Internet LTE do gier

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DawidoVader25
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE do gier

Post autor: DawidoVader25 »

Witam!
Nastał kres mej cierpliwości do obecnego internetu radiowego który gubi tyle pakietów i w którym mam takie pingi że czasy Neostrady z 2000 roku się przypominają. Do rzeczy: Aktualnie mam radiówkę od prywatnego usługodawcy, która ma prędkość 150kb/s i tnie niemiłosiernie (nie idzie w nic grać), tak więc pomyślałem że czas na zmiany. Problem taki że moje osiedle jest nowe i nie ma kabli telefonicznych, ani żadnego dostawcy neta "po kablu" Tak więc pomyślałem o operatorach komórkowych. Tylko jest mały problem: kompletnie się na tym nie znam. LTE, limity danych, taryfy, nic nie kumam. Tak więc zwracam się do was z prośbą o doradzenie mi w tej kwestii. Jaki internet najlepiej wybrać, u jakiego operatora. Czego oczekuje od internetu? Nie musi być szybki ( zadowoli mnie nawet 200kb/s), byle by był tani (do 70 zł/ miesiąc) i "stały" czyli żeby nie powodował pingu 999 i tym podobnych. Po prostu żeby był w miarę niezawodny (oczywiście nie ma rzeczy idealnych, ale mój net bije już wszelkie rekordy, w szczytowym momencie wczytywał tą stronę w 7 min). A i jeszcze jedno: żeby nie miał limitu danych, bo dużo pobieram, gram i uplouduje, tak więc limitom 30 GB na miesiąc i im pokrewnym mówimy głośne i stanowcze NIE! :) Z tego co widzę znajduję się w zasięgu Orange i Play. Jak by co mój adres: PARCZEW, ul.ŁĄKOWA 5. Internet może być wzięty na firmę bo moja matka takową posiada. Podsumowując: Internet do gier i pobierania, bez lejków typu 32 kb/s po pobraniu 70 GB. Na miesiąc średnio zużywam 200-250 GB. (tak myślę, głównie tyle jedzą gry sieciowe typu Word of Tanks itp), Tak więc bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuje!

Pozdrawiam,
Dawid
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet LTE do gier

Post autor: bartex03 »

Nie masz sprzętu do LTE wiec jedyne rozsądne rozwiązania ( oczywiście jeżeli masz telefon komórkowy z LTE to proponuje kupić starter w T Mobile i zobaczyć jakie będą prędkości - czy wymagana bedzie antena czy wystarczy bez)

Potem jak sie zdecydujesz na T-Mobile to testuj ostro podczas okresu próbnego. Nie żebym robił jakąś krypto reklamę ale T-Mobile w kwestii swojej oferty LTE lipy nie daje.

http://www.t-mobile.pl/dlafirm/internet ... prom_35939
DawidoVader25

Niestety w domu nie posiadam żadnego urządzenia z LTE, pożyczyć równiweż nie moge, lecz jeśli T-Mobile korzysta z tych samych nadajników co Orange, to zasięg będzie na 100%. A i czy ta oferta którą podałeś nie ma żadnych limitów ( znaczy że jak będę zużywał te 200 GB na miesiąc, to nic nie utną i będzie cały czas przyzwoita prędkość?) A i dzięki za odpowiedz:)

Pozdrawiam:
Dawid
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Zawsze Ci mogą obciąć...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

DawidoVader25 pisze:Niestety w domu nie posiadam żadnego urządzenia z LTE, pożyczyć równiweż nie moge, lecz jeśli T-Mobile korzysta z tych samych nadajników co Orange, to zasięg będzie na 100%. A i czy ta oferta którą podałeś nie ma żadnych limitów ( znaczy że jak będę zużywał te 200 GB na miesiąc, to nic nie utną i będzie cały czas przyzwoita prędkość?) A i dzięki za odpowiedz:)

Pozdrawiam:
Dawid
Zobacz sobie ich regulamin , poczytaj opinie w internecie, decyduj :)

