 6mb/s, wysyłania do 1Mb/s
Na antenie Sorensen wszystkie parametry - NA. Z anteną walczyłem kilka godzin unosiłem wyżej opuszczałem, przestawiałem ale bez skutku.
RSSI: -85
RSRP (dBm): -112
RSRQ (dB): -11
Parametry wahają się raz w górę raz w dół.
Prędkość pobierania około 6mb/s, wysyłania do 1Mb/s
Na antenie Sorensen wszystkie parametry - NA. Z anteną walczyłem kilka godzin unosiłem wyżej opuszczałem, przestawiałem ale bez skutku.
-
- Początkujący użytkownik forum
Kolego ta antena ma oryginalnie promiennik zwarty do masy. Sprawdź miernikiem czy miedzy środkowym przewodem a masą masz rezystancje bliską zeru i nie ma różnicy między jedną a drugą polaryzacją. Ja miałem różnice miedzy jedną a drugą polaryzacją rzędu kilkuset omów korozja na lutach. Gdy to przerobiłem tak aby już nie było problemów z połączeniem i wyciołem uchwyt anteny tak aby było można ja zamontować skośnie antena działa całkiem przyzwoicie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Masz na myśli zwykły multimetr? Jeśli tak, to Twoje sprawdzanie jest do niczego prawdę mówiąc.jakub298 pisze:Kable sprawdziłem miernikiem i są dobre
Pozdrawiam YaHooo