Udostępnienie internetu między budynkami oddalonymi 60-80m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
333eee
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie internetu między budynkami oddalonymi 60-80m

Post autor: 333eee »

Witam,
Do dyspozycji obecnie mam:
- TP-Link W8910G (służy jako główny Router ADSL, umieszczony na parterze w budynku 1)
- TP-Link W8960N (był zastępcą ww. jednak port ASDL przestał działać, więc teraz może być tylko jako WAN) (obecnie nie w użyciu)
- D-Link DIR-600
- Jakiś tani WiFi Repeater (służy do wzmocnienia zasięgu na piętrze)

Obecnie w budynki 1 działa sieć na routerze W8910G (ADSL), choć wkrótce będzie inny router i sieć na światłowodzie, dlatego chciałbym uniwersalne rozwiązanie. Chcę udostępnić internet do 2 budynku, oddalonego o około 60-80m, budynki w miarę dobrze widoczne, na dachu nie możliwości montować anten więc najlepiej na ścianach, parapecie lub w oknie. Zależy mi aby mieć pełną przepustowość łącza (30mb/s) oraz w miarę małą stratę ping'u. Czy sprzęt który posiadam się nadaje? Jakie anteny i sprzęt dokupić żeby było dobrze i zarazem tanio, ale głównie dobrze. Budżetu nie ustalam tylko bo chciałbym poznać najpierw propozycje.

W miejsce W8910G (ADSL), wkrótce będzie router na FTTA, więc to czego potrzebuję to sprzęt do luki między budynkami, najprościej kabel, ale jestem zmuszony zrobić to bezprzewodowo i dobrze.

Rysunek:
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc przy wyborze sprzętu :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Udostępnienie internetu między budynkami oddalonymi 60-80m

Post autor: wojteks »

333eee pisze:Czy sprzęt który posiadam się nadaje?
Nie bardzo.
333eee pisze:najprościej kabel, ale jestem zmuszony zrobić to bezprzewodowo i dobrze.
Kable najtaniej wyjdzie, jeżeli ma byc dobrze to Nanostation Loco M5 na obydwu budynkach.
Nie pomagam na PW!
penknife
Stały użytkownik forum

Post autor: penknife »

Ja bym proponował zamiast kabli - światłowód, który można puścić choćby i z kablami elektrycznymi(jeśli istnieje taka możliwość) oraz konwerter na każdy koniec.
333eee
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 333eee »

Właśnie jeżeli chodzi o kabel to nie mam możliwości go dać w linii prostej, więc metrów wyjdzie więcej prawdopodobnie około 100m "mniej-więcej", skrętka na taką odległość chyba odpada, światłowód może i jest najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem, ale też wiążę się u mnie z wpuszczeniem kabla jednak w ziemię i nie w prostej linii, bo "górą" nie mam możliwości.

2x NanoStation to koszt około 600zł, idzie to jakoś taniej zrobić antenami kierunkowymi i ap? Oczywiście tak żeby to dobrze chodziło?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

333eee pisze:idzie to jakoś taniej zrobić antenami kierunkowymi i ap? Oczywiście tak żeby to dobrze chodziło?
Żeby dobrze chodziło to w 5GHz pasuje iść więc jak ma byc tanio daj światłowód z mediakonwerterami (kilka km można położyć) a jak chcesz sie bawić to podobne urządzenia do nanostation na 2,4GHz występują, będzie kilkadziesiąt złotych taniej.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Możesz zastosować http://www.hiperlink.pl/deliberant-apc- ... ,1400,1401 , komplet 300 zł.
ODPOWIEDZ