Niska prędkość Internetu w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Niska prędkość Internetu w Orange
Siema.
Mam neta z ORANGE. Modem OPTION GLOBESURFER ICON.
Ten net powinien śmigać z prędkością 1Mb/s ale jak ściągam jakiś plik to transfer mam na poziomie 1.8kb/s czasem w porywach 3-4kb/s.
Trochę to ****CENZURA*** jak ściągam plik 5mb i czekam 40min;/
naczytałem sie trochę na forum o jakiś sterownikach i o tym ze można zmienić łącze z EDGE na HSDPA za pomocą jakiś sterowników.
No i pytanie brzmi jak..chodzi głównie o to żeby strony mi sie szybko otwierały bo <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> O2 otwiera sie kolo 3-4min (mierzone zegarkiem).
No i ostatnie pytanie...
na umowie jest napisane ze prędkość łącza to 1Mb/s
Jak robie test na jednej ze stron to prędkość łącza wychodzi mniejsza od modemu 64kb/s.
Czy na podstawie tego ze operator nie wywiązuje sie z warunków umowy mogę wystąpić o zerwanie umowy??
Bo szczerze mam dość tego ***CENZURA***.
mam to =jakieś 8miesiecy i nie udało mi sie ściągnąć więcej niż może 1GB;/
Poradźcie coś bo nie wytrzymam
Przenoszę do właściwego działu Jaco
Poprawa błędów->Sundance_kid
Mam neta z ORANGE. Modem OPTION GLOBESURFER ICON.
Ten net powinien śmigać z prędkością 1Mb/s ale jak ściągam jakiś plik to transfer mam na poziomie 1.8kb/s czasem w porywach 3-4kb/s.
Trochę to ****CENZURA*** jak ściągam plik 5mb i czekam 40min;/
naczytałem sie trochę na forum o jakiś sterownikach i o tym ze można zmienić łącze z EDGE na HSDPA za pomocą jakiś sterowników.
No i pytanie brzmi jak..chodzi głównie o to żeby strony mi sie szybko otwierały bo <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> O2 otwiera sie kolo 3-4min (mierzone zegarkiem).
No i ostatnie pytanie...
na umowie jest napisane ze prędkość łącza to 1Mb/s
Jak robie test na jednej ze stron to prędkość łącza wychodzi mniejsza od modemu 64kb/s.
Czy na podstawie tego ze operator nie wywiązuje sie z warunków umowy mogę wystąpić o zerwanie umowy??
Bo szczerze mam dość tego ***CENZURA***.
mam to =jakieś 8miesiecy i nie udało mi sie ściągnąć więcej niż może 1GB;/
Poradźcie coś bo nie wytrzymam
Przenoszę do właściwego działu Jaco
Poprawa błędów->Sundance_kid
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Internet z ORANGE
Ja nie wytrzymam jak nie opanujesz swojego języka.Czytałeś regulamin to się go trzymaj.Ponadto źle umieściłeś post nie w tym dziale co trzeba.kamilzgr1990 pisze:poradźcie coś bo nie wytrzymam
-
- Użytkownik forum
Re: Niska prędkość Internetu w Orange
mało mnie obchodzi czy w dobrym czy w złym dziale umiescilem ten post.
ale ***CENZURA*** mnie to ze place ponad 50zl za łącze internetowe które ma miec predkość 1Mb/s a mam ***CENZURA*** nędzne 2-3kb/s.
jak podziele 1000kb na 8 zeby wyszly kilobajty to wychodzi 125kb/s a ja mam ledwo 3kb.
czyli 40x wolniej. i mam dosc tych ***CENZURA*** w z ORANGE bo jak zadzwonilem po tego zasranego konsultanta i przyjechal do mnie do domu to powiedzial ze on nic z tym nie moze zrobic i szybciej juz nie bedzie.
wiec chce zerwac umowe.. i sie pytam czy na podstawie tego co wyzej napisalem moge zerwac umowe czy nie.
ewentualnie czy są jakies sposoby dzięki którym bede mial choc troche szybszy internet.
pozdro
ale ***CENZURA*** mnie to ze place ponad 50zl za łącze internetowe które ma miec predkość 1Mb/s a mam ***CENZURA*** nędzne 2-3kb/s.
jak podziele 1000kb na 8 zeby wyszly kilobajty to wychodzi 125kb/s a ja mam ledwo 3kb.
czyli 40x wolniej. i mam dosc tych ***CENZURA*** w z ORANGE bo jak zadzwonilem po tego zasranego konsultanta i przyjechal do mnie do domu to powiedzial ze on nic z tym nie moze zrobic i szybciej juz nie bedzie.
wiec chce zerwac umowe.. i sie pytam czy na podstawie tego co wyzej napisalem moge zerwac umowe czy nie.
ewentualnie czy są jakies sposoby dzięki którym bede mial choc troche szybszy internet.
pozdro
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
1. Trochę kultury. Nikt z nas nie jest winny tego, że Ci net słabo działa.
2.
