Witam,
Chciałbym prosić o uzyskanie porady odnośnie polepszenia zasięgu w miejscowości jak w temacie. Wypożyczyłem do testów Router Huawei B315S z Plusa, jako, że najbliższy BTS jest właśnie z tej sieci i pracuje na 900MHz - odległość od BTSa ok. 2,5km (Czarna Wieś Kościelna), jednak ściana lasu w odległości 100m od domu. Oczywiście na LTE nie liczę. Mam nadzieję na 3G z przynajmniej 5-7 Mbit w dół. Do testów zaopatrzyłem się w 3 anteny: GSM CYKLON 18HV 850-960MHz, ATK 10 800-980 MHz oraz TRANS-DATAGSM/DCS/UMTS DW3-A. Podłączenie routera z wymuszonym 3G bez anten dało (Ookla) DL=0,59Mbit, UL=0,27Mbit, ECIO=-18dB, RSCP=-108dBm, RSSI=-91. Późniejsze różne konfiguracje podłączanych anten niestety nie przyniosły pozytywnych rezultatów. Niezależnie od tego co podłączałem, odniosłem wrażenie, że router nie przełącza się na anteny zewnętrzne - wyniki cały czas zbliżone. Co robię źle? Czy muszę mieć podłączone obie anteny czy wystarczy jedna? Czy 2 gniazda SMA do podłączenia anten zewnętrznych pełnią taką samą funkcję? Dodatkowo router zwraca Cell ID (w moim przypadku 75641479), jednak żaden ze sposobów rozkodowania nie wskazuje na okoliczne BTSy - jak powinno się to rozkodować - czy jest w tym LAC i CID? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Problem z zasięgiem w miejscowości Kosmaty Borek
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- radius
- ** Moderator **
Re: Problem z zasięgiem w miejscowości Kosmaty Borek
LongCID to RNC x 65536 + ShortCID. Z racji, że nie znasz ani RNC ani krótkiego CID nie wiadomo co to jest. RNC najprawdopodobniej zostało zmienione. Jeżeli ustaliłbyś je, np. za pomocą telefonu to ShortCID też byśmy namierzyli odejmując różnicę.
-
- Guru bezprzewodowy
Problemem może być ten las 100m od domu. Router B315 z Plusa nie pokazuje siły sygnału?
-
- Początkujący użytkownik forum
.matek451 pisze:Problemem może być ten las 100m od domu. Router B315 z Plusa nie pokazuje siły sygnału?
Tak, pokazuje:
ECIO=-18dB
RSCP=-108dBm
RSSI=-91dBm.
Przy czym wygląda mi na to, że te parametry były na antenie wewnętrznej routera.
A to wskazywało na to, że skoro na wewnętrznej antenie udaje się coś złapać, to może ta sytuacja nie jest beznadziejna.
W międzyczasie dowiedziałem się, że ten router ma MIMO. I teraz pytanie jak to jest zrealizowane układowo. Czy to są 2 niezależne transceivery wewnątrz, czy jeden, ale z przykombinowanym układem dopasowującym? No i czy muszę w związku z tym wpinać zawsze dwie zwarte dla DC anteny, żeby router na nie przeszedł? Czy wystarczy mi tylko jedna.
Do Mantoch - dzięki za podpowiedź - spróbuję określić RNC spod BTSa.