Play bardzo marny transfer Łódź

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
taim
Początkujący użytkownik forum

Play bardzo marny transfer Łódź

Post autor: taim »

Witajcie.

Posiadam modem Huawei 3272 i kartę PLAY. Korzystam z promocji 45zł/m-c nielimitowany internet i cenowo oferta jest super (brak cyrografu na abo). Jednak osiągi to dramat, download między 2-3 Mbps, upload 1-2 Mbps, w nocy rośnie maksymalnie razy dwa. Moja lokalizacja to lokalizacja Szczerze mówiąc nie do końca ogarniam wszystkie pasma i pozwolenia na poszczególnych nadajnikach, ale zasięg powinien być, a jest z nim tak sobie. Na oprogramowaniu modemu pokazuje 2 do 3 kresek zasięgu LTE. Przełączenie na HSDPA+ nie poprawia a nawet nieco zmniejsza osiągi.
Testowałem Orange i T-mobile bo mam w domu karty sim w telefonach i tam spokojnie do 20-30 Mbps daje radę.
Do modemu dokupiłem TP-Link MR3420, który jest totalną porażką. Wymieniałem już go 3 razy, pierwsze 2 sztuki w ogóle nie dawały rady obsłużyć modemu, pierwszy resetował sieć Wi-Fi przy obciążeniu, drugi rozłączał modem co kilkanaście minut. Obecna sztuka raz działa, raz nie, nieraz przez cały dzień bez resetu nieraz rwie połączenie z modemem, sygnał Wi-Fi zanika. Nadmienię, że stosuję aktywny HUB jednak nie ma to wielkiego wpływu na pracę routera :/

W sumie kupiłem już modem, router (chytry traci dwa razy bo trzeba było kupić polecany kombajn za około 400-500 a nie sztukować) i zastanawiam się czy teraz dokupienie anteny ma sens bo zwiększę zasięg, ale czy poprawię osiągi?

W Orange wychodzi mi najtaniej, bo i tak będę w zasięgu LTE, więc wezmę abo z 30gb limitem, a w rzeczywistości będę miał 100gb LTE. Ale tam nie ma żadnego sensownego routera, same tablety i <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> do auta, operatorzy sieci komórkowych chyba stracili rozum :(
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Play bardzo marny transfer Łódź

Post autor: onken »

Apropo resetowanie MR3420, kolega chyba nie słyszał że na 99 % potrzebny jest dodatkowy hub aktywny do zasilenia modemu :)

I druga sprawa, czy modem masz Hilink czy jako zwykły modem...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podaj poziom sygnału w dBm(%). Kreski nic nie mówią. Trudno powiedzieć, które pozwolenia na LTE1800Play w twojej okolicy działają. Na pewno nie wszystkie. Antena pozwala często połączyć się z BTS-em, który jet dalej, leży na innym kierunku i jest mniej obciążony. Testy prędkości rób na samym modemie. MR-3420v2 szczególnie na OFW słabo współpracuje z modemami LTE. Sam doświadczasz. Lepiej działają z nim modemy HiLink po wgraniu Gargoyle. nie HiLink działają w RAS i obcinają prędkości.W Play na karcie RBM IInew za 9 zł nadal można mieć LTE bez limitu za darmo. I to jest oferta bez konkurencji. Korzystam w Łodzi od 20 m-cy, oczywiście na B593s-22 lub B315s-22 i wszystko OK.
taim

Moc sygnału to -83dBm. Pisałem, że używam aktywnego HUBa USB do połączenia z routerem, ale problemy występują mimo to. Modem z logo PLAY, po włożeniu modemu do kompa uruchamia się aplikacja PLAY, więc raczej wersja bez HiLink.
Gdyby router nie padał co chwilę podłączyłbym go na strychu, tam zasięg pewnie trochę lepszy, ale przy tych problemach nie da się :(
matek451
Guru bezprzewodowy

