Borykam się od jakiegoś czasu ze stabilnością połączenia 3G w Orange (oferta na kartę). Posiadam router TP-Link 3020, do którego wpięty jest modem Huawei E372. Sygnał wzmacnia antena panelowa Cybertech 17dBi umieszczona na ścianie domu piętrowego pod samym dachem. Do najbliższego nadajnika Orange z obsługą UMTS 2100 mam w linii prostej 7km. Ustawiając antenę udało mi się uzyskać maksymalną siłę sygnału 29% przy 95dBm, CSQ 9, SNR 101dB. Transfer ok. 7-8Mb/s download'u i 0,5-1,5Mb/s upload'u. Modem wymusza UMTS 2100. Z połączeniem bywa różnie to znaczy raz jest a raz go nie ma. Bywa tak, że przez tydzień wszystko działa jak należy po czym modem zaczyna się rozłączać co jakiś czas. Zdarza się też tak, że jest połączenie z siecią, ale nie ma internetu. Nie pomaga wtedy softowy restart routera a jedynie wypięcie go z prądu. Ciężko jest mi też zdiagnozować czy problem leży po stronie modemu, routera czy może samej stacji nadawczej. Podejrzewam, że gdyby sygnał był mocniejszy te problemy nie pojawiałyby się aż tak często.
Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:
1. najmniej inwazyjny w strukturę - podnoszę antenę o ok. 2-3m instalując ją do sztycy przy kominie (trochę kombinowania, ale myślę, że się uda)
2. zmieniam antenę i modem na LTE i kieruję się na nadajnik Mobyland 1800 oddalony o 4km (widzę go jak nie ma liści na drzewach i mgły z okna w domu

3. zmieniam antenę na obsługującą 900Mhz i kieruję ją na nadajnik Orange oddalony o 5km
Drugie i trzecie rozwiązanie wiąże się z dodatkowymi kosztami stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Chciałbym uzyskać w miarę stabilne połączenie i transfer 15-20Mb/s. Na LTE tak naprawdę mi nie zależy. Jeśli będzie to w porządku natomiast głównie interesuje mnie stabilność połączenia, które w tej chwili działa dość słabo. Zamieszczam obrazek, który przedstawia opisane dane.
P.S. Czy mógły ktoś wskazać z którym nadajnikiem się łączę patrząc na ząłączony obraz ?
Pozdrawiam