Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem ZTE MF669- PLAY problem z połączeniem
witam posiadam modem ZTE MF669 z cyfrowego polsatu , simlock sciągnięty, chciałem uruchomić internet z play , ale nie mogę sobie poradzić z konfuguracją. Czy byłby ktoś tak miły i napisał jak uruchomić z play ? Dodam, że jak klikam połącz to łączy, ale nie wyświetla się żadna strona , pakiety odbiera i wysyła , piszę brak dostępu do internetu,próbuję programem top_netinfo.
na wczoraj.
na wczoraj.
allah akbar
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
allah1234, możesz sprawdzić czy adresy serwerów DNS są poprawne, choćby w taki sposób:
cmd.exe -> wpisujemy "ipconfig /all" bez cudzysłowów, po wpisaniu Enter.
Mogą być takie (nie wiem czy Play ma jeszcze inne):
89.108.202.20
89.108.195.20
Możesz wpisać w przeglądarce IP zamiast nazwy (np. 216.58.211.36) i zobaczyć czy się otworzy.
cmd.exe -> wpisujemy "ipconfig /all" bez cudzysłowów, po wpisaniu Enter.
Mogą być takie (nie wiem czy Play ma jeszcze inne):
89.108.202.20
89.108.195.20
Możesz wpisać w przeglądarce IP zamiast nazwy (np. 216.58.211.36) i zobaczyć czy się otworzy.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Modem ZTE MF669- PLAY problem z połączeniem
Czy jesteś pewny, że Play ma zasięg w Bagdadzie?allah1234 pisze:witam posiadam modem ZTE MF669 z cyfrowego polsatu , simlock sciągnięty, chciałem uruchomić internet z play , ale nie mogę sobie poradzić z konfuguracją.
Krzysztof
-
Re: Modem ZTE MF669- PLAY problem z połączeniem
w Bagdadzie jest problem z zasięgiem, ale w Mosulu już już działa bez zarzutów
a tak serio...
czy byłby ktoś w stanie przeprowadzić mnie przez proces instalacji bo najzwyczajniej w świecie nie wiesz jak to zrobić i będziesz bardzo wdzięczny podaj nr gg albo jakiegoś komunikatora albo niech krok po kroku napiszcie jak się tym zająć od początku.

czy byłby ktoś w stanie przeprowadzić mnie przez proces instalacji bo najzwyczajniej w świecie nie wiesz jak to zrobić i będziesz bardzo wdzięczny podaj nr gg albo jakiegoś komunikatora albo niech krok po kroku napiszcie jak się tym zająć od początku.
allah akbar
-
- Mistrz bezprzewodowy
A konfiguracja przeprowadzona według oryginalnej instrukcji nie działa?
Krzysztof
-
- Guru bezprzewodowy
Zamiast wyrzucać modem przez okno wystarczyło być w zasięgu Play i prawidłowo wpisać APN. Ponieważ MF669 pochodzi z CP to jako domyślny ma ustawiony APN internet.cp . Do połączenia w Play potrzeba skonfigurować nowy profil z APN internet i ustawić jako domyślny. Trzy minuty i po problemie. W tym przypadku .cp w nazwie APN czyni różnicę.
-
Niestety nie mam zbyt dużo czasu na TNI, chwilę znalazłem. Wersja 3.65 Z15 test:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany - większość użytkowników może ich nie zauważyć:
1. Usunięcie błędów:
- podczas sprawdzania wiadomości email,
- podczas odświeżania lisy SMSów.
2. U niektórych użytkowników był problem z wyświetlaniem informacji o e-mailach, SMSach - nie pojawiało się okienko z informacją, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.
3. Trochę innych zmian w kodzie.
Zmiany - większość użytkowników może ich nie zauważyć:
1. Usunięcie błędów:
- podczas sprawdzania wiadomości email,
- podczas odświeżania lisy SMSów.
2. U niektórych użytkowników był problem z wyświetlaniem informacji o e-mailach, SMSach - nie pojawiało się okienko z informacją, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.