Poziom sygnału niski i wyraźnie wskazuje, ze do BTS-a LTE1800 Play masz daleko. Nie HiLinki E3372 słabo działają z MR-3420v2 i to zarówno na OFW jaki Gargoyle. Zrób test na samym modemie bez routera, najlepiej na strychu. Antena Dual LTE1800 tak czy inaczej konieczna. Jeśli chodzi o E3372 to możesz pomyśleć o zmianie na HiLink( poradnik na Forum), Do tego zmiana OFW MR-3420v2 na Gargoyle i konfiguracja go pod HiLinka. Doświadczasz uroku wyboru zestawu budżetowy router + modem LTE. Aktywnego huba już masz. Jak stracisz cierpliwość sprzedaj, dołóż i kup B315, DWR-956. Oczywiście pod RBM IInew za 9 zł. Zaoszczędzisz kasę na internecie.
taim

Testy robione na samym modemie, wydaje mi się, że router nie zdąży nic "przyciąć" bo transfer i tak marny.
Zacznę od upgrade'u modemu do wersji HiLink. Nowy modem + antena to kolejne 700 zł :/
Czy jeżeli dobrze zrozumiałem regulamin RBM II aby mieć LTE bez limitu trzeba i tak co miesiąc doładowywać konto 30zł?
matek451
Guru bezprzewodowy

Źle zrozumiałeś . Doładowujesz za 50 zł raz na 100dni a co 30 dni włączasz usługę Darmowy Internet LTE bez limitu, 50 zł nadal na koncie. Antena to koszt 200 zł. Pokombinuj z MR-3420 z Gargoyle i E3372 jako HiLink.
taim

Przepraszam za zamieszanie, ale podając model modemu zaszła pomyłka, mam e3272s-153, czy ten modem też słabo współpracuje z MR-3420v2?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

taim pisze:czy ten modem też słabo współpracuje z MR-3420v2?
Generalnie modemy LTE słabo współpracują z najtańszymi Tp-Linkami.
Nie pomagam na PW!
taim

W zasadzie głupio zapytałem… Bo to, że źle współpracuje to już wiem :( Wczoraj chodził przez 12h bez problemu, dziś co 2-3h modem się rozłącza (nie ma netu, ikonka USB jest) lub znika ikonka USB z routera. W sieci (też na tym forum) znalazłem opinie, że zestaw działa dobrze. Inaczej zadając więc pytanie, czy zmiana na HiLink coś da? Czy reklamować router?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ja bym zmienił na HiLink, nawet osiągi będziesz miał wtedy lepsze.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
taim

Modem zaktualizowałem do HiLink, wgrałem do routera Gargoyle. Modem z routerem dziś wylądowały na strychu, zasięg poprawił się niewiele, jednak wystarczająco by póki co nie zrywać połączenia.
RSSI: -75dBm
RSRP: -100dBm
DL około 10, UL około 2-4
W zasadzie .... nie urywa, ale mnie satysfakcjonuje :)
Ważne, że nie musiałem podpisywać kolejnej umowy z innym operatorem :)
r0siu
Stały użytkownik forum

Post autor: r0siu »

Jestem z okolic Kłodawy (centralna polska) kod pocztowy 62-650.
Posiadam internet LTE z Play. Na początku umowy internet działał bardzo dobrze. 24-26Mbit/s z 30Mbit/s możliwych. Ogólnie byłem zadowolony. Z czasem jakość usług zaczął spadać. Obecnie często zdarza się że wyciąga maksymalnie 3Mbit/s. Po zalogowaniu się na HSPA+ zacząłem osiągać 12Mbit/s ogólnie nastąpiła poprawa.

Sprawę zgłosiłem do Play na Play24. Po dwóch dniach zadzwonił do mnie konsultant. Przeprosił mnie za jakość usług i zapowiedział że problemy mogą potrwać do końca roku. Play modernizuje sieć, szykując się na uruchomienie nowych częstotliwości. Takie informacje zostały mi przekazane. Konsultant powiedział żebym został na HSPA+ ponieważ czy na LTE czy na HSPA+ mam taki sam limit 100GB + 30GB. W zamian za pogorszenie jakości usług dostałem rekompensatę do końca roku w formie obniżenia abonamentu o 15zł do końca roku. Dodatkowo jeśli jakość usług nie poprawi się z końcem grudnia, mam zgłosić ponownie problem.

Namawiam wszystkich z problemami do zgłaszania problemów na Play24. Mogę dodać że motywacją dla operatora Play jest podziękowanie za niską jakość usług i przy najbliższej okazji chęć rozwiązania umowy.
ODPOWIEDZ