"Brak dostępu do internetu" - problem z routerem T

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ArczaaN
Początkujący użytkownik forum

"Brak dostępu do internetu" - problem z routerem T

Post autor: ArczaaN »

Witam. Z 2 miesiące kupiłem router TP-LINK TL-WR841N, podpiąłem wszystkie kabelki (u mnie wygląda to tak że kabel z anteny leci do zasilacza, z którego wychodzi następny kabel z wtyczką RJ-45 który podpinam do wejścia "WAN" w routerze, następnie osobny kabelek idzie z routera już bezpośrednio do PCta) skonfigurowałem go automatycznie poprzez stronę "tp-linklogin" (czy coś takiego), system wszystko automatycznie poustawiał i wszystko było w porządku. Jednak kilka dni temu była burza, podczas której odcięto prąd. Od tego czasu router przestał działać tzn. wszystkie ikonki działają, reagują na podpinane kable, telefon wykrywa "puste" wifi, a ikonka sieci w windowsie zyskała żółty wykrzykniczek i podpis "Brak dostępu do internetu". Dodam że gdy podpinam internet bezpośrednio do PCta to wszystko działa elegancko. Pomyślałem więc że zresetuje router, ustawienia itp. na stronie gdzie konfigurowałem go na początku. Jednak teraz automatyczna konfiguracja kończy się niepowodzeniem, tak samo jak ręczna :/
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: "Brak dostępu do internetu" - problem z routerem T

Post autor: YaHooo »

ArczaaN istnieje możliwość, że Twój router zakończył swój żywot podczas burzy. To, że ikonki się świecą nie oznacza, że coś nie padło. WiFi działa, ale czy jak podłączyć 2 urządzenia to widzą się nawzajem? Tak samo można podłączyć dwa komputery kablem i sprawdzić czy dostają adresy IP. Być może padł tylko port WAN. Dla próby można by sprawdzić czy jak wepniesz kabel z APC zamiast do WAN do portu LAN to PC będzie miał internet. Jednak wymaga to trochę więcej wiedzy jak to ustawić. Najprawdopodobniej będziesz musiał wtedy wyłączyć DHCP i poustawiać wszystko ręcznie na takie ustawienia jakie dostaje PC jak podłączysz go bezpośrednio do kabla z anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ArczaaN

No to powiem szczerze że z wiedzą i umiejętnościami to raczej będzie u mnie ciężko :P
Jakbyś napisał mi co mam zrobić krok po kroku byłbym wdzięczny :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ArczaaN podłącz komputer bezpośrednio bez routera i powiedz mi jakie masz ustawienia na karcie sieciowej jak zadziała Ci internet. To znaczy
- IP
- maska
- brama domyślna
- DNS
- DNS alternatywny.

Możesz potem spróbować ustawić ręcznie te adresy na karcie sieciowej. I włączyć kabel z dachu do jednego portu LAN a z komputera do drugiego. Wyłącz wcześniej DHCP na routerze. Wtedy będziesz wykorzystywał tylko wbudowany switch i powinieneś mieć internet na komputerze.

Jak to pójdzie, to ręcznie w zakładce WAN ustaw te wartości. Włącz DHCP na routerze. Powinno zadziałać. Wtedy możesz kabel z dachu wpiąć już w port WAN.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ArczaaN

http://i.imgur.com/RJoIpFd.png - to te wartości?
Jak wyłączyć DHCP na routerze?
Jak ręcznie ustawić adresy na karcie sieciowej?
Tak jak mówiłem - z wiedzą i umiejętnościami to u mnie słabo ;)
Wiesz, koszt 70zł za nowy router to nie tragedia, ale po co kupować następny skoro stary może jednak działa ;) A kwestia jeszcze taka że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń tego typu z tego co wyczytałem, więc pewnie wysłanie go do tp-linka to tylko strata czasu więc muszę sam ogarnąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ArczaaN pisze:http://i.imgur.com/RJoIpFd.png - to te wartości?
Tak to są te wartości. Ale widzę, że chyba masz wszystko ustawione na stałe. Wskazuje na to napis (Preferowane) przy adresach.
ArczaaN pisze: Jak wyłączyć DHCP na routerze?
Musisz wejść jego panel administracyjny. Tam masz zakładkę DHCP, następnie DHCP Settings i ustawiasz na disable.
ArczaaN pisze: Jak ręcznie ustawić adresy na karcie sieciowej?
Panel sterowania -> Centrum zarządzania siecią (albo jakoś tak, piszę z pamięci, bo nie mam pod ręką Win7) -> Konfiguruj karty sieciowe -> We właściwościach w zakładce zaawansowane wybierasz Protokół TCP/IP -> Właściwości i ustawiasz sobie adresy do woli.

Ale możesz równie dobrze zostawić wszystko jak jest. I wpisać te ustawienia w routerze.
Network -> WAN -> Static IP i uzupełniasz to jak na screenie. Wtedy może zadziała przez router.
ODPOWIEDZ