Internet na wakacje

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
egon
Użytkownik forum

Internet na wakacje

Post autor: egon »

Witam,
Potrzebuję neta z LTE na krajowe wakacje od przyszłego tygodnia.
Myślę o jakimś pre-paidzie do laptopa na dwa tygodnie z ok. 12 GB i drugiej karcie też z LTE do telefonu, ale tu bardziej istotny czas ważności niż ilość GB.

Zastanawiam się czy net z LycaMobile (jeśli dostanę starter) jest do laptopa czy tylko na smartfony oraz czy ma jakieś istotne ograniczenia i czy działa to z LTE.
Tak jak patrzę, to oferta wydaje się ciekawa dla kogoś co nie planuje wiele korzystać z neta. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet na wakacje

Post autor: ja.michal »

Orange Free na kartę i doładowanie online lub nowa oferta Plusa JA+ internet na kartę. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=504620#504620

[ Dodano: 2015-05-24, 01:49 ]
W Plusie masz dodatkowe opcje jak np. 200 GB w nocy za 10 zł na 30 dni. Generalnie LTE szybciej chodzi i poza LTE1800 mają w niektórych miejscach LTE800, które jest wolniejsze, ale na ogół z lepszym zasięgiem.
egon
Użytkownik forum

W sumie to nie wiedziałem, że LTE800 już działa. Może przydać się.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Nie wszedzie działa, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> na mapach sa pozwolenia ale nie kazdy nadajnik już działa, umnie w warce mam 2 nadajniki LTE 800 ale żaden nie działaa w promieniu 10km są jeszcze ze 4 które też nie działają.

Sprawdzałem niedawno z telefonem obsługującym LTE 800 i karta Plusa
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kilka stacji odpalili i zatrzymali się do końca aukcji 800/2600.
MKwiatusz3K, w mojej okolicy jedna stacja ma pozwolenie, ale nie działa. W miejscowości obok działa LTE800 i szczątkowy sygnał dolatuje (to, że działa to marnie to inna sprawa). W jeszcze dalszym, ale już mieście działa również jedna stacja.
egon
Użytkownik forum

Mam nadzieję, że LTE800 będzie lepszą alternatywą od HSPA+DC, ale w moim przypadku to zapomniałem o mapie nadajników i uznałem, że w moim przypadku najbezpieczniejszym wyborem będzie Orange, lub karta ostatecznie zostanie i na miejscu coś się wymyśli.
Na mapie BTS-ów mam potwierdzone tylko tylko nadajniki T-Mobile, a reszta to UKE. Zaś na mapie Orange wskazują pełny zasięg LTE, więc liczę, że tak będzie.
Poza tym z tego co pamiętam to u mnie gdy nie miałem jeszcze zasięgu LTE to ładnie chodziło mi HSPA+DC z Orange - coś ok. 20Mbps czyli tyle co LTE z RBM w porywach.
Jedynie co to znane problemy z Orange, ale nic nie będę ściągał, na wyświetlanie obrazków poczeka się itp. więc mam nadzieję, że do przejrzenia netu i obejrzenia jakiegoś filmu starczy :)
Na Allegrowe karty nie miałem już czasu, a że niebawem pewnie będzie taniej to nie szalałem i doładowałem netowo kartę jedynie jedynie za 50 zł i w razie czego dobierze się coś na miejscu. Stare triki Orange wyłącza, więc szkoda kasy na startery.
Dzięki Wszystkim za rady ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie. Generalnie, przynajmniej z mojego doświadczenia, wynika, że LTE800 nie chodzi lepiej od HSPA+ 900 MHz, a na pewno gorzej od HSPA+ DC 2100 MHz.

