[center]

Przedstawię krótki test z routera Axesstel MV400 którego miałem dość krótki okres czasu.
W zestawie znajduje się:
Router Axesstel MV400
Dwie anteny dokręcane
Płyta ze sterownikami pod Windows XP/Vista
Kabel LAN
Kabel USB
Zasilacz
Bateria + zaślepka
Instrukcja obsługi
Najważniejsze cechy tego sprzętu to:
Możliwość podłączenia go do komputera i połączenia się z internetem na trzy możliwości.
Pierwsza, najłatwiejsza to połączenie poprzez dołączany do zestawu kable USB.
Po zainstalowaniu sterowników z płyty należy dopiero podłączyć Axesstel MV400 i poczekać aż się zainstaluje.
Gdy instalacja dobiegnie końca można już zacząć korzystać uruchamiając aplikację Axesstel Menager.
W pierwszej kolejności podjemy kod PIN, który później można wyłączyć (nie testowałem). Gdy sprzęt nie jest odłączany /wyłączany z zasilania, to po ponownym uruchomieniu komputera nie trzeba już podawać PIN.
Druga możliwość to poprzez port LAN.
Tu należy dostać się do panelu Axesstel MV400 poprzez okno przeglądarki wpisując adres 192.168.0.1

Po wpisaniu zgodnie z instrukcją obsługi danych do połączenia (są domyślnymi) klikamy zapisz i robimy restart urządzenia (opcja na dole).
Ważne aby był wcześniej już podany lub wyłączony kod PIN. Jeśli sprzęt nie zaloguje się do sieci nie będzie możliwości korzystania z internetu.
Po dokonaniu czynności wymienionych można już zacząć korzystać z dobrodziejstw sieci.
Trzecim sposobem uzyskania połączenia jest połączenie poprzez WI-FI.

Aby dokonać niezbędnej konfiguracji musimy podłączyć Axesstel MV400 poprze kabel LAN.
Po wpisaniu adresu 192.168.0.1 skonfigurować dla własnych potrzeb połączenie WI-FI, które oferuje ten router.
Warto zabezpieczyć sieć WPA-PSK aby niepożądane osoby nie korzystały z darmowego neta i zabierały tak cenny limit.
Miałem ten sprzęt zbyt krótki okres czasu (około 20 godzin) także nie w pełni wykorzystałem jego możliwości.
Uzyskałem na nim takie transfery pobierania plików.
Pobieranie plików

Do routera nie były podłączane żadne anteny zewnętrzne. Zasięg jaki na nim miałem był dla mnie sporym zdziwieniem gdyż stacja bazowa znajduje się 10 km ode mnie.
Gdybym już nie miał innego wyboru zapewne zdecydował bym się na taki sposób dostarczania internetu. Niestraszne mi limity gdyż mając kiedyś BC z 2 GB limitu nigdy go nie przekroczyłem.
Dużym plusem tego urządzenia jest to, że do podzielenia neta na więcej komputerów po WI-FI jak i LAN nie potrzebujemy drugiego sprzętu.
Nie sprawdzałem na jaką odległość działa po WIFI ale myślę że w domu jednokondygnacyjnym nie byłoby problemów.
Kilka zrzutów ekranowych z aplikacji, pobierania plików, rozsyłania po WI-FI.

Modem gdy nie korzystamy z neta przechodzi w stan uśpienia:

Połączenie poprze WI-FI:

[/center]
Tutaj : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168111#168111 dzięki Digitall jest bardzo dobrze opisany szybka konfiguracja dla początkujących. Polecam lekturę.
Uwaga: Wszystkie obrazki można powiększyć poprzez kliknięcie na nie.