Bardzo słaby transfer (Nokia 6020, kabel, simdata)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Drom
Początkujący użytkownik forum

Bardzo słaby transfer (Nokia 6020, kabel, simdata)

Post autor: Drom »

Witam!
Bezprzewodowy net to dla mnie nowość i może z tego wynika problem.
W skrócie polega on na tym, że będąc w centrum Wrocławia osiągam kosmiczny transfer 27 kbps (za http://www.speedtest.pl/), a powinno spokojnie działać pod EDGE :/ Ktoś ma pomysł z czego to może wynikać? Bo wydaje mi się, że skonfigurowałem wszystko odpowiednio, do tego co znalazłem tu na tym pomoncym forum :) Szukałem infa w różnych tematach, ale jakoś nie udało mi się znaleźć potencjlanej przyczyny...

Moja specyfikacja techniczna:
Nokia 6020, simdata, kabel USB (Forever), laptop z Vistą

Ustawienia:
Konfiguracja w telefonie PlusGSM Int CSD, w połączeniu nr *99***1#, użytkownik i hasło puste, DNS-y automatyczne, modem na COM4 Nokia 6020 Cable, maksymalna szybkość portu 115200.

Jeśli ma ktoś jakieś pomysły jak to poprawić, to z góry dzięki za pomoc i sugestie. Bo taki niski transfer nie jest raczej normalny :/

Pozdrawiam wszystkich pomocnych forumowiczów!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Bardzo słaby transfer (Nokia 6020, kabel, simdata)

Post autor: Jaco »

Drom pisze:Ustawienia:
Konfiguracja w telefonie PlusGSM Int CSD,
Czy oby na pewno łączysz się przez numer jaki powyżej napisałeś? Jeśli nie to trzymaj się za kieszeń i popatrz jak prawidłowo powinno być skonfigurowane połączenie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005 i telefon: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40545#40545 aby nie zapłacić więcej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

A ja dodam że za połączenie CSD płacimy słono, bo nie za ilość danych, tylko za czas spędzony na połączeniu.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...To CSD w ustawieniach raczej nie ma wpływu na połączenie bo wprowadzony jest nr dostępowy gprs ale najlepiej jest wejść na stronę PlusGSM i przesłać sobie ustawenia sms'em na telefon. Po zapisaniu nie powinno być problemów. Problemem natomiast może być kabel - transfer 115200 to wyciąga najpodlejsza IRDA z Allegro za 4 zł. Jeżeli nie ma do wyboru w zakładce 4 Mb/s tzn. że kabel możemy wyrzucić do kosza, lub ...używać go dalej... Trzeba rozważyć zakup albo dobrego oryginalnego kabla albo dobrej IRDA'y jeżeli chcemy korzystać wygodnie z zasobów netu. Kiedyś na Noki 5140 i IRDA wyciągałem ponad 30 kB/s na downlinku...
Drom

Dzięki Fanta za podpowiedź. Po prostu po wejściu na stronę Plusa do konfiguracji zdalnej i wybraniu opcji "wszystkie", dostałem ustawienia zarówno PlusGSM WAP GPRS, jak i WAP CSD i INT CSD... i nie wiedziałem, które wybrać.

Jaco dzięki za odesłanie do FAQ, ale przeczesywałem go już dobrych -naście razy w poszukiwaniu optymalnych ustawień, zatem wiele niestety nie pomogłeś… :/

Na pewno łącze się przez podany numer *99***1# , dodam jeszcze, że mam ustawione AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" w opcjach, a jako, że telefon jest oryginalnie z Ery, to w ustawieniach połączeń danych pakietowych w ustawieniach modemu w Aktywnym punkcie dostępu, jako 3 z kolei (po występujących erainternet i erainternet TT) zedytowałem na www.plusgsm.pl .

Mar_kow zwróciłeś uwagę na nowy aspekt. Sprawdziłem i w opcjach jest tak, ze maksymalna liczba bitów na sekundę w kablu USB to 128000. Dodatkowo mam ustawione: Bity danych: 8, Parzystość: brak, Bity stopu: 1, Sterowanie przepływem: brak. W ustawieniach zaawansowanych mam zaznaczone Ustawienia buforów FIFO, i Duże bufory odbioru (14) i transmisji (16).
Co do właściwości Nokii 6020 jako modemu na kablu, to choć maksymalna szybkość portu jest 460800, to przy takim ustawieniu nie hula i trzeba dać o połowę mniejszą czyli 230400. W zawansowanych w preferencjach domyślnych oprócz szybkości jest jeszcze Kompresja danych: wyłączona oraz Sterowanie przepływem: sprzęt.

To już chyba wszystkie informacje techniczne...