Najpewniej będzie dobrze chodzić Orange, które wybrałeś, szczególnie jeśli łapałeś HSPA+ DC.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

LTE800 ma sens kiedy nie ma UMTS2100 przykłądowo. W miejscowości oddalonej odemnie o 10km sa nadajniki UMTS900 które wg. moich testów wyskam ok. 2-3Mb z uplodem ok 0.7Mb i pingiem ok. 100ms, bywam tam czasami na rybach. Jak by w tym miejscu włączyli już te LTE i były transfery chocby na poziomie 10-15Mb i pingami ok. 30ms to było by super bo w okolicy neostrada nie wiele oferuje i raczej MAx to 10Mb/1Mb i to nie wszędzie. Dla takich miejscowości LTE800 to ratunek
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:Niestety nie. Generalnie, przynajmniej z mojego doświadczenia, wynika, że LTE800 nie chodzi lepiej od HSPA+ 900 MHz, a na pewno gorzej od HSPA+ DC 2100 MHz.
Przy 5MHz LTE na 800Mhz cudownie działać nie może, ale jak NetWorks zgarnie 15MHz to już będzie można się spodziewać bardzo dobrych prędkości. Poza tym tak szczerze - wątpie że jak NetWorks zgarnie 15MHz i przeznaczy na to fortunę to potem będzie z kimkolwiek budować sieć - 15MHz im wystarczy. Będą dwie alternatywne sieci tak sądzę.Poza tym jak Plus miał 20MHz w LTE1800 postąpił podobnie - zaproponowali tak zaporowe warunki żeby nikt hurtowo nie kupił transferu danych, mam nadzieję że NetWorks! o tym nie zapomni.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adixm, zarówno Orange jak i T-Mobile licytują maksymalnie co mogą. W ramach jednej sieci operatorzy nie będą mogli połączyć więcej niż 15 MHz. Jeśli obydwaj operatorzy wygrają maksymalną dostępną liczbę bloków to będą oddzielne sieci. Szczerze to wolałbym, aby sieci były niezależne, a budowali gęściej na wyższych częstotliwościach. Wtedy mamy więcej opcji do wyboru bo obciążenie sieci będzie różne i można w danym czasie korzystać z sieci o lepszej jakości - mamy wybór większy niż dwie sieci. W innym wypadku wyboru wielkiego nie będzie. Piszczę o sprawach technicznych a nie o ofertach. Oczywiście mogę się mylić bo operatorzy mogą nastawiać stacji jak mrówek, ale nie sądzę bo nie do tego ma być 800 MHz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Oczywiście mogę się mylić bo operatorzy mogą nastawiać stacji jak mrówek, ale nie sądzę bo nie do tego ma być 800 MHz.
Mogę się założyć, że networks! przy budowie 800 nie dołoży ani jednej nowej lokalizacji, poza miastami pewnie dołożą na wszystkich stacja u900. W miejskim zagęszczeniu trudno powiedzieć.
A co do obciążeń to ciekaw jestem jak wygląda porównanie LTE orange vs t-mobile. W tej samej lokalizacji, czy aby nie ma jakiegoś priorytetowania ruchu jednego z operatorów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z obserwacji tego co w sieci i tego z czym spotkałem się przy ich 3G sądzę, że różnica jest, ale wynikającą raczej z dalszej sieci, a nie samej warstwy radiowej. Mogę się mylić bo nie testowałem LTE tych dwóch operatorów w tym samym miejscu i czasie. Podobno T-Mobile dynamicznie dorzuca MHz z GSM 1800 w zależności od obciążenia. Nie mam pojęcia czy dostęp wtedy mają jednakowo klienci obydwu operatorów.
egon
Użytkownik forum

Nie wiem jak to możliwe i czym spowodowane, ale kiedyś miałem wrażenie (i nie tylko ja), że Orange różnie traktował różnych klientów pre-paid tj. w tym samym czasie przy LTE z bonów net chodził szybciej niż z ofert wakacyjnych.
Przy ofertach abonamentowych operatorów - szczególnie tych bez limitu też może być różnica i niekoniecznie na korzyść klienta, bo jego już mają na dłużej.

Swoją drogą parę dni temu Orange wypuścił dość fajny starter Free za 7zł. Jeśli dobrze rozumiem to rozmowy z niego są dopiero po doładowaniu, ale za to są 2GB neta na 30 dni.
Jako awaryjny net czy dodatkowa karta do smartfonu może być warty uwagi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może być taka sytuacja, że prepaid chodzi nieco gorzej, ale to wynika raczej z systemu billingowego. Mogło się to również zmienić bo Orange modernizuje, albo już zmodernizował systemy billingowe prepaid o czym był komunikat jakiś czas temu m.in. na Telepolis.
Z drugiej stromy jeśli to ma być internet na wakacje to czy różnice aż tak będą odczuwalne. Jak pamiętam to było na poziomie kilku Mb/s w HSPA+ DC. W abonamencie było np. 20 Mb/s, a prepaid 14 Mb/s.
W T-Mobile za to prepaid i postpaid chodzą tak samo szybko.