3. Nie zareklamujesz. Podałeś mało szczegółów ale z tego co piszesz wynika najprawdopodobniej, że jesteś w zasięgu GPRSu i stąd takie niskie transfery. Chociaż moim zdaniem są aż za niskie. Podaj więcej szczegółów jak możesz będzie łatwiej Ci pomóc.
4. Jeśli będziesz poza zasięgiem danej technologii to Ci najlepszy modem nie pomoże.
5. Trzeba było najpierw potestować usługę a dopiero potem podpisywać umowę.
2.
Możesz mi wskazać fragment umowy w którym jest to zawarte?które ma miec predkość 1Mb/s
3. Nie zareklamujesz. Podałeś mało szczegółów ale z tego co piszesz wynika najprawdopodobniej, że jesteś w zasięgu GPRSu i stąd takie niskie transfery. Chociaż moim zdaniem są aż za niskie. Podaj więcej szczegółów jak możesz będzie łatwiej Ci pomóc.
4. Jeśli będziesz poza zasięgiem danej technologii to Ci najlepszy modem nie pomoże.
5. Trzeba było najpierw potestować usługę a dopiero potem podpisywać umowę.
-
- Użytkownik forum
no tak moje łącze działa w siecie GPRS. ale zasięg mam dobry tzn wszystki kreski i jak naprowadze kursor na ikone ORANGE to mam 94%.
a net chodzi tak ze allegro włącza sie wiecznosć.
testowałem usługe na laptopie tego kolesia co z orange przyjechal.
i ten necik calkiem znosnie chodzil (przynajmniej 3-4x szybciej)
ja rozumiem ze moge miec np. slaby zasięg i moje łącze jest 2x wolniejsze od max. prędkości.
ale nie zebym mial transfer 40x mniejszy.
to juz jest lekka przesada.
1czytalem na forum cos o SystemMechanic (czy jakos tak) ze jak sie to zainstaluje i WINDOWSA przeskanuje to net szybciej chodzi no i pytanie czy to prawda czy strata czasu.
2do FireFoxa mozna zainstalowac jakies dodatki typu FasterFox i podobne.
ściągnąłem FasterFoxa ale to jest jakis plik formatu XPI no i nie wiem za bardzo co mam zrobic z tym plikiem.
3 jak wejde w menadżer zadań Windows i wejde w zakładke Śieć to mam moje połączenie internetowe.
no i napisane jest ze szybkość łącza to 1Mb/s ale wykorzystanie łącza NIGDY (nawet jak otwieram 10stron naraz) nie przekracza 5%;/
no i nie wiem co jest grane bo jak mialem Neostrade 128 to mi wykazywalo ze nieraz nawet 90% wykorzystania łącza miałem no i było o niebo a nawet o dwa nieba szybciej.
poradźcie co z tym fantem zrobić no bo sami rozumiecie ze użyanie neta z prędkością 3kb/s grozi nabaiweniem sie nerwicy.
a net chodzi tak ze allegro włącza sie wiecznosć.
testowałem usługe na laptopie tego kolesia co z orange przyjechal.
i ten necik calkiem znosnie chodzil (przynajmniej 3-4x szybciej)
ja rozumiem ze moge miec np. slaby zasięg i moje łącze jest 2x wolniejsze od max. prędkości.
ale nie zebym mial transfer 40x mniejszy.
to juz jest lekka przesada.
1czytalem na forum cos o SystemMechanic (czy jakos tak) ze jak sie to zainstaluje i WINDOWSA przeskanuje to net szybciej chodzi no i pytanie czy to prawda czy strata czasu.
2do FireFoxa mozna zainstalowac jakies dodatki typu FasterFox i podobne.
ściągnąłem FasterFoxa ale to jest jakis plik formatu XPI no i nie wiem za bardzo co mam zrobic z tym plikiem.
