Szukam routera z WISP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szukam routera z WISP
Szukam routera dla znajomego.
Ma internet radiowy i chodzi o to, żeby nie musiał chodzić komputer stacjonarny jak pracuje na laptopie.
W komputerze stacjonarnym działa karta AirLive WT-2000PCI i do niej jest podpięta antena zewnętrzna.
Router musi mieć zatem:
- funkcję WISP (AP-CLIENT)
- odkręcaną antenkę (możliwość podłączenia zewnętrznej anteny)
- funkcję klonowania MAC
- najlepiej, żeby miał także drugą antenkę na której by działało wifi domowe
Wiem, że nie każdy router zadziała - bo np. próbowałem podłączyć router który kiedyś działał u mnie jak miałem internet radiowy, a tu klops - u tego znajomego po prostu nie widział żadnej sieci. Pomimo, że był sprawny - sprawdzałem go potem.
Co zatem kupić żeby działało?
Ma internet radiowy i chodzi o to, żeby nie musiał chodzić komputer stacjonarny jak pracuje na laptopie.
W komputerze stacjonarnym działa karta AirLive WT-2000PCI i do niej jest podpięta antena zewnętrzna.
Router musi mieć zatem:
- funkcję WISP (AP-CLIENT)
- odkręcaną antenkę (możliwość podłączenia zewnętrznej anteny)
- funkcję klonowania MAC
- najlepiej, żeby miał także drugą antenkę na której by działało wifi domowe
Wiem, że nie każdy router zadziała - bo np. próbowałem podłączyć router który kiedyś działał u mnie jak miałem internet radiowy, a tu klops - u tego znajomego po prostu nie widział żadnej sieci. Pomimo, że był sprawny - sprawdzałem go potem.
Co zatem kupić żeby działało?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Szukam routera z WISP
To tylko Ovislink G.Duo albo 2 urządzenia.noemail pisze: żeby miał także drugą antenkę na której by działało wifi domowe
Nie pomagam na PW!
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Ovislink G.Duo nawet w największym serwisie aukcyjnym nie znalazłem.
Czyli pozostają dwa urządzenia. Ale to jakiś wielki problem nie jest.
Czy jeśli kupię np. TL-WR843ND + jakiś tani access point to to będzie na pewno działać?
Obawiam się tego z jednej przyczyny - miałem WA-2204B (strasznie beznadziejny nawiasem mówiąc) i u mnie kiedyś działał.
Natomiast u tego znajomego podłączyłem na próbę (jego ISP zażyczył sobie kilkaset zł za router)
no i się okazało, że ten mój nie widzi żadnej sieci... choć był całkowicie sprawny, bo go sprawdziłem
Pytanie brzmi czy TL-WR843ND zadziała?
Nie wiem jaka tam jest antena, bo na dach się nie będę wspinać, ale karta w komputerze działa karta AirLive WT-2000PCI.
Ovislink G.Duo nawet w największym serwisie aukcyjnym nie znalazłem.
Czyli pozostają dwa urządzenia. Ale to jakiś wielki problem nie jest.
Czy jeśli kupię np. TL-WR843ND + jakiś tani access point to to będzie na pewno działać?
Obawiam się tego z jednej przyczyny - miałem WA-2204B (strasznie beznadziejny nawiasem mówiąc) i u mnie kiedyś działał.
Natomiast u tego znajomego podłączyłem na próbę (jego ISP zażyczył sobie kilkaset zł za router)
no i się okazało, że ten mój nie widzi żadnej sieci... choć był całkowicie sprawny, bo go sprawdziłem
Pytanie brzmi czy TL-WR843ND zadziała?
Nie wiem jaka tam jest antena, bo na dach się nie będę wspinać, ale karta w komputerze działa karta AirLive WT-2000PCI.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie. Karta ktorej uzywasz ma jakies niestandartowe mody (G+), jesli twoj ISP ich uzywa, to nie polaczysz sie zwyklym routerem.noemail pisze:Pytanie brzmi czy TL-WR843ND zadziała?
Nie pomagam na PW.
-
A czy jest jakiś router, który działa w standardzie g+?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Musiałbyś szukać archaicznych AP TP-Linka. G+ to wynalazki sprzed ładnych paru lat. Sprawdź najpierw w jakim trybie łączy się karta. G+ zapewniało teoretyczną łączność 108Mbps, czyli 2x G.