Masz sporo czasu na testy

Regulamin jest ciekawy i długo już jest ta warsja - jak dla mnie mogą jej nie zmieniać ;)
DawidoVader25

Byłem w Play i zaproponowali mi ofertę "Domowe Wi Fi Na Zawsze" z abonamentem 90 złotych. Tylko nie wiem jakie urźądzenie bym dostał (Huawei E5180, B315 czy D link DWR116) Ma to jakieś znaczenie? A i niby z zasięgiem może być różnie. Jakąś antenę dokupić? Brać w ogóle te LTE z Play? Co o nim sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedź;)

Pozdrawiam,
Dawid
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oferta całkowicie nieopłacalana. Umowa na 24 m-ce z tego 6x69,99, potem płacisz 18x89,99. czyli średnio 85 zł za nielimitowany internet na 3G i LTE. Taka sama oferta bez sprzętu kosztuje 6x29,99 + 18x49,99 czyli średnio 45 zł. Koszt sprzętu to 24x40=960 zł. Tymczasem E5170 wart około 250-300 zł, zestaw E3372+DWR116 koszt 250 zł a najlepszy z nich B315s-22 kupisz za 400-450 zł. E5180 z Play w ogóle nie bierze sie pod uwagę. Ta zabawka nie posiada złącz anten zew. Jedyna opłacalna oferta to wziąć abonament za 49,99 ( pierwsze 6 m-cy, potem 18 po 69,99) i do niej B315s-22 za 149 zł. Wtedy koszt routera to 480+149 zł=629 zł. A najtaniej B315s-22 jest w ofercie Formuła Rodzinna. Reasumując najlepiej kupić sprzęt samemu i brać SIM, nawet pre-paid. Jak masz zasięg LTE to nadal działa RBM II new za9 zł z Darmowym LTE bez limitu. Skąd jesteś, masz zasięg LTE w Play?
DawidoVader25

Mieszkam w Parczewie, woj. Lubelskie, ul. Łąkowa 5. Jak możesz, wyjaśnij mi krok po kroku co i gdzie kupić, jak to działa (jak działa ten na kartę sim, co to te red bull mobile, jak to się wszystko obsługuje, jak to po podłączać), i co powiedzieć w play (znaczy jaķą ofertę wziąść). Z góry dziękuje za odpowiedź, jak i za waszą dotychczasową pomoc.

Pozdrawiam,
Dawid
matek451
Guru bezprzewodowy

Oferta RBM II new wymaga zakupu startera za 9 zł( taki z puszką). http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... -na-karte/ Ten starter doładowujesz za 50 zł i masz konto ważne 100dni. Możesz na nim co 30 dni aktywować usługę Darmowego internetu LTE bez limitu http://www.redbullmobile.pl/fileadmin/f ... 0.2014.pdf Środki z doładowania pozostaną na koncie. Teoretyczny limit z pełna prędkością to 100GB, potem 2Mb/s. W praktyce transfery po 200-300GB to norma. Konto najlepiej obsługiwać przez Play24. RBM korzysta z sieci Play. W Parczewie masz zasięg LTE 1800 Play z BTS-a Polna 68. Potrzebujesz sprzętu z LTE. Najtańsza opcja to modem( ewentualnie + router z USB z nim zgodny), droższe router mobilny MiFi lub stacjonarny router z wbudowanym modemem LTE. Możliwe, że będzie potrzebna antena zew. Dual LTE na 1800MHz. Na modemie/ routerze wymuszasz połączenie tylko LTE. Jeśli wybierzesz RBM II new za 9 zł to musisz kupić taki starter np. w salonie Play, salonach prasowych itp Sprzęt kupujesz sam. W Play nie musisz podpisywać umowy. Posiadanie własnego sprzętu pozwoli ci na korzystanie z LTE bez limitu w RBM. W wypadku końca promocji będziesz mógł skorzystać z internetu na kartę w Play( bez limitu na 3G i LTE kosztuje 45 zł/m-c). Ewentualnie podpisać umowę bez sprzętu , koszty te same.
DawidoVader25

