Antena / anteny do D-Link DWR-921 / PLAY

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qqnia
Początkujący użytkownik forum

Antena / anteny do D-Link DWR-921 / PLAY

Post autor: qqnia »

Witam,

Posiadam D-Link DWR-921

Nastawiam się na internet i zależy mi na prędkości, jak i też stabilności. Tutaj puki co najpopularniejsza jest radiówka. Ale dają maksymalną prędkość 6/1 i to w magicznych cenach

Teraz pytanko jaką antenę wsadzić by złapać jak najlepszy sygnał.

W testowaniu najlepiej wypadło PLAY więc już się skupiam na tej sieci. złapało mi na DWR-921 w budynku HSPA+ przy prędkość:
Ping 52
Download 8mb
upload 1,5

Poniżej wklejam mapkę jak to wygląda u mnie z odległościami. LTE nieco trochę poza zasięgiem. Ale widziałem że czasami łapie. Jedyną zaletą miejsca to to że jest na wzgórzu i praktycznie w każdą stronę równiny :-)

- Jakbym wsadził porządną antenę jest szansa na polepszenie szybkości i złapanie LTE?
- Czy router obsługuje faktycznie dwie anteny ? .. bo w zasadzie jeżeli by coś to dało to wsadził bym od razu dwie w różnym kierunku?
- Jeżeli tak, jaką antenę/ny kupić ... coś takiego się zda ? > http://allegro.pl/extra-mocna-antena-du ... bi_c=27480

- Jaki producent sprawdzony i dobry i ile dobrać dBi - brać od razu najmocniejszą czy trzeba dobierać odpowiednio do lokalizacji ?

cena nie gra roli, byle dała kopa prędkości :-)

Internet do użytku stacjonarnego, wszystko będzie podpięte na kablu.

Tak blisko z każdej strony a tak daleko XD
pozdrawiam i z góry dzięki

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-04-11, 08:52 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-04-11, 08:44 przez qqnia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Antena / anteny do D-Link DWR-921 / PLAY

Post autor: radius »

Jakie to Brzesko? Czy to Brzesko – miasto w województwie małopolskim, w powiecie brzeskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Brzesko położone na Podgórzu Wiśnickim...?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
qqnia

Wkleiłem mapkę ale ktoś ładnie skasował ...

miejscowość to Sieradzice. wklejam mapkę z odległościami w lini prostej do nadajników.

Kod: Zaznacz cały

http://speedy.sh/SD7TU/PLAY-zasieg.png
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Czy nie prościej jest podać wieś, gminę, powiat i województwo? Ty robisz screen, obrabiasz go, wysyłasz na serwer. Następnie ja go pobieram i nic dalej nie wiem. Poza tym, że pochodzi z nic nie znaczącej (jak dla mnie) mapy zasięgu zrobionej przez operatora.

= = - E D i T - = =

Stacje Play masz w Proszowice, Nowe Brzesko, Filipowice i Kazimierza Wielka. Żadna nie jest zweryfikowana na BTSearch, więc nie wiadomo jak wysoko wiszą anteny.

Router masz z wbudowanym modemem, więc jedyną inwestycją byłby zakup porządnej anteny na 1800 MHz w technologii MIMO.

Z racji, że musiałaby być wysoko zawieszona trzeba też pomyśleć nad przewodem antenowym 50 Ohm w dwóch odcinkach.

Jeśli chodzi o antenę to są dwa wyjścia:

- http://www.cybertech.com.pl/p134,antena ... r-923.html

- Sorensen 17 dBi DUAL LTE z Allegro od Użytkownika sorensen-polska

Do tej drugiej należy zakupić we własnym zakresie dwa odcinki przewodu, np. http://masterantena.soteshop.pl/kabel-h155.html (identyczny jak dołącza Cybertech), dwa wtyki N na ten przewód oraz dwa wyki SMA żeby je wkręcić do modemu.

Problem może być także w założeniu tych wtyków, gdyż wymagana jest do tego celu zagniatarka.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

qqnia pisze:- Czy router obsługuje faktycznie dwie anteny ? .. bo w zasadzie jeżeli by coś to dało to wsadził bym od razu dwie w różnym kierunku?
Teoretycznie obsługuje tylko jedną antenę tzw. dualną, która składa się z dwóch sprzężonych anten skierowanych w tę samą stronę (na ten sam nadajnik),
ale w polaryzacji 90 stopni względem siebie, aby móc pracować z tym nadajnikiem w tzw. trybie MIMO,
w którym jedna antena jest nadawczo/odbiorcza, druga tylko odbiera, i dzięki temu zyskujemy podwójną prędkość odbioru.