Sprawdzenie transferu na http://www.numion.com/YourSpeed3/ pokazało w kilku próbach download ponad 60 kbit/s a upload ponad 50 kbit/s download, zaś surfspeed insied Poland prawie 70 kbit/s. Nie mam porównania, więc ciężko mi stwierdzić, czy to wyniki dobre jak na centrum Wrocławia, gdzie powinna teoretycznie działać HSDPA?

W FAQ-u wyczytałem m.in.:
Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia GPRS wynosi 170 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 53,6 kbit/s
Enhanced Data Rates for Global Evolution - Pakietowy system transmisji danych dla sieci GSM. Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s.

Zastanawia mnie w związku z tym, czy ustawienia sprzętowe mam już OK wszystkie?
I czy działa mi EDGE, czy też tylko GPRS, bo po wynikach transferu trudno powiedzieć… :/

Pozdrawiam bezkablowców :)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Drom pisze:mam ustawione AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
Zmień na: AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Co do testów prędkości to nigdy tego nie rób na stronach, a to ponieważ testy są mało wiarygodne. Jedynym wiarygodnym rozwiązaniem jest zainstalowanie jakiegoś monitora sieci (np. NetMeter) i ściągnięcie jakiegoś pliku np. instalka GG lub Tlen.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Fanta pisze:...Co do testów prędkości to nigdy tego nie rób na stronach, a to ponieważ testy są mało wiarygodne.
... ściągnięcie jakiegoś pliku np. instalka GG lub Tlen.
...Dobra rada... Nokia 6020 posiada modem klasy 6-tej, downlink o ile dobrze pamiętam 176 kb/s - czyli powinna bez problemu wyciągnąć 22 kB/s ściąając plik. Czasami te wartości są nawet wyższe ale przez pierwsze sekundy pobierania. Później transfer spada. Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze połączenie na jakimś laptopie z IRDA'ą. Przekona to że kabel nie tłumi sygnału...
Awatar użytkownika
Jaco

Drom pisze:Jaco dzięki za odesłanie do FAQ, ale przeczesywałem go już dobrych -naście razy w poszukiwaniu optymalnych ustawień, zatem wiele niestety nie pomogłeś… :/
Nie rozumiem tej odpowiedzi wcale ponieważ podałem ci jak na talerzu dwa linki gdzie po kliknięciu masz konfigurację fona do neta manualnie i zdalnie
którego sam opracowałem. :shock: a także link do prawidłowej konfiguracji połączenia na komputerze w kilku odsłonach . :shock:
Drom

Jaco, wiem że jesteś mistrzem bezprzewodowym :) ale przeczytaj uważnie co pisałem. FAQ-a przeczesywałem wiele razy i twoje linki niewiele pomogły. Czemu? Odsyłasz do konfiguracji telefonu -> Jak pisałem powyżej, nie jestem alfą i omegą i net bezprzewodowy to dla mnie całkowita nowość, dlatego wybrałem tam ustawienia *wszystkie i dostałem konfiguracje PlusGSM WAP GPRS, jak i WAP CSD i INT CSD. Zamiast się dziwić mojej odpowiedzi (bez sarkazmu ), wystarczyło napisać że ten z WAP-em jest poprawny. O tym w twoim Manualu nie widzę ani słowa. Konfiguracja połączenia w komputerze? -> Oprócz tego: AT+CGDCONT=1,"IP","internet" [zamiast www.plusgsm.pl] nie widzę niczego, co by było niezgodnego w mojej konfiguracji, zatem z całym szacunkiem w odróżnieniu od Fanty i mar_kowa nie znalazłem niczego podanego na tacy i pomocnego w twojej odpowiedzi, czego już bym nie miał…
Sprawdziłem w kilku miejscach we Wrocku i transfer przy ściąganiu instalki gg jest rzędu 2-3 KB/s [przy starcie ściągania rusza nawet z 12, ale potem leci na łeb na szyję]. Czy takie prędkości są normalne? Podejrzewam, że jednak nie… Pytanie tylko, co jest tego przyczyną? Będę wdzięczny za sugestie i pomysły.
Postaram się jeszcze sprawdzić tę IRDĘ u kogoś.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja zwykle dla Nokii nie pobieram ustawień od operatorów tylko ze strony producenta fona Nokia. Tam są ustawienia i do WAPa i do Internetu.
W telefonie należy również ustawić odpowiednio modem tak jak tu tłumaczyłem już jednemu userowi: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44370#44370

Dodatkową komendę należy dodać jeśli normalnie bez niej nie da się połączyć.
O tym w twoim Manualu nie widzę ani słowa. Konfiguracja połączenia w komputerze? -> Oprócz tego: AT+CGDCONT=1,"IP","internet" [zamiast www.plusgsm.pl] nie widzę niczego, co by było niezgodnego w mojej konfiguracji,
W moim manualu jest skrót do reszty komend dodatkowych.Ponadto mój manual jest do BT (choć nie ma to różnicy).