3. Trochę innych zmian w kodzie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dzięki bardzo za nową wersję
W końcu pokazuje mi LTE w parametrach połączenia.

-
Wersja 3.65 Z16 test:
AT (przycisk w oknie głównym programu) -> CSQ
lub (to samo) tu:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ
[ Dodano: 2015-04-07, 15:24 ]
Ktoś pytał co to jest "P". "P" to jest "Phone", wg manuali o ile mnie pamięć nie myli "GSM".
Ta komenda jest w tej wersji programu tu (do wybrania z listy rozwijanej):j3w9k pisze:Jak zmusić TNI aby wysłana komenda np. AT^LTERSRP? była automatycznie odświeżana co np. 2s?
AT (przycisk w oknie głównym programu) -> CSQ
lub (to samo) tu:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ
[ Dodano: 2015-04-07, 15:24 ]
Wcześniej było "P"?Piotrek24 pisze:pokazuje mi LTE w parametrach połączenia
Ktoś pytał co to jest "P". "P" to jest "Phone", wg manuali o ile mnie pamięć nie myli "GSM".
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wcześniej zamiast LTE pokazywało ciągle UMTS. Teraz już jest OK. Nawet pokazuje poprawnie DC HSPA+ bo przedtem również było tylko UMTS. O dziwo jeśli byłem akurat zalogowany do UMTS900 to pokazywało poprawnie HSPA+ itd.janek222 pisze:Wcześniej było "P"?
-
Witam
Czy to prawda że można podłaczyć baze bts do Top_NetInfo chodzi mi o baze orangutana warszawa i kolice. Jak najlepiej skonfigurować tp info ązeby przeprowadzić test podczas jazdy autem laptop modem antena
Czy warto testowac czy zostać przy internecie z tel smartfon
Czy to prawda że można podłaczyć baze bts do Top_NetInfo chodzi mi o baze orangutana warszawa i kolice. Jak najlepiej skonfigurować tp info ązeby przeprowadzić test podczas jazdy autem laptop modem antena
Czy warto testowac czy zostać przy internecie z tel smartfon
-
Jak sprawdzic ktore czestotliwosci sa dostepne jak sorawdzic ktora wymusic na sztywno. A co jezeli jest sie w ruchu i przeskakuje sie z nadajnika na nadajnik
- radius
- ** Moderator **
-
Witam!
Dziś przypadkiem natknąłem się na informacje o Top NetInfo. Po zainstalowaniu programu okazało się, że modem łączy się z innym BTS-em niż dotychczas sądziłem. Jest to o tyle dziwne, iż z powodu słabego zasięgu używam dachowej anteny kierunkowej, nakierowanej na BTS-a, który wydawał mi się najlepiej położony. Tymczasem urządzenie łączy się ze inna stacją - oddaloną o 20 kilometrów, kierunek na tę stację odchylony kilkanaście stopni od osi anteny. Podejrzewam więc że przyczyną takiej sytuacji jest ukształtowanie terenu pomiędzy mną a poszczególnymi BTS-ami. Potwierdzają to profile terenu z dvbtmap.eu. Mam pytanie do forumowiczów:
Czy w przypadku występowania 2 lub więcej BTSów z którymi możliwe jest nawiązanie połączenia TNI wyświetla zawsze dane (CID, LAC i siłę sygnału) BTSa który gwarantuje najlepszą jakość sygnału?
Planuję taką operację: jedna osoba na dachu obraca antenę, druga monitoruje zmiany parametrów (siła sygnału) w TNI. Czy to prawidłowy sposób na wyznaczenie najkorzystniejszego kierunku ustawienia anteny?
Pozdrawiam serdecznie!