-
ok dziękuję za odpowiedź
czy sprawdzenie w jakim trybie łączy się karta to kwestia pogrzebania gdzieś w ustawieniach sterownika? czy użycie jakiegoś programu diagnostycznego?
czy sprawdzenie w jakim trybie łączy się karta to kwestia pogrzebania gdzieś w ustawieniach sterownika? czy użycie jakiegoś programu diagnostycznego?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź w sterowniku jakie tryby są ustawione jako możliwe do wykorzystania. Możesz np spróbować wymusić czyste G i sprawdzić czy się połączy i czy prędkości są takie jak powinny być.
-
Witam ponownie....
w sterowniku nie znalazłem co prawda opcji g+ ale zrobiłem pewien test...
podłączałem do anteny takie urządzenia:
Niestety jest to tylko access point... więc przy jego pomocy chyba nie podzielę internetu...
Skąd wziąć router który zobaczy sieć?
w sterowniku nie znalazłem co prawda opcji g+ ale zrobiłem pewien test...
podłączałem do anteny takie urządzenia:
- - WA-2204B - podłączony do anteny nie widzi żadnej sieci, jakby żadna antena nie była podłączona
- NETGEAR WG602v3 - podłączony do anteny nie widzi żadnej sieci, jakby żadna antena nie była podłączona
- D-LINK 2000AP+ - podłączony do anteny, widzi... widzi sieci radiowe!!!
Niestety jest to tylko access point... więc przy jego pomocy chyba nie podzielę internetu...
Skąd wziąć router który zobaczy sieć?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A widzi tę potrzebną?noemail pisze:D-LINK 2000AP+ - podłączony do anteny, widzi... widzi sieci radiowe!!!
Najpierw spróbuj skonfigurować D-Linka. Jak się uda na nim połączyć to możesz kupić dowolny router nie-DSL.noemail pisze:Skąd wziąć router który zobaczy sieć?
-
Tak. Widzi potrzebną sieć.
Tylko jak się z nią połączę to już nie mogę się zalogować na ten accesspoint, bo on prawdopodobnie dostaje adres IP od ISP... I jest to jakiś adres lokalny z 192.168.xx.xx
Ja tego adresu nie znam, mogę najwyżej strzelać.
Robiłem taki test, że łączyłem ten accesspoint bezprzewodowo z netgearem i wyglądało to identycznie: w d-linku wybieram ap-client, zaznaczam połączenie z netgearem i w tym momencie tracę połączenie z d-linkiem pod jego domyślnym adresem ip: 192.168.0.50
Ale jak zajrzałem do Netgeara to sprawdziłem, że d-link dostał adres 192.168.1.181 i logując się pod ten adres dopiero mam dostęp do d-linka.
Ten netgear ma wgrane oprogramowanie dd-wrt więc może działać jak router. Próbowałem go ustawić tak, że port lan tego Netgeara to WAN i d-linka łączyłem bezprzewodowo z siecią radiową, a kablem sieciowym łączyłem go z netgearem. I guzik to dało.
Sądzę, że urządzenie które łączy się z radiowym ISP musi być routerem. Może jakby na sztywno wpisać adresy IP to by to zadziałało - tego nie sprawdzałem, bo nie miałem zbyt dużo czasu, ale i tak nie mam pewności czy adres ip nie jest co jakiś czas odnawiany.
Tylko jak się z nią połączę to już nie mogę się zalogować na ten accesspoint, bo on prawdopodobnie dostaje adres IP od ISP... I jest to jakiś adres lokalny z 192.168.xx.xx
Ja tego adresu nie znam, mogę najwyżej strzelać.
Robiłem taki test, że łączyłem ten accesspoint bezprzewodowo z netgearem i wyglądało to identycznie: w d-linku wybieram ap-client, zaznaczam połączenie z netgearem i w tym momencie tracę połączenie z d-linkiem pod jego domyślnym adresem ip: 192.168.0.50
Ale jak zajrzałem do Netgeara to sprawdziłem, że d-link dostał adres 192.168.1.181 i logując się pod ten adres dopiero mam dostęp do d-linka.
Ten netgear ma wgrane oprogramowanie dd-wrt więc może działać jak router. Próbowałem go ustawić tak, że port lan tego Netgeara to WAN i d-linka łączyłem bezprzewodowo z siecią radiową, a kablem sieciowym łączyłem go z netgearem. I guzik to dało.
Sądzę, że urządzenie które łączy się z radiowym ISP musi być routerem. Może jakby na sztywno wpisać adresy IP to by to zadziałało - tego nie sprawdzałem, bo nie miałem zbyt dużo czasu, ale i tak nie mam pewności czy adres ip nie jest co jakiś czas odnawiany.
