Mam abo w PLUSie, do tego w pokoju na piętrze po przeciwnej stronie od btsa stoi router dwr-923, jak dotąd bez żadnych antenek. Pracuje sobie w HSPA+DC
Siła sygnału wynosiła pomiędzy -85 do -90dBm. Udawało się uzyskać poza szczytem DL: 10Mb/s UL: 2Mb/s
Kupiłem do tego antenę Cybertecha 15dbi, którą od początku chciałem zamontować na kominie gdzieś na wysokości 8m. Na wiosnę nie było widoczności z nadajnikiem, oddalonym o ok 2km w linii prostej, przeszkadzały drzewa.
Po zakupie, z powodu upałów nie byłem w stanie wejść na gorący dach, więc zamontowałem antenę na balkonie, w stronę BTSa. efekt był bardzo dobry. sygnał wzrósł do ok -65dBm, transfery poza szczytem DL: 20Mb/s UL: 5Mb/s
Niestety gdyby antena miała zostać na balkonie, musiałbym wiercić dziurę w ścianie na kabel, dodatkowo sama antena byłaby narażona na uszkodzenia. W sobotę, korzystając z rześkiej pogody zamontowałem antenę na kominie. Pojawił się mały problem, siedząc na nim zobaczyłem nadajnik, po prostu ktoś wyciął sobie kilka drzew na działce

Kilka dni po zakupie okazało się że mój nadajnik będzie modernizowany do LTE800/1800 więc pewnie we wrześniu i tak będę zmieniał sprzęt, na obsługujący LTE1800, ale jeszcze te 2 miesiące muszę jakoś się przemęczyć