Dziś przypadkiem natknąłem się na informacje o Top NetInfo. Po zainstalowaniu programu okazało się, że modem łączy się z innym BTS-em niż dotychczas sądziłem. Jest to o tyle dziwne, iż z powodu słabego zasięgu używam dachowej anteny kierunkowej, nakierowanej na BTS-a, który wydawał mi się najlepiej położony. Tymczasem urządzenie łączy się ze inna stacją - oddaloną o 20 kilometrów, kierunek na tę stację odchylony kilkanaście stopni od osi anteny. Podejrzewam więc że przyczyną takiej sytuacji jest ukształtowanie terenu pomiędzy mną a poszczególnymi BTS-ami. Potwierdzają to profile terenu z dvbtmap.eu. Mam pytanie do forumowiczów:
Czy w przypadku występowania 2 lub więcej BTSów z którymi możliwe jest nawiązanie połączenia TNI wyświetla zawsze dane (CID, LAC i siłę sygnału) BTSa który gwarantuje najlepszą jakość sygnału?
Planuję taką operację: jedna osoba na dachu obraca antenę, druga monitoruje zmiany parametrów (siła sygnału) w TNI. Czy to prawidłowy sposób na wyznaczenie najkorzystniejszego kierunku ustawienia anteny?
Pozdrawiam serdecznie!
- wojteks
- *** Administrator ***
Wyświetla poziom sygnału BTSa do którego jesteś podłączony.wg90 pisze:TNI wyświetla zawsze dane (CID, LAC i siłę sygnału) BTSa który gwarantuje najlepszą jakość sygnału?
Tak, trzeba tylko pamiętać aby po każdym ruchu anteny poczekać na ustabilizowanie się sygnału, można też kierować się największym transferem mając wstępnie ustawioną antenę.wg90 pisze:Czy to prawidłowy sposób na wyznaczenie najkorzystniejszego kierunku ustawienia anteny?
Nie pomagam na PW!
-
Właśnie chciałem przeprowadzić mój eksperyment bez nawiązywania połączenia - tzn. bez klikania "połącz" i nawiązywania połączenia z internetem. Wtedy także TNI wyświetla dane BTSa i siłę sygnału. I tu właśnie pytanie - którego BTSa, jeżeli - teoretycznie - mogłyby być np. 2 z odpowiednią siłą sygnału.wojteks pisze:Wyświetla poziom sygnału BTSa do którego jesteś podłączony.
-
Witam,
podłączyłem do programu modem Fastrack FXT009 firmy Sierrawireless.
Modem jest w zasięgu, mogę odbierać SMSy natomiast mam problem z ich wysyłaniem. Przy próbie wysłania program zwraca po 15 sek błąd at=cmgs=17.
Spotkał się ktoś może z takim problemem i wie jak go rozwiązać?
Dodam że modem podłączony do portu USB, OS WIN7. Smsy za pomocą kabelka rs232 oraz putty można wysyłać.
Pozdrawiam.
Sławek.
podłączyłem do programu modem Fastrack FXT009 firmy Sierrawireless.
Modem jest w zasięgu, mogę odbierać SMSy natomiast mam problem z ich wysyłaniem. Przy próbie wysłania program zwraca po 15 sek błąd at=cmgs=17.
Spotkał się ktoś może z takim problemem i wie jak go rozwiązać?
Dodam że modem podłączony do portu USB, OS WIN7. Smsy za pomocą kabelka rs232 oraz putty można wysyłać.
Pozdrawiam.
Sławek.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Już od dłuższego czasu w TNI nie działa korekta transferu. Nie działa w tej wersji, nie działa także w wersjach starszych, już co najmniej od wersji 3.65 Z7.janek222 pisze:Wersja 3.65 Z16 test:
Mam nadzieję, że Janek znajdzie jeszcze trochę czasu by to poprawić

[ Dodano: 2015-05-21, 11:17 ]
Jest dokładnie tak, jak napisał wojteks!wg90 pisze:Właśnie chciałem przeprowadzić mój eksperyment bez nawiązywania połączenia - tzn. bez klikania "połącz" i nawiązywania połączenia z internetem. Wtedy także TNI wyświetla dane BTSa i siłę sygnału. I tu właśnie pytanie - którego BTSa, jeżeli - teoretycznie - mogłyby być np. 2 z odpowiednią siłą sygnału.wojteks pisze:Wyświetla poziom sygnału BTSa do którego jesteś podłączony.