3 jak wejde w menadżer zadań Windows i wejde w zakładke Śieć to mam moje połączenie internetowe.
no i napisane jest ze szybkość łącza to 1Mb/s ale wykorzystanie łącza NIGDY (nawet jak otwieram 10stron naraz) nie przekracza 5%;/
no i nie wiem co jest grane bo jak mialem Neostrade 128 to mi wykazywalo ze nieraz nawet 90% wykorzystania łącza miałem no i było o niebo a nawet o dwa nieba szybciej.
poradźcie co z tym fantem zrobić no bo sami rozumiecie ze użyanie neta z prędkością 3kb/s grozi nabaiweniem sie nerwicy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zdecydowanie powinieneś się tym zainteresować. To forum jest bardzo tolerancyjne, dla nowych użytkowników, ale wszystko ma swoje granice. Jeśli będziesz przeklinał i lekceważył zasady forum twoje posty i tematy mogą polecieć do śmietnika.kamilzgr1990 pisze:mało mnie obchodzi czy w dobrym czy w złym dziale umiescilem ten post.
Co do twojego problemu to pamiętam kilka podobnych przypadków z takim właśnie transferem i winny był prawie zawsze BTS, z którego korzystali. Jeśli to możliwe to weź ten modem i zainstaluj u kogoś innego, w innym miejscu. Zobaczymy czy to problem ze sprzętem, czy z siecią.
Najlepiej by było złapać HSDPA. Jak jest u Ciebie z zasięgiem 3G z Orange. JAka to lokalizacja?ewentualnie czy są jakies sposoby dzięki którym bede mial choc troche szybszy internet.
Ostatnio zmieniony 2007-10-09, 22:43 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
a moze jakbym taką antene podłączył
http://www.allegro.pl/item250173274_ant ... otter.html
to zasięg byłby wystarczający zeby <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z technologi HSDPA.
mam nadzieje ze ktos uzywa czegos takiego i napisze czy to dziala czy nie bo nie chcialbym wyżucic 120zl na cos co jest bezużyteczne;/
pozdro
co do twojego pytania to niestety nie mam u kogo zainstalowac.
mieszkam w ZGIERZU niedaleko Łodzi i według tej śmiesznej mapki na stronie ORANGE w Łodzi jest dobry zasięg HSDPA.
no i jeszcze jedno..
czy jak mam MODEM OPTION GLOBESURFER ICON i dziala on teraz w 3G/EDGE/GPRS to czy jak np. kupie tą antene i bede mial zasieg w HSDPA to moj modem bedzie obslugiwal technologie HSDPA.
bo szczerze mówiąc nie mam o tym zielonego pojecia;/
to zasięg byłby wystarczający zeby <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z technologi HSDPA.
mam nadzieje ze ktos uzywa czegos takiego i napisze czy to dziala czy nie bo nie chcialbym wyżucic 120zl na cos co jest bezużyteczne;/
pozdro
co do twojego pytania to niestety nie mam u kogo zainstalowac.
mieszkam w ZGIERZU niedaleko Łodzi i według tej śmiesznej mapki na stronie ORANGE w Łodzi jest dobry zasięg HSDPA.
no i jeszcze jedno..
czy jak mam MODEM OPTION GLOBESURFER ICON i dziala on teraz w 3G/EDGE/GPRS to czy jak np. kupie tą antene i bede mial zasieg w HSDPA to moj modem bedzie obslugiwal technologie HSDPA.
bo szczerze mówiąc nie mam o tym zielonego pojecia;/
-
- Mistrz bezprzewodowy
W twojej wypowiedzi jest już zawarta właściwa odpowiedź na to pytanie.kamilzgr1990 pisze:a moze jakbym taką antene podłączył
pozdro

Patrzyłem na mapie łodzi i jeśli chodzi o UMTS i HSDPA to jest tam bieda z nędzą. HSDPA/UMTS tylko w centrum Łodzi, kawał drogi od Zgierza- nic z tego nie będzie. No chyba, że coś ostatnio zbudowali:mieszkam w ZGIERZU niedaleko Łodzi i według tej śmiesznej mapki na stronie ORANGE w Łodzi jest dobry zasięg HSDPA.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8582
Sprawdź nowe inwestycje. Nie chce mi się wierzyć, żeby w tak dużym mieście ograniczyli się do samego centrum. Może mapa jest nieaktualna...
