Nadajnik Play LTE/HSPA+ 15 km - szansa złapania sygnału

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nadajnik Play LTE/HSPA+ 15 km - szansa złapania sygnału

Post autor: MobNotHeavyUser »

Witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na forum Bez Kabli. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona. :)
Przechodząc do rzeczy, mieszkam w niewielkiej miejscowości (ok. 1100 mieszkańców) nieopodal Nowego Sącza. Obecnie "przezimowuję" od kilku miesięcy na darmowym Aero2. Pół Mb to dla mnie jednak na dłuższą metę stanowczo zbyt mało, dlatego szukam jakiejś dobrej i niezbyt drogiej alternatywy. Łącza kablowe w moim wypadku niestety odpadają, więc zacząłem się interesować technologiami bezprzewodowymi. Zaciekawiła mnie oferta Play internetu na kartę, ale mam obawy, czy uda mi się złapać sygnał z nadajnika. Z Play'em w mojej okolicy jest dość cienko, w realnej odległości są tylko dwa nadajniki: jeden oddalony 7, drugi 14,5 km od domu. Obydwa nadają w technologii LTE i HSPA+. Skorzystałem z pewnego sprytnego narzędzia i zrobiłem sobie profile topograficzne terenu. Wrzucę je w załączniku i chciałbym Was prosić o ocenę, czy są szanse na połączenie z którymś z nich i czy jest sens w ogóle myśleć o dodatkowej antenie do LTE. Do obecnego łącza wykorzystuję antenę kierunkową, pracującą na częstotliwości ok. 900 MHz, tak więc powinna się nadawać do złapania sygnału HSPA+.

PS. W kwestii oferty zamówiłem starter 50 zł z rokiem ważności konta. Jeśli uda mi się złapać silny sygnał, wziąłbym do tego usługę no limit za 45 zł/mies.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nadajnik Play LTE/HSPA+ 15 km - szansa złapania sygnału

Post autor: matek451 »

A jaka to miejscowość?
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Mogilno.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
matek451
Guru bezprzewodowy

Pozostaje czekać na uruchomienie BTS-a Play w Łęce. Są pozwolenia na LTE1800 , UMTS2100 i UMTS900.Teraz dociera jakiś szczątkowy zasięg 3G na UMTS900 z BTS-a w Nowym Sączu. Można próbować na antenie 900MHz. Jaka masz obecnie do UMTS900 Aero2 z Korzennej?
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Jak dotąd sygnał łapię z nadajnika pod N.Sączem (zdaje się, że to maszt Plusa). Jak zakładałem u siebie Aero, na początku próbowałem złapać sygnał z Korzennej, ale nie dało się, bo jest zbyt duże wzniesienie po drodze.

Edit: Jest jeszcze nadajnik Play w Cieniawie, ale niestety w tym kierunku jest jeszcze większa góra. :-/
matek451
Guru bezprzewodowy

Zasięg z Cieniawy jest w twoim kierunku słabiutki. Ale Play UMTS900 próbować można podobnie jak na Nowy Sącz przy pomocy anteny 900MHz( jaka?). UMTS900 Aero2 masz na Zabełeckiej 34 w N.Sączu. UMTS900 Play prawdopodobnie N.Sącz , Beliny Prażmowskiego 7.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Hmmm... A co z tymi dwoma nadajnikami? Na profilach nie wygląda to aż tak źle. Może dla technologii LTE 15 km to za dużo, ale HSPA+ pracuje na dwukrotnie niższej częstotliwości 900 MHz. Na tym paśmie powinny mieć dużo większy zasięg. Sygnał GSM z innej sieci łapię z 12.5 km, także na 900 MHz i daje radę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Inna sieć to co innego, jaka i gdzie BTS GSM900? Nie ma prostego przełożenia , to technika radiowa i na zasięg ma wpływ nie tylko odległość i częstotliwość. Tylko test pozwoli odpowiedzieć na twoje pytania. Masz antenę na 900MHz (wciąż nie wiem jaką) to próbuj na UMTS900Play z Cieniawy czy N.Sącza. Z Mogilna do Kurowa masz 7km ?Jakim cudem?
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Pewnie masz rację. Sam muszę spróbować. Dostałem kartę z Play, mogę sprawdzić Cieniawę, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Antena to ATK-20 16,5 dB. Trudno znaleźć mocniejszą - te wszystkie plastiki 19-21 dB z Allegro nie są nic warte.
ODPOWIEDZ