-
- Guru bezprzewodowy
Jesli ten D-Link łaczy się z ISP to działa jako AP Client. Połączyć się i zalogować z nim możesz tylko po LAN, jego WiFi działa jako WAN. Port LAN , łączysz z WAN w Netgearze, którego konfigurujesz jako router. I tyle. D-Link połączony z antena zew. działa w trybie AP Client i odbiera internet od ISP( działa podobnie jak karta sieciowa). Dalej po LAN -WAN jest połączony z Netgearem, który pełni role routera i zapewnia sieć w twoim domu. w ten sposób masz G.DUO zrealizowane na dwóch radiach za pomocą dwóch urządzeń. Oczywiście wszystko wymaga odpowiedniej konfiguracji.
-
Sprawdziłem to po raz kolejny - nie działa.
Prawdopodobnie dlatego, że chyba jednak niestety ten d-link wcale nie łączy się z radiowym internetem.
1. Do dlinka przykręcam kabel od anteny radiowej z dachu
2. Łączę dlinka z komputerem przez port lan
3. Ustawiam w komputerze adres karty lan 192.168.0.11
4. Do d-linka loguję się przez 192.168.0.50
5. W zakładce wireless wchodzę w advanced, wybieram AP Client i klikam na Site Survey
6. Wskazuję właściwą sieć i klikam na connect
7. W tym momencie tracę możliwość zarządzania acces pointem - długie oczekiwanie przeglądarki, a potem standardowa strona - Błąd wczytywania strony. Odzyskuję dostęp dopiero jak odkręcę antenę i wyłączę i włączę znów do prądu tego dlinka.
Początkowo myślałem, że może w momencie utraty łączności dlink zmienia swój IP na jakiś inny przydzielony przez ISP i dlatego nie mam do niego dostępu.
Ale chyba tak nie jest... bo:
Jak ustawię Netgear jako access point i przy pomocy zwykłej antenki podłączę dlinka jako AP Client z Netgearem to:
- wiem, że jest połączenie, bo widzę je logując się do Netgeara
- ale widzę też, że na d-linku co jakiś czas miga dioda WLAN
Natomiast, kiedy próbuję połączyć dlinka z internetem radiowym jak opisałem powyżej to dioda WLAN cały czas świeci i ani drgnie - nawet jak w tym czasie odkręcam i przykręcam antenę.
Wygląda więc na to, że jest to wina anteny - bo jak pisałem wcześniej:
- inne urządzenia, poza tym dlinkiem podłączone do tej dachowej anteny nie widzą nic - nie widzą ŻADNEJ sieci, tak jakby żadna antena nie była podłączona
Natomiast karta siedząca w komputerze AirLive WT-2000PCI łączy się bez najmniejszego problemu.
I mam też wątpliwości czy chodzi tutaj o użycie (G+)... bo jak w tym d-linku wymusiłem czyste g i wyłączyłem wszystkie speedupy to i tak ciagle widział sieci na tej antenie... one wcale nie znikły z Site Survey i oczywiście tak samo nie chciał się łączyć... Natomiast przy karcie AirLive WT-2000PCI w momencie połączenia wyświetla się, że prędkość połączenia to 11 Mbps

Kolega mówił, że za zmianę karty w komputerze na router jego ISP zażądał bardzo wysokiej kwoty. A na pytanie dlaczego aż tyle powiedział, że to wymaga m.in. założenia innej anteny na dachu. Kolega nie uwierzył i spytał mnie czy to możliwe. Ja tez nie uwierzyłem, ale chyba jednak ISP miał rację...
A wydawało się, że wystarczy router za kilkadziesiąt zł
Prawdopodobnie dlatego, że chyba jednak niestety ten d-link wcale nie łączy się z radiowym internetem.
1. Do dlinka przykręcam kabel od anteny radiowej z dachu
2. Łączę dlinka z komputerem przez port lan
3. Ustawiam w komputerze adres karty lan 192.168.0.11
4. Do d-linka loguję się przez 192.168.0.50
5. W zakładce wireless wchodzę w advanced, wybieram AP Client i klikam na Site Survey
6. Wskazuję właściwą sieć i klikam na connect
7. W tym momencie tracę możliwość zarządzania acces pointem - długie oczekiwanie przeglądarki, a potem standardowa strona - Błąd wczytywania strony. Odzyskuję dostęp dopiero jak odkręcę antenę i wyłączę i włączę znów do prądu tego dlinka.