Jest jeszcze inny sposób. Chodzi o to, żeby Cię zalogowało do innego BTS-a, bo ten z którego korzystasz podejrzewam, że nie działa prawidłowo. Czasem potrzebna jest do tego antena kierunkowa, a czasem wystarczy przenieść modem do innego pokoju. Przykład:co do twojego pytania to niestety nie mam u kogo zainstalowac.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50401#50401
Modem Option Icon obsługuje HSDPA do prędkości 1.8 Mb/s. Powinieneś to wiedzieć.czy jak mam MODEM OPTION GLOBESURFER ICON i dziala on teraz w 3G/EDGE/GPRS to czy jak np. kupie tą antene i bede mial zasieg w HSDPA to moj modem bedzie obslugiwal technologie HSDPA.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
kamilzgr1990 gdzie dokładnie mieszkasz?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Za wyrazy niecenzuralne, brak stosowania się do poleceń moderatorów, łamanie regulaminu i odzywki takie jak powyżej cytuję - dostajesz ostrzeżenie. Mam nadzieję, że na tym się skończy w przeciwnym razie będziemy musieli zablokować konto, bo takiego zachowania nie możemy tu tolerować.kamilzgr1990 pisze:mało mnie obchodzi czy w dobrym czy w złym dziale umiescilem ten post.
ale ***CENZURA*** mnie...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
mysle ze to pytanie do Orange a nie tu.kamilzgr1990 pisze: wiec chce zerwac umowe.. i sie pytam czy na podstawie tego co wyzej napisalem moge zerwac umowe czy nie.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Użytkownik forum
POMÓŻCIE SKONFIGUROWAĆ KOMPA I ŁĄCZE ORANGE!!
No więc...
mam neta ORANGE.
mam mofem OPTION GLOBESURFER ICON.
mieszkam duuzo poza zasięgiem sieci HSDPA;/
no i musze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z EDGE/GPRS/3G.
no ale zasięg w moim pokoju jest dość słaby;/ ( z telefonu w orange dość ciężko sie gdziekolwiek dodzwonic;/)
modem jest przy oknie na wysokosci ok 1.5m no i mam w tym miejscu zasięg na poziomie 54-62% (cztery kreski).
po wgraniu formacie wgralem nowy system no i program "Business Everywhere".
Na tch ustawieniach prędkość mojego łącza to ok. 3-4kb/s. czyli troche mało;/
no i chcialbym zwiekszyc predkosc mojego łącza.
no i teraz pytanie:
JAK TO ZROBIC??
naczytalem sie na forum o jakis sterownikach, driverach, firmware, o Upgrade-ach no i o antenach GSM.
i chcialbym zebyscie mi napisali (krok po kroku jak dziadek krowie na granicy;p) co mam zrobic.
moze niech ktos da jakis link do jakis sterownikow itp.
no i czy jeśli bede mial wiekszy zasieg to net bedzie szybszy.
bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jak modem stal w innej czesci pokoju gdzie zasieg byl 19% to predkosc tez byla w granicy 2-3kb. i nie wiem czy jak kupie antene to bedzie szybciej czy to tylko strata moich pieniedzy..
prosze was o pomoc bo sami chyba rozumiecie ze ciezko jest korzystac z internetu na łączu 3kb/s.
pozdro
P.S. jak sprawdzic JAKOŚĆ SYGNAŁU?? w jednym z tematów przeczytalem ze przez HIPERTERMINAL czy cos takiego ale nie mam pojęcia co to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest;p
wiec jak mozecie to tez napiszcie jak sprawdzic ten sygnał.
pozdro i z góry dzieki za pomoc
mam neta ORANGE.
mam mofem OPTION GLOBESURFER ICON.
mieszkam duuzo poza zasięgiem sieci HSDPA;/
no i musze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z EDGE/GPRS/3G.
no ale zasięg w moim pokoju jest dość słaby;/ ( z telefonu w orange dość ciężko sie gdziekolwiek dodzwonic;/)
modem jest przy oknie na wysokosci ok 1.5m no i mam w tym miejscu zasięg na poziomie 54-62% (cztery kreski).
po wgraniu formacie wgralem nowy system no i program "Business Everywhere".
Na tch ustawieniach prędkość mojego łącza to ok. 3-4kb/s. czyli troche mało;/
no i chcialbym zwiekszyc predkosc mojego łącza.
no i teraz pytanie:
JAK TO ZROBIC??
naczytalem sie na forum o jakis sterownikach, driverach, firmware, o Upgrade-ach no i o antenach GSM.
i chcialbym zebyscie mi napisali (krok po kroku jak dziadek krowie na granicy;p) co mam zrobic.
moze niech ktos da jakis link do jakis sterownikow itp.
no i czy jeśli bede mial wiekszy zasieg to net bedzie szybszy.
bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jak modem stal w innej czesci pokoju gdzie zasieg byl 19% to predkosc tez byla w granicy 2-3kb. i nie wiem czy jak kupie antene to bedzie szybciej czy to tylko strata moich pieniedzy..
prosze was o pomoc bo sami chyba rozumiecie ze ciezko jest korzystac z internetu na łączu 3kb/s.
pozdro
P.S. jak sprawdzic JAKOŚĆ SYGNAŁU?? w jednym z tematów przeczytalem ze przez HIPERTERMINAL czy cos takiego ale nie mam pojęcia co to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest;p
wiec jak mozecie to tez napiszcie jak sprawdzic ten sygnał.
pozdro i z góry dzieki za pomoc
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Możesz napisać dokładnie gdzie mieszkasz? Bo to, że w Zgierzu jest szerokim pojęciem.
