Do dyspozycji obecnie mam:
- TP-Link W8910G (służy jako główny Router ADSL, umieszczony na parterze w budynku 1)
- TP-Link W8960N (był zastępcą ww. jednak port ASDL przestał działać, więc teraz może być tylko jako WAN) (obecnie nie w użyciu)
- D-Link DIR-600
- Jakiś tani WiFi Repeater (służy do wzmocnienia zasięgu na piętrze)
Obecnie w budynki 1 działa sieć na routerze W8910G (ADSL), choć wkrótce będzie inny router i sieć na światłowodzie, dlatego chciałbym uniwersalne rozwiązanie. Chcę udostępnić internet do 2 budynku, oddalonego o około 60-80m, budynki w miarę dobrze widoczne, na dachu nie możliwości montować anten więc najlepiej na ścianach, parapecie lub w oknie. Zależy mi aby mieć pełną przepustowość łącza (30mb/s) oraz w miarę małą stratę ping'u. Czy sprzęt który posiadam się nadaje? Jakie anteny i sprzęt dokupić żeby było dobrze i zarazem tanio, ale głównie dobrze. Budżetu nie ustalam tylko bo chciałbym poznać najpierw propozycje.
W miejsce W8910G (ADSL), wkrótce będzie router na FTTA, więc to czego potrzebuję to sprzęt do luki między budynkami, najprościej kabel, ale jestem zmuszony zrobić to bezprzewodowo i dobrze.
Rysunek:

Z góry dziękuję za pomoc przy wyborze sprzętu