Częsty brak połączenia 3G - kilka rozwiązań

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
egon64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Częsty brak połączenia 3G - kilka rozwiązań

Post autor: egon64 »

Witam Was,

Borykam się od jakiegoś czasu ze stabilnością połączenia 3G w Orange (oferta na kartę). Posiadam router TP-Link 3020, do którego wpięty jest modem Huawei E372. Sygnał wzmacnia antena panelowa Cybertech 17dBi umieszczona na ścianie domu piętrowego pod samym dachem. Do najbliższego nadajnika Orange z obsługą UMTS 2100 mam w linii prostej 7km. Ustawiając antenę udało mi się uzyskać maksymalną siłę sygnału 29% przy 95dBm, CSQ 9, SNR 101dB. Transfer ok. 7-8Mb/s download'u i 0,5-1,5Mb/s upload'u. Modem wymusza UMTS 2100. Z połączeniem bywa różnie to znaczy raz jest a raz go nie ma. Bywa tak, że przez tydzień wszystko działa jak należy po czym modem zaczyna się rozłączać co jakiś czas. Zdarza się też tak, że jest połączenie z siecią, ale nie ma internetu. Nie pomaga wtedy softowy restart routera a jedynie wypięcie go z prądu. Ciężko jest mi też zdiagnozować czy problem leży po stronie modemu, routera czy może samej stacji nadawczej. Podejrzewam, że gdyby sygnał był mocniejszy te problemy nie pojawiałyby się aż tak często.
Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:

1. najmniej inwazyjny w strukturę - podnoszę antenę o ok. 2-3m instalując ją do sztycy przy kominie (trochę kombinowania, ale myślę, że się uda)
2. zmieniam antenę i modem na LTE i kieruję się na nadajnik Mobyland 1800 oddalony o 4km (widzę go jak nie ma liści na drzewach i mgły z okna w domu :))
3. zmieniam antenę na obsługującą 900Mhz i kieruję ją na nadajnik Orange oddalony o 5km

Drugie i trzecie rozwiązanie wiąże się z dodatkowymi kosztami stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Chciałbym uzyskać w miarę stabilne połączenie i transfer 15-20Mb/s. Na LTE tak naprawdę mi nie zależy. Jeśli będzie to w porządku natomiast głównie interesuje mnie stabilność połączenia, które w tej chwili działa dość słabo. Zamieszczam obrazek, który przedstawia opisane dane.

P.S. Czy mógły ktoś wskazać z którym nadajnikiem się łączę patrząc na ząłączony obraz ?

Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Częsty brak połączenia 3G - kilka rozwiązań

Post autor: ja.michal »

Trochę kiepski ten sygnał jak na taki dystans przy takiej antenie. Masz jakieś przeszkody po drodze?

Kolejna sprawa to polaryzacja. Próbowałeś zmienić ustawienie anteny z pionowej na poziomą (lub odwrotnie)? Najlepsza byłaby skośna, ale wiem z doświadczenia, że bez przeróbki uchwytu, lub dorobieniu innego, nie da się tak tej anteny ustawić.

W przypadku LTE ta antena będzie działać, ale jest kilka zastrzeżeń. Pierwsze to jak wiesz nieco inna częstotliwość więc i parametry będą gorsze. Druga sprawa to antena ta nie jest dwupolaryzacyjna także dla jednego toru (nadawczego lub odbiorczego - w zależności od ustawienia anteny) będziesz miał gorsze parametry, np. download będzie 15 Mb/s, a upload 0,5 Mb/s. Najwygodniej byłoby dokupić jeszcze jedną antenę (najlepiej o takich samych parametrach) i ustawić ją w odwrotnej polaryzacji w stosunku do pierwszej.

Przy kiepskim terenie najlepiej się spisuje, pod względem jakości sygnału, niższa częstotliwość czyli tutaj UMTS 900 MHz. Niestety, z praktyki wiem, że w niektórych miejscach stacje są przesycone i prędkość 4 Mb/s to wszystko (czasem gorzej). Najlepiej podjechać pod stację bazową (nie za blisko) od strony sektora, z którym będziesz się łączył, w godzinach szczytu i zrobić pomiar prędkości.

