Szukam routera z WISP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
noemail
Początkujący użytkownik forum

Szukam routera z WISP

Post autor: noemail »

Szukam routera dla znajomego.

Ma internet radiowy i chodzi o to, żeby nie musiał chodzić komputer stacjonarny jak pracuje na laptopie.

W komputerze stacjonarnym działa karta AirLive WT-2000PCI i do niej jest podpięta antena zewnętrzna.

Router musi mieć zatem:
- funkcję WISP (AP-CLIENT)
- odkręcaną antenkę (możliwość podłączenia zewnętrznej anteny)
- funkcję klonowania MAC
- najlepiej, żeby miał także drugą antenkę na której by działało wifi domowe

Wiem, że nie każdy router zadziała - bo np. próbowałem podłączyć router który kiedyś działał u mnie jak miałem internet radiowy, a tu klops - u tego znajomego po prostu nie widział żadnej sieci. Pomimo, że był sprawny - sprawdzałem go potem.

Co zatem kupić żeby działało?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Szukam routera z WISP

Post autor: wojteks »

noemail pisze: żeby miał także drugą antenkę na której by działało wifi domowe
To tylko Ovislink G.Duo albo 2 urządzenia.
Nie pomagam na PW!
noemail

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Ovislink G.Duo nawet w największym serwisie aukcyjnym nie znalazłem.

Czyli pozostają dwa urządzenia. Ale to jakiś wielki problem nie jest.

Czy jeśli kupię np. TL-WR843ND + jakiś tani access point to to będzie na pewno działać?

Obawiam się tego z jednej przyczyny - miałem WA-2204B (strasznie beznadziejny nawiasem mówiąc) i u mnie kiedyś działał.

Natomiast u tego znajomego podłączyłem na próbę (jego ISP zażyczył sobie kilkaset zł za router)

no i się okazało, że ten mój nie widzi żadnej sieci... choć był całkowicie sprawny, bo go sprawdziłem

Pytanie brzmi czy TL-WR843ND zadziała?

Nie wiem jaka tam jest antena, bo na dach się nie będę wspinać, ale karta w komputerze działa karta AirLive WT-2000PCI.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

noemail pisze:Pytanie brzmi czy TL-WR843ND zadziała?
Niekoniecznie. Karta ktorej uzywasz ma jakies niestandartowe mody (G+), jesli twoj ISP ich uzywa, to nie polaczysz sie zwyklym routerem.
Nie pomagam na PW.
noemail

A czy jest jakiś router, który działa w standardzie g+?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Musiałbyś szukać archaicznych AP TP-Linka. G+ to wynalazki sprzed ładnych paru lat. Sprawdź najpierw w jakim trybie łączy się karta. G+ zapewniało teoretyczną łączność 108Mbps, czyli 2x G.
noemail

ok dziękuję za odpowiedź

czy sprawdzenie w jakim trybie łączy się karta to kwestia pogrzebania gdzieś w ustawieniach sterownika? czy użycie jakiegoś programu diagnostycznego?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Sprawdź w sterowniku jakie tryby są ustawione jako możliwe do wykorzystania. Możesz np spróbować wymusić czyste G i sprawdzić czy się połączy i czy prędkości są takie jak powinny być.
noemail

Witam ponownie....

w sterowniku nie znalazłem co prawda opcji g+ ale zrobiłem pewien test...

podłączałem do anteny takie urządzenia:
  • - WA-2204B - podłączony do anteny nie widzi żadnej sieci, jakby żadna antena nie była podłączona
    - NETGEAR WG602v3 - podłączony do anteny nie widzi żadnej sieci, jakby żadna antena nie była podłączona
    - D-LINK 2000AP+ - podłączony do anteny, widzi... widzi sieci radiowe!!!
I rzeczywiście D-LINK 2000AP+ obsługuje g+

Niestety jest to tylko access point... więc przy jego pomocy chyba nie podzielę internetu...

Skąd wziąć router który zobaczy sieć?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

noemail pisze:D-LINK 2000AP+ - podłączony do anteny, widzi... widzi sieci radiowe!!!
A widzi tę potrzebną?
noemail pisze:Skąd wziąć router który zobaczy sieć?
Najpierw spróbuj skonfigurować D-Linka. Jak się uda na nim połączyć to możesz kupić dowolny router nie-DSL.
noemail

Tak. Widzi potrzebną sieć.

Tylko jak się z nią połączę to już nie mogę się zalogować na ten accesspoint, bo on prawdopodobnie dostaje adres IP od ISP... I jest to jakiś adres lokalny z 192.168.xx.xx

Ja tego adresu nie znam, mogę najwyżej strzelać.

Robiłem taki test, że łączyłem ten accesspoint bezprzewodowo z netgearem i wyglądało to identycznie: w d-linku wybieram ap-client, zaznaczam połączenie z netgearem i w tym momencie tracę połączenie z d-linkiem pod jego domyślnym adresem ip: 192.168.0.50

Ale jak zajrzałem do Netgeara to sprawdziłem, że d-link dostał adres 192.168.1.181 i logując się pod ten adres dopiero mam dostęp do d-linka.

Ten netgear ma wgrane oprogramowanie dd-wrt więc może działać jak router. Próbowałem go ustawić tak, że port lan tego Netgeara to WAN i d-linka łączyłem bezprzewodowo z siecią radiową, a kablem sieciowym łączyłem go z netgearem. I guzik to dało.