Ostatecznością może być cesja umowy i poszukanie innego dostawcy. Ale to jak wszystko inne zawiedzie.
Ostatecznością może być cesja umowy i poszukanie innego dostawcy. Ale to jak wszystko inne zawiedzie.
- Jaco
Re: POMÓŻCIE SKONFIGUROWAĆ KOMPA I ŁĄCZE ORANGE!!
Tylko zakup anteny zewnętrznej może rozwiązać Twój problem tyle że nie do końca.Bo jeśli będziesz tylko mógł złapać zasięg EDGE/GPRS to pozwoli ci to na przeglądanie stron,komunikator GG lub Tlen,pocztę. Jeśli myślisz o HSDPA lub przynajmniej UMTS to musisz zlokalizować te nadajniki i dobrać do odległości antenę.kamilzgr1990 pisze: no ale zasięg w moim pokoju jest dość słaby;/ ( z telefonu w orange dość ciężko sie gdziekolwiek dodzwonic;/)
Tu poczytaj dokładnie jak dobrać antenę do swojego modemu i zasięgu.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
Resztę znajdziesz w postach które podał ci @Ufo atakuje.
-
- Użytkownik forum
ja mieszkam na pereferiach zgierza;/
i to nie blizej Łodzi tylko w te drugą strone;/
wiec o HSDPA nawet nie marzę dopuki nie postawią w ZGIERZU nadajnika.
wiec sprawe zakupu anteny mamy załatwiona:)
teraz pytanie czy jakies sterowniki drivery czy cos w tym stylu moze pomoc mi CHOC TROCHE ZWIEKSZYC PREDKOSC INTERNETU.
no i jak sprawdzic jakos tego sygnału przez hiperterminal.
pozdro i dzieki za pomoc
i to nie blizej Łodzi tylko w te drugą strone;/
wiec o HSDPA nawet nie marzę dopuki nie postawią w ZGIERZU nadajnika.
wiec sprawe zakupu anteny mamy załatwiona:)
teraz pytanie czy jakies sterowniki drivery czy cos w tym stylu moze pomoc mi CHOC TROCHE ZWIEKSZYC PREDKOSC INTERNETU.
no i jak sprawdzic jakos tego sygnału przez hiperterminal.
pozdro i dzieki za pomoc
- Jaco
Żadne sterowniki ci tu nie pomogą.Twój modem zapewne ma już update do HSDPA ale jak by nie miał to szukaj na stronach ORANGEkamilzgr1990 pisze:teraz pytanie czy jakies sterowniki drivery czy cos w tym stylu moze pomoc mi CHOC TROCHE ZWIEKSZYC PREDKOSC INTERNETU.
Poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=21867#21867
Tu masz odpowiedź na to pytanie:kamilzgr1990 pisze:no i jak sprawdzic jakos tego sygnału przez hiperterminal.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083
Zachęcam do

I nie pisz dużymi literami.

-
- Użytkownik forum
poszperałem troche po necie i znalazlem najblizy BTS.
jest to BTS z sektora 1,2,3, Pasmo 1800 CID 560 (nie wiem co to jest CID wiec prosze o wyjaśnienie)
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std
no wiec ten BTS jest oddalony ode mnie o jakies 1.5-1.6km.
problem z moim sygnałem polega CHYBA na tym ze mój dom stoi tak jakby TYŁEM do tego nadajnika. tzn. okna mojego domu są skierowane w przeciwnym kierunku. a strop w moim domu ma stalowe zbrojenie które działa jak klatka FARADAYA i sygnał ledwo co przechodzi do mojego modemu.
teraz pytanie jaką antene mam kupić tzn. o jakiej mocy.
BTS ma pasmo 1800 i jest oddalony o 1.5km ode mnie.
wiec jaka antene o jakiej mocy kupic zeby dobrze łapało ten BTS.