Twoja prędkość pobierania jest marna.Czy ten telefon masz od nowości.
gatto_nero
### BAN ###

Post autor: gatto_nero »

Masz umowę? Ile giga w niej zapisali? A jeśli nie to dzwoń do operatora żeby twoje IMEI odkorkowali :)

PS
mój wynik z numionu
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... 59,795,570
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 3 razy.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Masz umowę? Ile giga w niej zapisali? A jeśli nie to dzwoń do operatora żeby twoje IMEI odkorkowali
Co Ty za przeproszeniem bredzisz? Jakie odkorkowanie numeru IMEI? Nie szerz dezinformacji. Jak zadzwoni do operatora, to co najwyżej mogą wyciąć numer z VLRa i tyle. Nie ma to nic wspólnego z IMEI, co najwyżej z IMSI.

A co do pytania o umowę - przecież już sam temat mówi, że to problem z simdatą.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

gatto_nero pisze:... dzwoń do operatora żeby twoje IMEI odkorkowali
...
...Powstrzymam się od uszczypliwej uwagi ze względu na moderatorów (ukłon w kierunku Kolegi @Fanta :wink: ...)

...Jedyna szansa to moim zdaniem wymiana kabla. Forever to nie to samo co oryginał z logo Nokia. Może do wymiany plików tak, ale co połączeń może być tw. "kiszka"...
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Ja do k300i równiez używałem kabla Forever za 20zł i śmigało ładnie -6KB/s przy pobieraniu [bo ten tel ma tylko GPRS]. Może masz jakiegoś wirusa, albo włączone automatyczne aktualizacje i dlatego Ci tak wolno pobiera? Może to nie wina ani telefonu, ani kabla, tylko systemu?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

CJ pisze:...Może to nie wina ani telefonu, ani kabla, tylko systemu?
...To następny najbardziej możliwy element do ewentualnego sprawdzenia...
Awatar użytkownika
Jaco

mar_kow pisze:...Jedyna szansa to moim zdaniem wymiana kabla. Forever to nie to samo co oryginał z logo Nokia. Może do wymiany plików tak, ale co połączeń może być tw. "kiszka"...
Mam kabel właśnie tej firmy i jakoś nie narzekałem gdy miałem jeszcze neta przez GSM i komórkę.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Czyli jak radził @CJ należy przyjrzeć się systemowi... A co do Forever'a faktycznie tego sprzętu jest trochę na rynku, co prawda nie używałem nic oprócz baterii ale na nią też nie narzekałem...
Drom

Czuję się coraz bardziej bezsilny :/

Co do problemu z systemem – łącze się normalnie na mojej sieci lokalnej beż żadnych problemów :) ściąga się wszystko aż miło i dlatego bardzo mnie wkurza, że nie mogę sobie korzystać z netu poza domem w ludzki sposób :/
Nie jestem specem technicznym (co chyba widać po moich wpisach ;p), ale skoro wszystko działa bez problemów na „kablu”, to raczej nie leży chyba wina w systemie problemów z łączeniem się bezprzewodowo? Chyba, że sie mylę.

Telefon mam od nowości i ma trochę ponad 1 rok i sam zdjąłem z niego sim locka kodem przed włożeniem simdaty…

Tak jak radził jaco pobrałem ustawienia ze strony Nokii i w akcie desperacji próbowałem już przeróżnych konfiguracji (w sumie już ich jest trochę w telefonie), ale pomiar transferów raczej bez zmian, instalka gg zaczyna się ściągać nieźle, a po chwili spada do 2-3 kB/s

Może ktoś mający net w Plusie i podobna Nokię do mojej 6020 napisałby których ustawień używa.

Znalazłem następujące rzeczy tyczące się netu w telefonie:

Ustawienia -> Połączenia -> Dane pakietowe -> Ustawienia danych pakietowych [modemu] -> Aktywny punkt dostępu (tu mam oryginalne z Ery, wpisałem sam www.plusgsm.pl jak już pisałem wcześniej, może powinno być inaczej nazwane?)

Ustawienia -> Ustawienia konfiguracji -> Domyślne ustawienia konfiguracji (do wyboru Plus GSM, Plus Web [ze strony Nokii] oraz ze strony Plusa PlusGSM WAP CSD, PlusGSM INT CSD, PlusGSM WAP GPRS, a także jakieś PTT GPRS.