Sądzę, że urządzenie które łączy się z radiowym ISP musi być routerem. Może jakby na sztywno wpisać adresy IP to by to zadziałało - tego nie sprawdzałem, bo nie miałem zbyt dużo czasu, ale i tak nie mam pewności czy adres ip nie jest co jakiś czas odnawiany.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesli ten D-Link łaczy się z ISP to działa jako AP Client. Połączyć się i zalogować z nim możesz tylko po LAN, jego WiFi działa jako WAN. Port LAN , łączysz z WAN w Netgearze, którego konfigurujesz jako router. I tyle. D-Link połączony z antena zew. działa w trybie AP Client i odbiera internet od ISP( działa podobnie jak karta sieciowa). Dalej po LAN -WAN jest połączony z Netgearem, który pełni role routera i zapewnia sieć w twoim domu. w ten sposób masz G.DUO zrealizowane na dwóch radiach za pomocą dwóch urządzeń. Oczywiście wszystko wymaga odpowiedniej konfiguracji.
noemail

Sprawdziłem to po raz kolejny - nie działa.

Prawdopodobnie dlatego, że chyba jednak niestety ten d-link wcale nie łączy się z radiowym internetem.

1. Do dlinka przykręcam kabel od anteny radiowej z dachu
2. Łączę dlinka z komputerem przez port lan
3. Ustawiam w komputerze adres karty lan 192.168.0.11
4. Do d-linka loguję się przez 192.168.0.50
5. W zakładce wireless wchodzę w advanced, wybieram AP Client i klikam na Site Survey
6. Wskazuję właściwą sieć i klikam na connect
7. W tym momencie tracę możliwość zarządzania acces pointem - długie oczekiwanie przeglądarki, a potem standardowa strona - Błąd wczytywania strony. Odzyskuję dostęp dopiero jak odkręcę antenę i wyłączę i włączę znów do prądu tego dlinka.

Początkowo myślałem, że może w momencie utraty łączności dlink zmienia swój IP na jakiś inny przydzielony przez ISP i dlatego nie mam do niego dostępu.

Ale chyba tak nie jest... bo:

Jak ustawię Netgear jako access point i przy pomocy zwykłej antenki podłączę dlinka jako AP Client z Netgearem to:

- wiem, że jest połączenie, bo widzę je logując się do Netgeara
- ale widzę też, że na d-linku co jakiś czas miga dioda WLAN

Natomiast, kiedy próbuję połączyć dlinka z internetem radiowym jak opisałem powyżej to dioda WLAN cały czas świeci i ani drgnie - nawet jak w tym czasie odkręcam i przykręcam antenę.

Wygląda więc na to, że jest to wina anteny - bo jak pisałem wcześniej:

- inne urządzenia, poza tym dlinkiem podłączone do tej dachowej anteny nie widzą nic - nie widzą ŻADNEJ sieci, tak jakby żadna antena nie była podłączona

Natomiast karta siedząca w komputerze AirLive WT-2000PCI łączy się bez najmniejszego problemu.

I mam też wątpliwości czy chodzi tutaj o użycie (G+)... bo jak w tym d-linku wymusiłem czyste g i wyłączyłem wszystkie speedupy to i tak ciagle widział sieci na tej antenie... one wcale nie znikły z Site Survey i oczywiście tak samo nie chciał się łączyć... Natomiast przy karcie AirLive WT-2000PCI w momencie połączenia wyświetla się, że prędkość połączenia to 11 Mbps

:facepalm:

Kolega mówił, że za zmianę karty w komputerze na router jego ISP zażądał bardzo wysokiej kwoty. A na pytanie dlaczego aż tyle powiedział, że to wymaga m.in. założenia innej anteny na dachu. Kolega nie uwierzył i spytał mnie czy to możliwe. Ja tez nie uwierzyłem, ale chyba jednak ISP miał rację...

A wydawało się, że wystarczy router za kilkadziesiąt zł :zly:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

noemail pisze: jego ISP zażądał bardzo wysokiej kwoty.
300zł czy więcej? Bo jak 300 to w miarę normalna cena za sprzęt i robociznę.
noemail pisze:A wydawało się,
ISP nie lubią obcego sprzętu (innego niż oni montują) co jest jak najbardziej normalne.
Nie pomagam na PW!
noemail

Sporo więcej jak 300.

Natomiast dziwi mnie jak to możliwe, że karta działa z anteną, a router już nie.

Myślę czy by tam jeszcze nie wypróbować routera tej samej firmy co ta karta. A jak i to nic nie da to będzie musiało zostać jak jest. Czyli konieczność włączania komputera stacjonarnego nawet jak się używa laptopa czy tableta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Możliwe, że ISP filtruje po MAC. Jeśli router posiada klonowanie adresu MAC to spróbuj sklonować na nim adres MAC karty WiFi, która posiadasz.
noemail

Witam znów! :)

Sprawa wygląda tak.

Znalazłem działający router:
  • AIRLIVE WL-5460AP v2
(ta sama firma co producent tej karty - widzi sieci, łączy się, działa)

Wszystko byłoby ok. Tylko, że pojawił się nieco inny problem.

Otóż na tym routerze internet działa, ale dużo dużo słabiej jak na karcie. Strony otwierają się wolno i ogólnie strasznie muli.

Jak to możliwe, że na karcie działało dobrze, a na routerze tak słabo? Czy da się to jakoś poprawić?

=======================

Kolejny router na próbę i wreszcie działa wszystko jak należy
  • DWL-2100AP
:hurra:
ODPOWIEDZ