Dodam ze w niedalekiej odleglosci od tego BTSa jest inny BTS działający równiez na pasmie 1800 lecz patrzą z mojego domu jest on troche obok tzn. jakis 1km.
doradźcie wiec jaka antene mam kupic.
pozdro
jest to BTS z sektora 1,2,3, Pasmo 1800 CID 560 (nie wiem co to jest CID wiec prosze o wyjaśnienie)
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std
no wiec ten BTS jest oddalony ode mnie o jakies 1.5-1.6km.
problem z moim sygnałem polega CHYBA na tym ze mój dom stoi tak jakby TYŁEM do tego nadajnika. tzn. okna mojego domu są skierowane w przeciwnym kierunku. a strop w moim domu ma stalowe zbrojenie które działa jak klatka FARADAYA i sygnał ledwo co przechodzi do mojego modemu.
teraz pytanie jaką antene mam kupić tzn. o jakiej mocy.
BTS ma pasmo 1800 i jest oddalony o 1.5km ode mnie.
wiec jaka antene o jakiej mocy kupic zeby dobrze łapało ten BTS.
Dodam ze w niedalekiej odleglosci od tego BTSa jest inny BTS działający równiez na pasmie 1800 lecz patrzą z mojego domu jest on troche obok tzn. jakis 1km.
doradźcie wiec jaka antene mam kupic.
pozdro
- Jaco
A dom stoi na górce,w dole.Są jakieś przeszkody na drodze w kierunku nadajnika np.las. Czy masz duży budynek.Widać może z niego te BTSy o których piszesz. 1,5 km to nie dużo.Ale z doborem anteny trzeba uważać.Na pewno nie polecam do okólnej tylko kierunkową.
W tym temacie jest dobry @Ufo atakuje i on rozwieje twoje wątpliwości co do kupna anteny.
W tym temacie jest dobry @Ufo atakuje i on rozwieje twoje wątpliwości co do kupna anteny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tylko nie kupuj tej anteny, do której linka podałeś. Anteny tego typu nie dają dobrego zysku na wszystkich pasmach. Na razie nie wiadomo jakiej potrzebujesz anteny.kamilzgr1990 pisze: wiec sprawe zakupu anteny mamy załatwiona:)
Nic ci to nie da, jeśli jest walnięty nadajnik, a na to wskazuje prędkość.teraz pytanie czy jakies sterowniki drivery czy cos w tym stylu moze pomoc mi CHOC TROCHE ZWIEKSZYC PREDKOSC INTERNETU.
Od tego powinieneś zacząć. Wyciągnij CID tego BTS-a z którego korzystasz teraz. Instrukcje i przykłady znajdziesz w FAQ:no i jak sprawdzic jakos tego sygnału przez hiperterminal.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083
Na jakość sygnału na razie nie patrz, bo to nie jest najważniejsze na razie. Z kupnem anteny też się wstrzymaj, bo możesz wyrzucić pieniądze. Orange jest najtrudniejszy do rozszyfrowania więc poczekaj.no i czy jeśli bede mial wiekszy zasieg to net bedzie szybszy.
bo jak >>na razie<< jak modem stal w innej czesci pokoju gdzie zasieg byl 19% to predkosc tez byla w granicy 2-3kb. i nie wiem czy jak kupie antene to bedzie szybciej czy to tylko strata moich pieniedzy..
A jaki to jest telefon? Może da się odpalić na nim netmonitor( z telefonu w orange dość ciężko sie gdziekolwiek dodzwonic;/)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
telefon to nokia6100.
da rade na nim netmonitor odpalic??
no i nie moge dojsc do ładu z tym hyperterminalem bo tam trzeba wybrac port.
i jest do wybrania nazwa mojego modemu, com1.com2.com4/
i nie wiem co wybrac bo ja mam modem pod USB podlaczony.
wybralem nazwe modemu i nie moge napisac zadnej komendy/
pod portami tez nie moge nic napisac..
a tak ogolnie to co jeszcze musze wiedziec o tym BTSie zeby wybrac odpowiednia antene??
no i nie moge dojsc do ładu z tym hyperterminalem bo tam trzeba wybrac port.
i jest do wybrania nazwa mojego modemu, com1.com2.com4/
i nie wiem co wybrac bo ja mam modem pod USB podlaczony.
wybralem nazwe modemu i nie moge napisac zadnej komendy/
pod portami tez nie moge nic napisac..
a tak ogolnie to co jeszcze musze wiedziec o tym BTSie zeby wybrac odpowiednia antene??
- Jaco
Wejdź w menadżer urządzeń i w właściwości swojego modemu /kliknij zakładkę MODEM i masz numer portu.kamilzgr1990 pisze: no i nie moge dojsc do ładu z tym hyperterminalem bo tam trzeba wybrac port...