Czyli w zasadzie odpowiedź brzmi: tak - obsługuje dwie anteny.
Przy czym jak skierujemy obie anteny w różne strony to efekt końcowy jest trudny do przewidzenia.
Zapewne możesz się spodziewać tego, że router z żadnym nadajnikiem nie będzie w stanie pracować w trybie MIMO i prędkości odbioru będą niższe.
Albo też tego, że jeden nadajnik będzie zakłócał drugi, i prędkość spadnie dramatycznie.
Kup antenę dualną, rozkręć, skieruj obie połówki na dwa różne nadajniki i przetestuj, a potem daj znać jakie będą wyniki.
Jak będzie dramat, to zawsze można skręcić antenę z powrotem i skierować na jeden nadajnik.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do najbliższych BTS-ów LTE1800Play masz około 9 km( Proszowice, Kazimierza). Wg. mapy Play jesteś poza zasięgiem LTE ale na dobrej antenie Dual LTE na 1800MHz np. Cybertech, Sorensen można próbować, jak nie wypali oddasz antenę i kupisz do UMTS900, z którego masz zasięg 3G w Play. Przy tej odległości polecana ATK-20. Ale osiągi będą podobne do obecnych lub trochę lepsze. Będzie stabilniej. Oczywiście pomysły z antenami ustawionymi na dwa BTS-y sobie odpuść. Co do anteny z linka to nic o niej nie wiadomo. Sprzedawca nie podaje charakterystyki tylko stosuje bełkotliwy marketing. Typowy handlarz chińszczyzną, typu mydło i powidło. Jak chcesz być testerem to kup i podziel się opinią.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qqnia pisze:Wkleiłem mapkę ale ktoś ładnie skasował ...
Troszkę wyjaśnię. Na forum nie wolno zamieszczać mapek operatorów. Dlatego została skasowana.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qqnia

No, dzięki za fachową poradę .. teraz tylko trzeba się zdecydować co wybrać

Czy ten zysk energetyczny 2 dBi z anteny Sorensena wart jest dopłacenia ? czy to tylko cyferkowa ściema jak przy tym linku co podałem :P

Bo z porad wynika mi że mniej problematycznie i taniej wyjdzie cybertech ... ale jeżeli warto dopłacić skuszę się na pewno.

[ Dodano: 2015-04-12, 10:42 ]
Żeby już nie tworzyć nowego tematu to zapytam tutaj.

Będę ustawiał antenę na dachu przy podpiętym laptopie. Pytanie o jakąś dobrą aplikację do tego by wszystko ładnie posprawdzać, gdzie i z której strony :-)

ten netmonitor to tylko komórki i android, jest jakaś wersja na pc ? nie chciał bym wyjść na dach i błądzić po omacku. Jak to najlepiej testować ?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

qqnia pisze:...Będę ustawiał antenę na dachu przy podpiętym laptopie. Pytanie o jakąś dobrą aplikację do tego...
Router powinien pokazywać parametry sieci. Inaczej za jego pomocą nie sprawdzisz. Gdybyś miał modem to można posiłkować się TopNetInfo czy MDMA.

Z telefonu możesz odczytać CellID żeby później ustalić skąd czerpiesz sygnał. O ile już nie masz spisanych CID, eNodeB, TAC, itd.
tomaszolodz

Post autor: tomaszolodz »

Witam serdecznie

Posiadam od Listopada internet LTE z T-Mobile z DWR-921
Prędkość jaką osiągam na speedtescie jest w granicy D:20mb U:25 natomiast na telefonie też z T-Mobile osiągam w D:40mb
Kupiłem antenę LTE 15dBi MIMO Cybertech ale nic się nie poprawiło.
Mam dwa nadajniki w zasięgu BTS jeden 350m od anteny dugi BTS około 700m

Na który nadajnik mam kierować antenę ?
Adres Łódź Wiklinowa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tomaszolodz pisze:Na który nadajnik mam kierować antenę ?
Na ten który da większą prędkość.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