Początkowo myślałem, że może w momencie utraty łączności dlink zmienia swój IP na jakiś inny przydzielony przez ISP i dlatego nie mam do niego dostępu.
Ale chyba tak nie jest... bo:
Jak ustawię Netgear jako access point i przy pomocy zwykłej antenki podłączę dlinka jako AP Client z Netgearem to:
- wiem, że jest połączenie, bo widzę je logując się do Netgeara
- ale widzę też, że na d-linku co jakiś czas miga dioda WLAN
Natomiast, kiedy próbuję połączyć dlinka z internetem radiowym jak opisałem powyżej to dioda WLAN cały czas świeci i ani drgnie - nawet jak w tym czasie odkręcam i przykręcam antenę.
Wygląda więc na to, że jest to wina anteny - bo jak pisałem wcześniej:
- inne urządzenia, poza tym dlinkiem podłączone do tej dachowej anteny nie widzą nic - nie widzą ŻADNEJ sieci, tak jakby żadna antena nie była podłączona
Natomiast karta siedząca w komputerze AirLive WT-2000PCI łączy się bez najmniejszego problemu.
I mam też wątpliwości czy chodzi tutaj o użycie (G+)... bo jak w tym d-linku wymusiłem czyste g i wyłączyłem wszystkie speedupy to i tak ciagle widział sieci na tej antenie... one wcale nie znikły z Site Survey i oczywiście tak samo nie chciał się łączyć... Natomiast przy karcie AirLive WT-2000PCI w momencie połączenia wyświetla się, że prędkość połączenia to 11 Mbps

Kolega mówił, że za zmianę karty w komputerze na router jego ISP zażądał bardzo wysokiej kwoty. A na pytanie dlaczego aż tyle powiedział, że to wymaga m.in. założenia innej anteny na dachu. Kolega nie uwierzył i spytał mnie czy to możliwe. Ja tez nie uwierzyłem, ale chyba jednak ISP miał rację...
A wydawało się, że wystarczy router za kilkadziesiąt zł

- wojteks
- *** Administrator ***
300zł czy więcej? Bo jak 300 to w miarę normalna cena za sprzęt i robociznę.noemail pisze: jego ISP zażądał bardzo wysokiej kwoty.
ISP nie lubią obcego sprzętu (innego niż oni montują) co jest jak najbardziej normalne.noemail pisze:A wydawało się,
Nie pomagam na PW!
-
Sporo więcej jak 300.
Natomiast dziwi mnie jak to możliwe, że karta działa z anteną, a router już nie.
Myślę czy by tam jeszcze nie wypróbować routera tej samej firmy co ta karta. A jak i to nic nie da to będzie musiało zostać jak jest. Czyli konieczność włączania komputera stacjonarnego nawet jak się używa laptopa czy tableta.
Natomiast dziwi mnie jak to możliwe, że karta działa z anteną, a router już nie.
Myślę czy by tam jeszcze nie wypróbować routera tej samej firmy co ta karta. A jak i to nic nie da to będzie musiało zostać jak jest. Czyli konieczność włączania komputera stacjonarnego nawet jak się używa laptopa czy tableta.
-
- Guru bezprzewodowy
Możliwe, że ISP filtruje po MAC. Jeśli router posiada klonowanie adresu MAC to spróbuj sklonować na nim adres MAC karty WiFi, która posiadasz.
-
Witam znów!
Sprawa wygląda tak.
Znalazłem działający router:
Wszystko byłoby ok. Tylko, że pojawił się nieco inny problem.
Otóż na tym routerze internet działa, ale dużo dużo słabiej jak na karcie. Strony otwierają się wolno i ogólnie strasznie muli.
Jak to możliwe, że na karcie działało dobrze, a na routerze tak słabo? Czy da się to jakoś poprawić?
=======================
Kolejny router na próbę i wreszcie działa wszystko jak należy

Sprawa wygląda tak.
Znalazłem działający router:
- AIRLIVE WL-5460AP v2
Wszystko byłoby ok. Tylko, że pojawił się nieco inny problem.
Otóż na tym routerze internet działa, ale dużo dużo słabiej jak na karcie. Strony otwierają się wolno i ogólnie strasznie muli.
Jak to możliwe, że na karcie działało dobrze, a na routerze tak słabo? Czy da się to jakoś poprawić?
=======================
Kolejny router na próbę i wreszcie działa wszystko jak należy
- DWL-2100AP