brak internetu w Orange Free Net (mobilny)
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
brak internetu w Orange Free Net (mobilny)
No i po raz kolejny orange free net nie działa. Dokładnie dziś o godzinie 13.50 powstała kolejna, druga awaria tego internetu. Pierwszy awaria była 23 i 24/03/2015. Czy ktoś wie dlaczego powstała ta awaria? Co zrobić w takim przypadku, czy składać jakieś reklamacje ? Czy z powodu niedotrzymania warunków umowy przez operatora mogę zerwać umowę ? Myślę, że przynajmniej dział mobilny tego operatora zaczyna upadać jeśli mają jakiekolwiek błędy. Czy są jakieś plotki że on może upaść ?
[ Dodano: 2015-03-31, 20:45 ]
Odpowiedzcie coś.
[ Dodano: 2015-03-31, 20:45 ]
Odpowiedzcie coś.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: brak internetu w Orange Free Net (mobilny)
Tak, za każdy dzień braku dostępu do usługi możesz liczyć na obniżkę abonamentu o 1/31.Rubel pisze:Co zrobić w takim przypadku, czy składać jakieś reklamacje ?
Nie. Chyba, że masz umowę w której operator podpisał klauzulę o tym, ze usługa będzie dostępna 24h/dobę. A to jest mało prawdopodobneRubel pisze:Czy z powodu niedotrzymania warunków umowy przez operatora mogę zerwać umowę ?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Sprawa wygląda troszeczkę inaczej. Internetu nie miałem od wtorku 31.03.2015. W piątek skontaktowałem się z technikami orange i doszedłem z nimi do wniosku, że router po prostu nie działa. Nie może on połączyć się z siecią, nie działa strona konfiguracyjna 192.168.1.1. Router mam oddać na gwarancje. Czy mogę domagać się od Orange jakiś pieniędzy za to że router nie działał przez jakieś okres czasu ( router oddam na gwarancje we wtorek 7.04.2045, nie działa od 31.03; okres jego niedziałania może zatem wynieść 2/3 tygodnie).
Kartę SIM od usługi Orange Free Net włożyłem do smartfonu i internet z tej usługi działa.
Co mogło się zepsuć w tym routerze że nie może on połączyć się z siecią, adres 192.168.1.1 nie załącza się.
Kartę SIM od usługi Orange Free Net włożyłem do smartfonu i internet z tej usługi działa.
Co mogło się zepsuć w tym routerze że nie może on połączyć się z siecią, adres 192.168.1.1 nie załącza się.
- wojteks
- *** Administrator ***
Usługa działała, to nie działał Twój sprzęt.Rubel pisze:Czy mogę domagać się od Orange jakiś pieniędzy za to że router nie działał przez jakieś okres czasu
Wszystko, zasilanie, procesor czy co tam jeszcze jest.Rubel pisze:Co mogło się zepsuć w tym routerze
Nie pomagam na PW!
-
Mój sprzęt przesłał mi orange
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale sprzęt to nie jest część usługi, usługę świadczy operator a router (modem) to Twoja własność, to że akurat kupiłeś go od operatora nie ma znaczenia. To że się zepsuł podlega gwarancji/rękojmi i nie ma wpływu na świadczenie usługi przez operatora.Rubel pisze:Mój sprzęt przesłał mi orange
Reklamację do operatora możesz złożyć, zobaczysz co odpowie.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli operator był sprzedającym.wojteks pisze: Reklamację do operatora możesz złożyć, zobaczysz co odpowie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na usługę, nie na działanie kupionego sprzętu (routera/modemu).ja.michal pisze:Jeśli operator był sprzedającym.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rękojmia dotyczy sprzedawcy. Jeśli na fakturach jest operator to on odpowiada. Zakup sprzętu i usługi to oczywiście w praktyce dwie różne umowy.