Twój modem może być w danej chwili podłączony tylko do jednego BTS-a, zazwyczaj do tego, który ma mocniejszy sygnał. Jeśli dwa BTS-y mają bardzo zbliżony poziom sygnału, to wtedy może Cię przełączać pomiędzy nimi, wystarczy niewielka zmiana siły sygnału któregoś z nich.
Krzysztof
-
Dzięki za pomoc!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Modem który nie jest połączony z internetem jest przecież cały czas zalogowany do sieci i połączony z jednym BTS'em. Analogicznie komórka jest zalogowana do sieci oraz połączona z jakimś BTS'em nawet jak się nie prowadzi przez nią rozmowy telefonicznej. I to właśnie dane tej stacji wyświetla TNI.Wtedy także TNI wyświetla dane BTSa i siłę sygnału.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
długie uruchamianie programu
Witam
Przy uruchamianiu programu w wersji beta na win 8.1 program na dłuższą chwile przestaje reagować i tak jakby nie wyświetlał się do końca (pojawia się tło tylko a w menadżerze zadań wisi brak odpowiedzi) potem dorysowuje sobie resztę ale chodzi tragicznie wolno....
co może być przyczyną ?
Przy uruchamianiu programu w wersji beta na win 8.1 program na dłuższą chwile przestaje reagować i tak jakby nie wyświetlał się do końca (pojawia się tło tylko a w menadżerze zadań wisi brak odpowiedzi) potem dorysowuje sobie resztę ale chodzi tragicznie wolno....
co może być przyczyną ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: długie uruchamianie programu
Zgaduję: Win 8.1 ?gienio22 pisze:co może być przyczyną ?
U mnie na WinXP SP3 i już kilkuletnim procku, TNI uruchamia się 3-4 sekund.
Ewentualnie problem możne być jakoś związany z modemem, który nie śpieszy się z odpowiedziami?
Jaki masz modem?
Ile czasu potrzeba u Ciebie na uruchomienie TNI?
Krzysztof
-
modemy
Tak windows 8.1 - dodam że na gołej 8-ce uruchamiał się normalnie
Modemy to huawei 173-u2 i e3131
ale i bez modemu to się tak wolno uruchamia....
chyba nawet około 120 sekund
pojawiają się jakby 2 okna i ikona modemu jest pionowa na pasku a jak się program juz uruchomi to jest poziona ikona telefonu....
Modemy to huawei 173-u2 i e3131
ale i bez modemu to się tak wolno uruchamia....
chyba nawet około 120 sekund
pojawiają się jakby 2 okna i ikona modemu jest pionowa na pasku a jak się program juz uruchomi to jest poziona ikona telefonu....
-
gienio22, to nie jest wina systemu. Osobiście testowałem, czasami używam na Windows 8.1 i jest ok. Możesz spróbować uruchomić program w innym katalogu, problemem mogą być uprawnienia do katalogu w którym znajduje się program. Może ściągnij najnowszą (o ile jest inna) wersję testową:
http://sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Może jakiś inny manager, jego serwis (usługa), program antywirusowy, anty spyware, Zapora Windows czy inny firewall coś blokuje. Możesz jeszcze sprawdzić, choć to nie powinno być powodem czy usługi WwanSvc, WlanSvc są uruchomione.
http://sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Może jakiś inny manager, jego serwis (usługa), program antywirusowy, anty spyware, Zapora Windows czy inny firewall coś blokuje. Możesz jeszcze sprawdzić, choć to nie powinno być powodem czy usługi WwanSvc, WlanSvc są uruchomione.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Ciężko mi też wywnioskować bo nie wiem jak to sprawdzic co go zamula na tak długo
spróbuję u syna na 8.1 odpalic i zobacze czy będzie tak samo...
chyba że jest jakis program do sprawdzania co inny program robi podczas uruchamiania...?