Nie widziałem takiego startera. Masz jakiś link? Na stronie Orange nie widzę go.
egon
Użytkownik forum

Orange Free 2GB za 7zł

Dziewczyna z 200MB jak dla mnie zdecydowanie atrakcyjniejsza, ale nie wiem czy są jeszcze osiągalne "dobre" karty Yes.
Nowe karty po przejściu na Free nie dają złotówek na neta, a starsze dają tylko 246 zł, które już nie są liczone jak dawniej, więc te 2GB to i tak więcej i na 30 dni. Wychodzi to podobnie jak netowe doładowanie za 50 zł, a nie trzeba mieć konta i tyle kasy. Minus to brak złotówek na rozmowy. Nie korzystałem jeszcze z tego startera. Kupiłem w Żabce jako awaryjny i niech leży.
Nawiasem doładowanie netowe za 50 zł po ówczesnym aktywowaniu roku ważności konta pokazuje mi też rok ważności bonusu, ale czy w rzeczywistości tak jest to nie wiem. Zaś na stronie Orange nigdy nie mogłem zalogować się. Teraz może da się, ale nie próbuję, bo nie jest mi to potrzebne.
Ostatnio zmieniony 2015-05-26, 18:40 przez egon, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Te 200 MB to na 10 dni. Starter za 7 zł ok. :ok:
egon
Użytkownik forum

Fajny, ale mam nadzieję, że to nie ostatnie słowo Orange na wakacje :D

Może być zachętą do późniejszego doładowania przez neta, ale prawdopodobnie nie mamy kasy na aktywowanie roku ważności konta,
więc pewnie po pierwszym doładowaniu nie mamy co liczyć na bonus ważny dłużej niż nominalnie, a później po aktywowaniu roku ważności też nie jest pewne czy da się.

Miałem np. Yes co przechodziły na Free tylko SMS-em, a kodem z telefonu nie dało się.
Teraz też wolałem doładować stary starter, a nowy co przeszedł na Free bez złotówek za 200MB poszedł do kosza. Nie chciałem z nim ryzykować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mam starter ze starego Go i sobie czasem chodzę między taryfami i jest ok. :)
Sig
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Sig »

Zawsze jest też opcja przygotowanych kart z Allegro. W uwzględnieniu transfer/cena źle nie wypadają karty z Plus Internet na Kartę z bodajże 32GB transferu ważnego 120 dni za ok. 50 zł. Jak ktoś chce długiej ważności konta, to są też karty Orange Free na Kartę i 6-7GB ważne rok za ok. 25 zł. Są też oczywiście inne wielkości/ważności, co komu pasuje. Wiadomo, to Allegro, zawsze jest jakieś ryzyko, że ktoś nam tej karty nie przyśle, ale są sprzedawcy, którzy tym zajmują się od dawna i może ich jakoś ocenić, albo korzystać z ofert cennikowych, gdy te kilka złotych oszczędności nie robi nam różnicy.
egon
Użytkownik forum

Moimi zdaniem przy Plusie najbardziej opłacalny jest zakup z Allegro, chyba, że wykorzystamy minuty lub przed doładowaniem poznamy sekrety sprzedawców i chcemy w to bawić się. Net zdecydowanie najszybszy.

Przy Play no limit z Allegro, to chyba warto wziąć na wstrzymanie - promocja dawno skończyła się, a takie karty nadal są sprzedawane.

Zaś przy Orange to mam wrażenie, że lepiej samemu zrobić starter. Przy roku ważności konta minuty powinniśmy kiedyś wygadać, a bonus na neta też przedłużył mi się do roku - z tym, że nie mam pewności czy rzeczywiście tak jest.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Złotówki z doładowania w Plusie można zużyć na 200 GB w nocy i na zwykłe GB. Także nie jest tak, że te karty z Allegro są jakieś bardzo opłacalne.