...i jest do wybrania nazwa mojego modemu, com1.com2.com4/
-
- Mistrz bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531kamilzgr1990 pisze:telefon to nokia6100.
Jak widać da radę

Nie..to tylko jeden ze sposobów. Zacznij od najprostszych, czyli odpalenie programu w poziomu Start>Programy>akcesoria>hyperterm.exe, po przerwaniu połączenia lub odpalenie okna przed połączeniem (w opcjach modemu). Tu to opisałem:no i nie moge dojsc do ładu z tym hyperterminalem bo tam trzeba wybrac port.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Musisz wiedzieć jaki BTS cię obsługuje teraz, i jakie BTS-y są w pobliżu i gdzie. Musisz też wiedzieć na jakich częstotliwościach pracują, z których masz najsilny sygnał i które dasz radę wymusić anteną. Najlepszy do tego wszystkiego jest netmonitor, bo fale lubią płatać figle.a tak ogolnie to co jeszcze musze wiedziec o tym BTSie zeby wybrac odpowiednia antene??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
no wiec zeby wybrac odpowiednia antene musze sprawdzic z jakiego BTSa korzystam jaki ma CID jakie ma pasmo.
jedno co na razie wiem to to ze korzystam z sieci GPRS a chcialbym przejść na EDGE.
gdzies na forum wyczytalem ze GPRS ma pasmo 900Hz a EDGE1800hz.
ale w zgierzu sa tylko 2 BTSy które obsluguja pasmo 900.
jeden jest niezlokalizowany a 2 pracuje na pasmie 900/1800.
czy to znaczy ze korzystam z któregos z tych 2 BTSow czy moze byc tak ze korzystam z tych ktore maja 1800??
(informacje o BTSach bralem ze strony http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std)
wiec prosze podajcie jaka antene wybrac zebym mial połączenie z EDGE i zeby net zaczął mi wreszcie działać.
jak ktos chce to niech napisze na gg: 9422645
wyciągnąłem CID BTSa z ktorego teraz korzystam:
OK
at+cpin"1184"
ERROR
at+creg=2
OK
at+creg?
+CREG: 2,1,"1644","15E3"
OK
no i używając BTSearch dowiedzialem sie ze korzystam z BTSu w Łodzi (czyli ze 20km spokojnie) a drugi jest w zgierzu (jakies 1.5km ode mnie)
no i pytanie jest takie: który z nich działa w EDGE??
ten BTS niedaleko mnie ma pasmo 1800 i sektory 1,2,3 czy to znaczy ze obsługuje EDGE?? czy tylko GPRS??
jak łacze sie z netem przez program z Orange to jest napisane (łaczenie przez GPRS)
czyli łapie tylko GPRS.
wiec napiszcie co zrobic zebym łapał EDGE,
moze w ustawieniach programu da sie cos zmienic zeby zamiase GPRS łączyło sie przez EDGE.
dodam ze neta mam od 8miechów i kiedys bylo nieco lepiej z tym tzn. transfer na poziomie 5-6kb.
kuurde ale namieszalem mam nadzieje ze ktos zrozumie o czym w ogole pisalem;p
jedno co na razie wiem to to ze korzystam z sieci GPRS a chcialbym przejść na EDGE.
gdzies na forum wyczytalem ze GPRS ma pasmo 900Hz a EDGE1800hz.
ale w zgierzu sa tylko 2 BTSy które obsluguja pasmo 900.
jeden jest niezlokalizowany a 2 pracuje na pasmie 900/1800.
czy to znaczy ze korzystam z któregos z tych 2 BTSow czy moze byc tak ze korzystam z tych ktore maja 1800??
(informacje o BTSach bralem ze strony http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std)
wiec prosze podajcie jaka antene wybrac zebym mial połączenie z EDGE i zeby net zaczął mi wreszcie działać.
jak ktos chce to niech napisze na gg: 9422645
wyciągnąłem CID BTSa z ktorego teraz korzystam:
OK
at+cpin"1184"
ERROR
at+creg=2
OK
at+creg?