Ustawienia -> Ustawienia konfiguracji ->Preferowany punkt dostępu (do wyboru PlusGSM WAP CSD, PlusGSM INT CSD, Plus WEB)

Web-> Ustawienia-> Ustawienia konfiguracji -> Konfiguracja (Domyślne, PlusGSM WAP CSD, PlusGSM INT CSD, PlusGSM WAP GPRS, Plus WEB, Plus GSM

Web-> Ustawienia-> Ustawienia konfiguracji -> Konto (PlusGSM – wyboru nie ma)

Mając pewność ustawień, będę mógł szukać gdzieś dalej… Tylko co sprawdzać dokładnie oprócz kabla poprzez testowanie Irdy ? Co może być nie tak z systemem, skoro hula na kablu... Live update Visty wyłączyłem i bez zmian :/
Awatar użytkownika
Jaco

Drom pisze:Ustawienia -> Połączenia -> Dane pakietowe -> Ustawienia danych pakietowych [modemu] -> Aktywny punkt dostępu (tu mam oryginalne z Ery, wpisałem sam www.plusgsm.pl jak już pisałem wcześniej, może powinno być inaczej nazwane?)
To są ustawienia dla modemu i masz dobrze wpisane. Ja na Nokii 6230 zmieniam tylko punkt dostępu(APN) właśnie w ustawieniach modemu bez konieczności ustawiania reszty w fonie i net śmiga.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Nie wiem czy to też tyczy się Visty, ale ostatnio gdzieś w necie czytałem artykuł że XPek pomimo wyłączonych aktualizacji i tak coś pobierał bez zgody i wiedzy użytkownika.

Artykuł: LINK
Znalazłem, Visty też to dotyczy.

Druga sprawa, która była już tu poruszana: ktoś pisał że jemu o wiele szybciej internet komórkowy działa Linuksie niż na XP, nie wiem ile jest w tym prawdy bo sam nie próbowałem, ale możne z Vistą jest podobnie?

Jak szybkie masz połączenie na kablu? Może prędkość jest taka, że nawet nie odczuwasz ruchu, który robi twój system/wirus/itp. ? Najlepiej zainstaluj firewalla i zablokuj wszystko np. oprócz przeglądarki i wtedy potestuj jak to chodzi.

O FIREWALLACH
2
Drom

Dzisiaj dokonałem testu, niestety na dwóch innych komuterach zarówno na kablu jak i na Irdzie nie ma rewelecyjanych transferów :/ Pozostają chyba zatem 3 opcje:

- złe ustawienia telefonu (chyba mało prawdopodobne)
- zespusty telefon (mam go od nowości nieco ponad rok..., ale zawsze moglo cos sie zespuc, może udać się gdzieś, zeby wgrali soft?)
- takie słabe transfery są we Wrocławiu (nie chce mi sie wierzyć).

Spróbuje przetestować łącze na innym telefonie i wtedy się okaże. Chyba, że ktoś z Wrocławia mógłby napsiać jakie ma osiągi tranferowe na simdacie i Nokii 6020, lub na EDGE przez inny telefon, ale nie wydje mi się, żeby transfer kilku KB był normalny :/ Chyba, że ktoś ma jakieś inne pomysły, chętnie wysłcham :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Czy taka prędkość była od początku, czy teraz się spowolniło.
Rozumiem, że testy te były w różnych miejscach we Wrocławiu. Jeśłi tak to coś jest z tym telefonem bo sieć nie może wszędzie źle działać.
A jakie tam były systemy, ajk to instalowałeś. Może popełniasz jakiś błąd przy instalacji( złe sterowniki)?Jakie sterowniki podajesz mu przy instalacji? Z nokia PC Suite czy inne?

Wywal wszystkie te ustawienia pościągane z netu. Zostaw tylko apn: www.plusgsm.pl. Usuń też wszystko z Ery.
Awatar użytkownika
Jaco

Ufo atakuje pisze: Zostaw tylko apn: www.plusgsm.pl. Usuń też wszystko z Ery.
Bez przesady. Ja na swojej Nokii mam zapisane dla trzech opów APN i tylko zmieniam dla którego mam się łączyć.
Coś z tym fonem jest raczej nie tak.Najlepiej sprawdzić innym takim samym lub innego producenta.
Drom

Dzisiaj dokonałem testu na Nokii 6131 na bluetoothie i dziala bez zarzutu. Test transferu kolo 140 Kb/s, sciaganie instalki gg nie 2 a 20 KB. Zatem wyglada na to, ze moja Nokia 6020 jest popsuta :/ Skoro zarówno na kablu jak i Irdzie slaby transfer jest. Pytanie czy to hardware czy software. Myślicie, ze ewentulanje udanie się do punktu i nagranie nowego softu może cos poprawić, czy to raczej usterka techniczna?
ODPOWIEDZ