Problem z zasięgiem w miejscowości Kosmaty Borek

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malinium
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem w miejscowości Kosmaty Borek

Post autor: malinium »

Witam,
Chciałbym prosić o uzyskanie porady odnośnie polepszenia zasięgu w miejscowości jak w temacie. Wypożyczyłem do testów Router Huawei B315S z Plusa, jako, że najbliższy BTS jest właśnie z tej sieci i pracuje na 900MHz - odległość od BTSa ok. 2,5km (Czarna Wieś Kościelna), jednak ściana lasu w odległości 100m od domu. Oczywiście na LTE nie liczę. Mam nadzieję na 3G z przynajmniej 5-7 Mbit w dół. Do testów zaopatrzyłem się w 3 anteny: GSM CYKLON 18HV 850-960MHz, ATK 10 800-980 MHz oraz TRANS-DATAGSM/DCS/UMTS DW3-A. Podłączenie routera z wymuszonym 3G bez anten dało (Ookla) DL=0,59Mbit, UL=0,27Mbit, ECIO=-18dB, RSCP=-108dBm, RSSI=-91. Późniejsze różne konfiguracje podłączanych anten niestety nie przyniosły pozytywnych rezultatów. Niezależnie od tego co podłączałem, odniosłem wrażenie, że router nie przełącza się na anteny zewnętrzne - wyniki cały czas zbliżone. Co robię źle? Czy muszę mieć podłączone obie anteny czy wystarczy jedna? Czy 2 gniazda SMA do podłączenia anten zewnętrznych pełnią taką samą funkcję? Dodatkowo router zwraca Cell ID (w moim przypadku 75641479), jednak żaden ze sposobów rozkodowania nie wskazuje na okoliczne BTSy - jak powinno się to rozkodować - czy jest w tym LAC i CID? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Problem z zasięgiem w miejscowości Kosmaty Borek

Post autor: radius »

LongCID to RNC x 65536 + ShortCID. Z racji, że nie znasz ani RNC ani krótkiego CID nie wiadomo co to jest. RNC najprawdopodobniej zostało zmienione. Jeżeli ustaliłbyś je, np. za pomocą telefonu to ShortCID też byśmy namierzyli odejmując różnicę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Problemem może być ten las 100m od domu. Router B315 z Plusa nie pokazuje siły sygnału?
malinium
Początkujący użytkownik forum

Post autor: malinium »

matek451 pisze:Problemem może być ten las 100m od domu. Router B315 z Plusa nie pokazuje siły sygnału?
.

Tak, pokazuje:
ECIO=-18dB
RSCP=-108dBm
RSSI=-91dBm.

Przy czym wygląda mi na to, że te parametry były na antenie wewnętrznej routera.
A to wskazywało na to, że skoro na wewnętrznej antenie udaje się coś złapać, to może ta sytuacja nie jest beznadziejna.
W międzyczasie dowiedziałem się, że ten router ma MIMO. I teraz pytanie jak to jest zrealizowane układowo. Czy to są 2 niezależne transceivery wewnątrz, czy jeden, ale z przykombinowanym układem dopasowującym? No i czy muszę w związku z tym wpinać zawsze dwie zwarte dla DC anteny, żeby router na nie przeszedł? Czy wystarczy mi tylko jedna.

Do Mantoch - dzięki za podpowiedź - spróbuję określić RNC spod BTSa.
ODPOWIEDZ