Byłem dziś w Orange. Znajomy polecił mi jakąś nową ofertę LTE z limitem 50GB i prędkością 75mega, a później, po wykorzystaniu 50GB jeśli pozostaje z zasięgu LTE to spada do 5 mega. Dał mi na razie śmieszne urządzonko, żeby sprawdzić czy mam zasięg LTE ( ZTE MF610) No i powiem wam niebo. ---> http://www.speedtest.pl/test/110169778 i to wszystko przy 2 kreskach na 5. Jutro chyba idę podpisać umowę, 50 zeta na miesiąc ze zniżką za abonament i jakiś lepszy router z wejściem LAN, zamiast tego testowego ZTE. Co sądzicie? 5 mega mi wystarczy spokojnie, tylko mam nadzieję że nie spadnie poniżej 2-3.

PS. Jeszcze jeden test http://www.speedtest.net/my-result/4422702552
matek451
Guru bezprzewodowy

Spokojnie muszę pohamowac twój entuzjazm. Zrób test na MF910 na zewnątrz, szczególnie wieczorem. Wyniki testów wskazują niskie DL co często jest wynikiem nadmiernego obciążenia BTS-a. Znajomy nie zna oferty Orange. Oferta z limitem 50GB na m-c za 69,90 zł ( do tego zniżka open Orange 10 zł , jeśli jesteś ich klientem i masz 1 usługę, 20 zł przy dwóch) w LTE bez ograniczeń prędkości do 5Mb/s ( tyle ile możliwe na BTS-ie). Po kolejnych 100GB prędkość spadnie do 1Mb/s. Ze sprzętu warto brać ZTE MF283+ lub ten MF910 ale w zestawie z tabletem AcerIconia TAB 10 za 129 zł. Sprzedajesz tablet i router za około 800 zł a kupujesz B315s-22 za 400-450 zł.
DawidoVader25

Nie chce mi się bawić w kupowanie i sprzedawanie. Co brać jeśli bym się decydował na tą umowę? Te urządzenie co mam teraz muszę jutro oddać, bo był tylko na testy (dostałem za free, bez umowy). I czy prędkość może spaść poniżej 1mb/s? Szczerze, nie orientuje się w tych jednostkach. Miałem wcześniej internet 120kb/s, Czy 1mb/s to mniej czy więcej? Ping się nie zmieni? Czy będę miał 999 pingu i pokaz slajdów? Na 120kb/s miałem ping rzędu 60-80, i dało się grać. Podsumowując: Mam prędkość max dostępną z nadajnika przez 50 GB. Potem 5 mega przez 100 GB. A potem 1 mega do końca miesiąca, tak? A no i siedzę teraz (wieczór) i prędkość taka sama, 10 mega. A i z góry dziękuje za odpowiedz ;)

Pozdrawiam,
Dawid
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz 50GB z pełna dostępną prędkością na 3G i LTE. Potem kolejne 100GB tylko w LTE z pełna prędkością. a na koniec lejek 1Mb/s w LTE. Oczywiście nikt ci nie zagwarantuje prędkości i pingu w mobilnym ale w grach powinno być OK. Co do oferty to jeśli nie chcesz kombinować to bierz MF283+.
DawidoVader25

A jaki jest następny próg w umowie Orange i za ile? ( to znaczy tu jest 50gb=59zł> ?, po prostu jaki jest następny próg) Dzięki za odpowiedzi, i sorry że was tak męczę ;)

Pozdrawiam,
Dawid
matek451
Guru bezprzewodowy

50GB jest za 69,90 zł. Następny to 70GB za 89,90. Zniżki z Orange Open to 10 zł/2 usługa, 20 zł/3 , 25 za 4 .
DawidoVader25

Ok, dzięki. Tak widzę że się nie opłaca brać 70 gb. Wezmę 50, może nie będzie gorzej niż z moim poprzednim internetem. Jeszcze raz dzięki za wszystko:)
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 75&zoom=16
Z mapki wychodzi, że nadajnik t-mobile masz jakieś 100m bliżej niż Orange.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

