na początku zaznaczam, że w kwestii wszelakich anten itp. jestem laikiem, dlatego proszę o w miarę możliwości "łopatologiczne" tłumaczenie czegoś bardziej skomplikowanego

Od wielu lat mam dom we wsi Ponikła (woj. łódzkie, gmina Poświętne, wg BTSearch lokalizacja 51.556369 20.312176 - 51 33'22.93E N 20 18'43.83"E) - jest w środku lasu. Niosę się z zamiarem przeprowadzenia się tamże na stałe, ale jako, że pracuję przy pomocy Internetu, zrobiłem mały research, z którego wyszła mi gigantyczna klapa. Chciałem założyć tam Internet kablowy z Orange, ale monter poinformował mnie, że najbliższa skrzynka jest 700 metrów ode mnie, więc muszę czekać na odpowiedź czy zrobią mi takową. Nie orientuję się jakie są szanse, aby takie coś mi zbudowali (jestem nawet skłonny im dopłacić za to, albo sfinansować całość, ale nikt nie jest władny udzielić mi informacji jakie kroki mam ku temu podjąć), dlatego spróbowałem z łączem mobilnym.
Tutaj zaczęły się schody, bo z doświadczenia wiem, że zasięg w tym miejscu nie jest zbyt kolorowy nawet w przypadku telefonu. Pożyczyłem modem Playowy (jakiś Huawei, chyba E3131), wziąłem startery Play, Orange i T-mobile i zacząłem próbować. Niestety uzyskałem net o jakości EDGE i to z max dwiema kreskami zasięgu. Takie coś absolutnie mi nie wystarcza do pracy. Byłoby dobrze, żebym miał stabilne łącze chociaż 4/1. Czy ktoś jest w stanie cokolwiek mi doradzić w tej kwestii? Nie wiem jak odczytać informację z BTSearch, bo teoretycznie na maszcie w miejscowości Studzianna, który jest ok. 4 km w linii prostej od mojego domu jest pozwolenie na LTE z Orange, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.