W Orange bonus jest ważny tyle ile konto. Od dwóch lat mam MB na koncie, przedłużam konto SMSem i MB są nadal.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na Allegro sprzedawane są karty RBM z darmowym LTE bez limitu. Póki co promocja trwa.
egon
Użytkownik forum

Akurat na Plusie to przejechałem się trochę. Aby dostać bonus musiałem mieć nowy Plus na kartę (teraz inna promocja, więc trzeba mieć tą taryfę). Później na infolinii (do której dodzwoniłem się po długim czasie i zżarło mi trochę złotówek) dostałem jakiś kod co nie działał, aby mieć rok ważności konta.
Następnie widząc, że mam jeszcze GB-ty a konto i tak kończy się korzystałem z neta i reszta złotówek poleciała mi błyskawicznie, więc relatywnie trochę wtopiłem i dziś wolałbym już kartę z Allegro, bo wyszłaby mnie połowę taniej. Przy czym jeśli ktoś ogarnia Plusa, czy chce limity nocne to oczywiście warto, szczególnie, że net zdecydowanie najszybszy.
Sig
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Sig »

Nie chcę być adwokatem tych kart, bo nimi nie handluje, ale nic nie leży na przeszkodzie, żeby taką kartę sobie doładować za powiedzmy 10 zł i wykupić ten nocny limit (czy ile on tam kosztuje).
Ja jestem ich zwolennikiem tylko z powodu relacji cena/transfer/ważność, jak każdy, wolałbym te 32GB mieć w ofercie na kartę operatora za te ok. 50 zł ważne do 4 miesięcy. Jest jak jest, można oszczędzać i ryzykować, można dać sobie spokój bo i cennikowe oferty nie są tak złe. Powiem więcej, w naszym kraju Internet mobilny jest tani porównując chociażby do Niemiec, a i z pokryciem 3G/4G nie ma się co wstydzić. Skończy się ta śmieszna aukcja częstotliwości, będzie tylko lepiej.
Play nie rozważałem, bo dla mnie wakacje to jednak przemieszczanie się i lokalizacje gdzie nie ma zasięgu macierzystego Play. Może to błędne podejście, bo ktoś je spędza nad np. polskim morzem gdzie zasięg Play jest. Dlatego też głównie poleciłem Plusa, bo czasem można się zdziwić na jakich odludziach u nich 3G/4G jest.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon, sam miałem problem jak te nowe bonusy dostać. Dostałem stary. Taryfa jest ta co była. Trzeba wyłączyć stare naliczanie bonusów i włączyć nowe naliczanie bonusów.
Informacja dla obecnych Klientów

Promocja 2x GB więcej została wyłączona z dniem 12.05.2015.

Jak włączyć nową promocję?

wyłącz obecną promocję:
*136*00*01# 1
poczekaj na potwierdzenie wyłączenia - otrzymasz je SMS-em
wprowadź kod
*136*11*02# 2 i gotowe. Twoja promocja jest aktywna!
Spaprali to trochę, ale działa. Działa przynajmniej zmiana promocji. Karty jeszcze nie doładowałem więc nie wiem czy naliczy poprawnie.

Sig, jeśli ktoś szuka na prawdę po kosztach to karty allegro są może i dobre.
egon
Użytkownik forum

@ja.michał: z "Nowy Plus na kartę" korzystałem blisko rok temu i oferta zniechęciła mnie na tyle, że nie interesowałem się obecną.
W innych sieciach wolniejszy net, ale tańszy i warunki jakieś bardziej przejrzyste, dłuższa ważność konta, osiągalne kody do zmian itp.

Swoją drogą wg Mobile Partner w ciągu ostatnich 7 dni zużyłem 6GB netu. Jak dla mnie to używałem sporo, ale nie wszyscy są tak wymagający :D i oglądają filmy :hyhy: itp.
Inna sprawa, że tak sobie myślę iż osób co potrzebują do 50GB miesięcznie jest chyba najwięcej, stąd nie ma dla nich idealnej oferty - albo Play za 45zł/mc, albo doładowanie za stówkę co starczy na podobny okres lub coś zostanie.

Poza tym ceny neta rzeczywiście dziś nie są aż takie złe, ale wymagania rosną, a i operatorzy nauczyli nas liczyć, więc nie powinni dziwić się, że sporo wśród nas centusi :rotfl:
ODPOWIEDZ