DawidoVader25, sa aktualnie kody na 20% rabat na abonament w Orange.czyli zamiast 70zl na dzien dobry placisz 55zl.
DawidoVader25

Właśnie w Orange mówią, że ten nadajnik na wodociągowej to ich jest. Podobno niedawno go postawili. Przez przypadek, T-Mobile nie dzieli nadajników z Orange?
matek451
Guru bezprzewodowy

Teraz zarówno Orange i T-mobile nie mają własnych BTS-ów, mają wspólną sieć NetWorks na UMTS900 i UMTS2100 i BTS-y są własnością tej spółki. Orange nie posiada własnej sieci LTE1800, korzysta z T-Mobile.
DawidoVader25

Wziąłem dziś internet z Orange.Śmiga jak marzenie. Dali mi Airboxa 2 i mam problem. Nie umiem włączyć Wf-Fi. Podłączyłem kablem USB do komputera. Na kompie smiga, a tablet nawet routera nie wykrywa. Jak temu zaradzić?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

matek451 pisze:Orange nie posiada własnej sieci LTE1800, korzysta z T-Mobile.
Sieć jest wspólna, natomiast częstotliwości są własnością T-Mobile(oczywiście to także skrót myślowy chodzi o to że T-Mobile ma prawo korzystać z określonych częstotliwości w zakresie 1800MHz przez określony czas).
DawidoVader25 pisze:Dali mi Airboxa 2 i mam problem
Lepiej nie brać routera mobilnego do pracy w domu ale to już każdego indywidualna sprawa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

DawidoVader25, sprawdź jaki masz rodzaj sieci. Jeśli urządzenie ma 2,4 GHz i 5 GHz to może być ustawione 5 GHz i niektóre urządzenia jak tablety mogą nie wspierać tej częstotliwości wifi.
adixm pisze: Lepiej nie brać routera mobilnego do pracy w domu ale to już każdego indywidualna sprawa.
Zależy od urządzenia. Wcześniejsze modele (bez LTE) faktycznie marnie pracowały. Nowsze modele dają radę całkiem całkiem. Np. Airbox nigdy mi się nie przegrzał czy czy włączył sam (albo to zrobił, ale nie zauważyłem). Oczywiście z pokryciem WiFi może być słabiej, ale przesadnej różnicy nie ma.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten Airbox2 to Alcatel Y858. Standardowy routerek MiFi. Zaloguj się do niego gdy masz podłączony po USB i skonfiguruj. Ogólnie to słaby wybór. Zero wsparcia dla takich produktów. Wart z 200 zł.Ma złącza anten zew ? Jego poprzednik czyli Airbox to brandowany Huawei. Alcatel to jednak nie to. Dla mnie MiFi w domu nie do przyjęcia, brak portów LAN czyni go w mojej sytuacji całkowicie nieprzydatnym. No i te delikatniutkie złącza anten. Ale w ogrodzie, samochodzie używam E5372.
DawidoVader25

W opcjach Wi-Fi routera mam tylko to co dodałem w załączniku. A router nie ma wejścia antenowego. Ale łapie LTE Bez problemu.

EDIT: Jak tu dodać załącznik? Klikam Wybierz plik>Dodaj załącznik>Wyślij i nic nie ma.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twój wybór. Brak wejść antenowych dyskwalifikuje ten routerek w większości lokalizacji. Zasięg LTE1800 wewnątrz domu tylko przy niewielkich odległościach od BTS-a. U ciebie jakoś działa bo do BTS-a blisko i pola po drodze.
DawidoVader25

Ale ja nie mam zamiaru się nigdzie z nim ruszać, ma być tylko w domu. No ale nadal nie wiem jak skonfigurować wi fi. Wchodzę w tą zakładkę wi fi na stronie airbox i tam niby wszystko włączone, a tablet i tak nie łapie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

DawidoVader25, a jak odłączysz USB?
Może przy podłączonym USB przełącza się w tryb modemu? (głupie by to było, ale kto wie)
DawidoVader25

No ale jak odłącze od USB to nie będę miał internetu na komputerze
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ale sprawdź tylko...
ODPOWIEDZ