+CREG: 2,1,"1644","15E3"
OK
no i używając BTSearch dowiedzialem sie ze korzystam z BTSu w Łodzi (czyli ze 20km spokojnie) a drugi jest w zgierzu (jakies 1.5km ode mnie)
no i pytanie jest takie: który z nich działa w EDGE??
ten BTS niedaleko mnie ma pasmo 1800 i sektory 1,2,3 czy to znaczy ze obsługuje EDGE?? czy tylko GPRS??
jak łacze sie z netem przez program z Orange to jest napisane (łaczenie przez GPRS)
czyli łapie tylko GPRS.
wiec napiszcie co zrobic zebym łapał EDGE,
moze w ustawieniach programu da sie cos zmienic zeby zamiase GPRS łączyło sie przez EDGE.
dodam ze neta mam od 8miechów i kiedys bylo nieco lepiej z tym tzn. transfer na poziomie 5-6kb.
kuurde ale namieszalem mam nadzieje ze ktos zrozumie o czym w ogole pisalem;p
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kamilzgr1990, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Netmonitor by tu ci naprawdę potrzebny ale jest jeszcze inny sposób.Skoro masz bliżej tego BTS(1,5 km) weź lapka pod pachę (bo nie piszesz że to na PC masz neta) i pójdź pod niego i sprawdź z jaką prędkością będziesz pobierał pliki itp.Wyeliminujesz w ten sposób ten który nie działa z EDGE.
-
- Użytkownik forum
no iestety mam Peceta i nie wezme go pod pache;p
wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia tego.
no i niestety zaden z moich znajomych nie mieszka w poblizu BTSa.
wiec musze sie jakos dowiedziec z ktorego BTSa bedzie najlepiej.
no i czy da rade jakos w tym programie zmienic zebym łączył sie przez EDGE.
wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia tego.
no i niestety zaden z moich znajomych nie mieszka w poblizu BTSa.
wiec musze sie jakos dowiedziec z ktorego BTSa bedzie najlepiej.
no i czy da rade jakos w tym programie zmienic zebym łączył sie przez EDGE.
- Jaco
Nie miałem do czynienia z tym modemem i jego oprogramowaniem to ci nie doradzę ale jeśli będziesz w zasięgu GPRS to nawet jak ustawisz EDGE to możesz się w ogóle nie połączyć z netem.kamilzgr1990 pisze:no i czy da rade jakos w tym programie zmienic zebym łączył sie przez EDGE.
-
- Użytkownik forum
no tak jesli ustawie EDGE a nie bede w zasiegu EDGE to sie nie połącze ale tym sposobem sprawdze czy jestem w zasiegu czy nie.
bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem w GPRS. ale wiem co jutro zrobie.
wezme przedłużacz i wyjde z całym kompem na podwórko i zobacze czy tam jak jest dobry zasieg to net lepiej bedzie chodzil.
tylko kurde siedze na tym forum od paru ladnych godzin a nie dowiedzialem sie jaka antene mam kupic zeby moj net lepiej chodzil;/
bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem w GPRS. ale wiem co jutro zrobie.
wezme przedłużacz i wyjde z całym kompem na podwórko i zobacze czy tam jak jest dobry zasieg to net lepiej bedzie chodzil.
tylko kurde siedze na tym forum od paru ladnych godzin a nie dowiedzialem sie jaka antene mam kupic zeby moj net lepiej chodzil;/
- Jaco
Na pewno kierunkową tylko trzeba dobrać moc tej anteny do twoich warunków.kamilzgr1990 pisze: tylko kurde siedze na tym forum od paru ladnych godzin a nie dowiedzialem sie jaka antene mam kupic zeby moj net lepiej chodzil;/
-
- Użytkownik forum
no właśnie...a jak mam sie dowiedziec jaką moc tej anteny mam wybrać??
jak wybiore za mocną to będzie źle??
juz wiem jak w ustawieniach tego programu wybrac rodzaj połączenia .
ale sa tylko 3 mozliwości:
3G
GPRS
3g/GPRS/EDGE
nie ma takiej opcji jak tylko EDGE.
aa i dodam ze pisze ten post na ROZŁĄCZONYM łączu internetowym;/
bo nie moglem sie połączyc ale net działa mimo to ze program jest wyłączony;/
chyba ten program jest jakis....nie teges....
jak wybiore za mocną to będzie źle??
juz wiem jak w ustawieniach tego programu wybrac rodzaj połączenia .
ale sa tylko 3 mozliwości:
3G
GPRS
3g/GPRS/EDGE
nie ma takiej opcji jak tylko EDGE.
aa i dodam ze pisze ten post na ROZŁĄCZONYM łączu internetowym;/
bo nie moglem sie połączyc ale net działa mimo to ze program jest wyłączony;/
chyba ten program jest jakis....nie teges....
- Jaco
Dlatego my zawsze polecamy dial-up.kamilzgr1990 pisze:chyba ten program jest jakis....nie teges....