Dzięki Fanta za podpowiedź. Po prostu po wejściu na stronę Plusa do konfiguracji zdalnej i wybraniu opcji "wszystkie", dostałem ustawienia zarówno PlusGSM WAP GPRS, jak i WAP CSD i INT CSD... i nie wiedziałem, które wybrać.
Jaco dzięki za odesłanie do FAQ, ale przeczesywałem go już dobrych -naście razy w poszukiwaniu optymalnych ustawień, zatem wiele niestety nie pomogłeś…
Na pewno łącze się przez podany numer
*99***1# , dodam jeszcze, że mam ustawione
AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" w opcjach, a jako, że telefon jest oryginalnie z Ery, to w ustawieniach połączeń danych pakietowych w ustawieniach modemu w
Aktywnym punkcie dostępu, jako 3 z kolei (po występujących erainternet i erainternet TT) zedytowałem na
www.plusgsm.pl .
Mar_kow zwróciłeś uwagę na nowy aspekt. Sprawdziłem i w opcjach jest tak, ze maksymalna liczba bitów na sekundę w kablu
USB to
128000. Dodatkowo mam ustawione:
Bity danych: 8,
Parzystość: brak,
Bity stopu: 1,
Sterowanie przepływem: brak. W ustawieniach zaawansowanych mam zaznaczone
Ustawienia buforów FIFO, i
Duże bufory odbioru (14) i transmisji (16).
Co do właściwości Nokii 6020 jako modemu na kablu, to choć maksymalna szybkość portu jest
460800, to przy takim ustawieniu nie hula i trzeba dać o połowę mniejszą czyli
230400. W zawansowanych w preferencjach domyślnych oprócz szybkości jest jeszcze
Kompresja danych: wyłączona oraz
Sterowanie przepływem: sprzęt.
To już chyba wszystkie informacje techniczne...
Sprawdzenie transferu na
http://www.numion.com/YourSpeed3/ pokazało w kilku próbach download ponad
60 kbit/s a upload ponad
50 kbit/s download, zaś surfspeed insied Poland prawie
70 kbit/s. Nie mam porównania, więc ciężko mi stwierdzić, czy to wyniki dobre jak na centrum Wrocławia, gdzie powinna teoretycznie działać HSDPA?
W FAQ-u wyczytałem m.in.:
Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia GPRS wynosi 170 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 53,6 kbit/s
Enhanced Data Rates for Global Evolution - Pakietowy system transmisji danych dla sieci GSM. Jest to ulepszona wersja GPRS. Teoretyczna maksymalna szybkość połączenia EDGE wynosi 384 kbit/s, faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s.
Zastanawia mnie w związku z tym, czy ustawienia sprzętowe mam już OK wszystkie?
I czy działa mi EDGE, czy też tylko GPRS, bo po wynikach transferu trudno powiedzieć…
Pozdrawiam bezkablowców