Problem ze zbyt dobrą anteną :)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem ze zbyt dobrą anteną :)

Post autor: tpawel »

Za chciało się kłopotów to kupiłem sobie antenę :)
Mam abo w PLUSie, do tego w pokoju na piętrze po przeciwnej stronie od btsa stoi router dwr-923, jak dotąd bez żadnych antenek. Pracuje sobie w HSPA+DC
Siła sygnału wynosiła pomiędzy -85 do -90dBm. Udawało się uzyskać poza szczytem DL: 10Mb/s UL: 2Mb/s
Kupiłem do tego antenę Cybertecha 15dbi, którą od początku chciałem zamontować na kominie gdzieś na wysokości 8m. Na wiosnę nie było widoczności z nadajnikiem, oddalonym o ok 2km w linii prostej, przeszkadzały drzewa.
Po zakupie, z powodu upałów nie byłem w stanie wejść na gorący dach, więc zamontowałem antenę na balkonie, w stronę BTSa. efekt był bardzo dobry. sygnał wzrósł do ok -65dBm, transfery poza szczytem DL: 20Mb/s UL: 5Mb/s
Niestety gdyby antena miała zostać na balkonie, musiałbym wiercić dziurę w ścianie na kabel, dodatkowo sama antena byłaby narażona na uszkodzenia. W sobotę, korzystając z rześkiej pogody zamontowałem antenę na kominie. Pojawił się mały problem, siedząc na nim zobaczyłem nadajnik, po prostu ktoś wyciął sobie kilka drzew na działce :) . Po podłączeniu wszystkiego okazało się że sygnał wzrósł jeszcze bardziej i kręci się pomiędzy -48 do -52dBm. Transfery poza szczytem DL: 15Mb/s UL: 4Mb/s. Wydaje mi się że sygnał mam przesterowany, stąd niższe prędkości niż na balkonie, fakt że te testy poza szczytem robiłem w weekend,a te balkonowe poza szczytem, ale w tygodniu. Jak myślicie czy mogę zostawić taki poziom sygnału czy próbować się starać go jakoś stłumić?

Kilka dni po zakupie okazało się że mój nadajnik będzie modernizowany do LTE800/1800 więc pewnie we wrześniu i tak będę zmieniał sprzęt, na obsługujący LTE1800, ale jeszcze te 2 miesiące muszę jakoś się przemęczyć
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Problem ze zbyt dobrą anteną :)

Post autor: radius »

A to nie jest tak, że sektor był obciążony w czasie testów?

Nie wiem jakie parametry pokazuje ten router, ale postaraj się podać RSRP, RSRQ, SINR i RSSI.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem ze zbyt dobrą anteną :)

Post autor: tpawel »

teoretycznie wszytskie testy były robione w nocy, ale wiadomo że w weekend i w nocy może być więcej userów, sprawdzę jeszcze dzisiaj. Co do parametrów to niestety router pokazuje tylko RSSI (które podałem) oraz poziom sygnału w %

http://setuprouter.com/router/dlink/dwr ... ual-72.pdf

EDit:
Po testach nie weekendowych jest ok, DL max 22Mb/s, UL : 5Mb/s

Chociaz szczerze mówiąc to po takim sygnale i o 2 w nocy spodziewałem się lepszych wyników w HSPA+ DC
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ODPOWIEDZ