[ Dodano: 2015-06-13, 17:52 ]
U syna odpala się z pendriva w 10 sekund ... czyli cos u mnie cos zapowietrza uruchamianie.
może zrobię czyszczenie protokołów sieciowych
I mam podejrzenie co do programu do tunelowania VPN Unlimited - odinstaluję go i zobaczę czy cos się zmieniło.
a czemu w tej wersji co chwila wyskakuje okienko z nieprzeczytanymi smsami??
spróbuję u syna na 8.1 odpalic i zobacze czy będzie tak samo...
chyba że jest jakis program do sprawdzania co inny program robi podczas uruchamiania...?

[ Dodano: 2015-06-13, 17:52 ]
U syna odpala się z pendriva w 10 sekund ... czyli cos u mnie cos zapowietrza uruchamianie.
może zrobię czyszczenie protokołów sieciowych
I mam podejrzenie co do programu do tunelowania VPN Unlimited - odinstaluję go i zobaczę czy cos się zmieniło.
a czemu w tej wersji co chwila wyskakuje okienko z nieprzeczytanymi smsami??
-
- Użytkownik forum
Witajcie.
Kurcze trapi mnie problem mam hp 840 i w tym laptopie modem wwan lt4112 (me906e), niestety topnetinfo nie widzi go. Czy możecie coś poradzić. Modem ma w dokumentacji rozbudowane funkcje at to też pomyślałem, że program będzie idealny.
modem jest poprawnie zainstalowany, windows widzi go i można korzystać z neta. Widzi go też program sms boradband toolkit ale tam mogę tylko wysyłać sms nawet nie odbierać.
edit: dostałem już pomoc: ussd ok, sms ok, gps ok - wyznacza lokalizacje, można go użyć w jakimś programie?,
nie wiem jak wykonać połączenie telefoniczne i połączyć się za pomocą przycisku połącz w top netinfo, działa mi w windowsie więc tak bardzo mi to nie przeszkadza
Jeżeli ktoś by był tak życzliwy i pokazał mi jak tworzy się komende at do dzwonienia byłbym bardzo wdzięczny
dokumentacja: http://consumer.huawei.com/us/solutions ... 06e-us.htm
btw. używam pierwszy raz, program wymiata
Kurcze trapi mnie problem mam hp 840 i w tym laptopie modem wwan lt4112 (me906e), niestety topnetinfo nie widzi go. Czy możecie coś poradzić. Modem ma w dokumentacji rozbudowane funkcje at to też pomyślałem, że program będzie idealny.
modem jest poprawnie zainstalowany, windows widzi go i można korzystać z neta. Widzi go też program sms boradband toolkit ale tam mogę tylko wysyłać sms nawet nie odbierać.
edit: dostałem już pomoc: ussd ok, sms ok, gps ok - wyznacza lokalizacje, można go użyć w jakimś programie?,
nie wiem jak wykonać połączenie telefoniczne i połączyć się za pomocą przycisku połącz w top netinfo, działa mi w windowsie więc tak bardzo mi to nie przeszkadza
Jeżeli ktoś by był tak życzliwy i pokazał mi jak tworzy się komende at do dzwonienia byłbym bardzo wdzięczny
-
Mógłbyś się podzielić rozwiązaniem swego problemu, bo sam się borykam z problemem dobierania sms-ów w tym modemie.
sebol2934 pisze:Witajcie.
-
Witam,
szukając dostępnych operatorów w Top_NetInfo znalazłem sieć PLAYA LTE. ( 2 "Play","Play","26006", 7 )
Czy możecie mi podpowiedzieć 2 - oznacza częstotliwość 1800 czy 2100 Mhz ?
szukając dostępnych operatorów w Top_NetInfo znalazłem sieć PLAYA LTE. ( 2 "Play","Play","26006", 7 )
Czy możecie mi podpowiedzieć 2 - oznacza częstotliwość 1800 czy 2100 Mhz ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Podaj sprzęt jakim to wyszukałeś.peterson13 pisze:Czy możecie mi podpowiedzieć
Nie pomagam na PW!
-
Mój sprzęt : modem Huawei E3372wojteks pisze:Podaj sprzęt jakim to wyszukałeś
Sygnał ID 2005 CID 40768 LAC 25 Jaworze Cieszyńska 291
Brak tego CID'a w BTSearch
Tylko jaka częstotliwość ??