W przypadku UMTS 900 MHz operatorzy również stosują polaryzację skośną i jedna polaryzacja jest od uplinku, a druga od downlinku. Mając dwie anteny można osiągnąć lepsze rezultaty, ale może to być również pchanie się w niepotrzebne koszty. W zależności od odległości i ilości kabla antenowego ATK20 lub ATK10 powinna starczyć.
egon64

Jest kilka drzew liściastych, które mogą tłumić sygnał (lipa). Nie wiem czy ma to duży wpływ, ale mam 8m kabla podłączonego do anteny.
Nie próbowałem zmieniać polaryzacji. Jedynie podczas jej ustawiania ustawiałem ją zarówno na boki jak i góra-dół, ale bez większych rezultatów. Mam wrażenie, że mimo iż poruszałem anteną dość gwałtownie na boki to sygnał w ogóle nie ulegał zmianie. Różnice były śladowe.
Czy z podanych parametrów w załączeniu będziesz w stanie napisać, z którą stacją bazową łączy się modem ? Nie jestem w stanie jej namierzyć. Może to pomoże w rozwiązaniu problemu.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64 pisze:Mam wrażenie, że mimo iż poruszałem anteną dość gwałtownie na boki to sygnał w ogóle nie ulegał zmianie. Różnice były śladowe.
W takim razie łapiesz jakiś odbity sygnał. Przy tej antenie sygnał powinien się zmieniać znacząco bo ma wąskie kąty promieniowania. Pamiętaj również, że modem chwilę odświeża odczyt siły sygnału, sygnał musi się ustabilizować. Oczywiście nie można stać w wiązce anteny.

W bazie brak informacji o tej stacji bazowej. Podaj, jak możesz, lokalizację skąd i w którą stronę się łączysz. Może być na PW jeśli nie chcesz na ogólnym.
egon64

Używałem TopNetInfo i chyba programu MDM. Ten drugi dość ładnie odświeżał wartość SNR, którą po części się kierowałem. Wahała się ona w granicach 85-101dB. Sam poziom sygnału wahał się pomiędzy 22% a 25%. Moc sygnału skakała pomiędzy 95dB a 101dB.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64, chyba pamiętam. Internetu u rodziców? Z tego co pamiętam sprawdzałem profil terenu i jest kiepsko, a dochodzi jeszcze obciążenie stacji bazowej. Kierujesz antenę na południe? Tam jest kilka stacji bazowych i może sygnał skakać.
egon64

Tak. Wysłałem Ci informację na priv. Temat powrócił, ponieważ mam wrażenie, że coś jest nie tak z sygnałem. Różnica w wysokości jest jeśli dobrze pamiętam była dość spora. Czy jestem w stanie wymusić, którą stację ma wybrać modem ?
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety ciężko będzie z wymuszeniem konkretnej stacji. Nośną da radę wymusić, ale to niewiele pomoże.
egon64

Chyba dam sobie spokój z tym nadajnikiem, bo z tego co widzę więcej niż 29% sygnału nie jestem w stanie uzyskać. Dodatkowo połączenie jest mocno niestabilne.
Coraz bardziej skłaniam się ku nadajnikowi UMTS900 i antenie ATK-10 lub 20.
Czy ta mniejsza antena powinna wystarczyć gdy nadajniki oddalone są o 5 i 7km ?
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ewidentnie skacze sygnał, a obciążenie w rejonie stacji robi swoje.

Jeśli masz miejsce do instalacji, fundusze i cierpliwość do ustawiania to lepsza będzie ATK-20 bo ma węższe kąty promieniowania. To się przyda przez fakt możliwości wycelowania w konkretną stację bazową.
egon64

Koszt używanej anteny ATK-20 nie jest wysoki - 50pln. Podobnie ATK-10. Z instalacją nie powinienem mieć problemów. Czy nie będzie tak, że jedyne co uda mi się uzyskać to stabilność łącza nie zaś dodatkową poprawę prędkości ?
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bardzo możliwe. Zależy od rejonu. Teraz jestem w miejscu gdzie w okresie letnim zjeżdża 2x więcej mieszkańców i niestety, ale pod stacją bazową UMTS 900 (jedyna stacja 3G dla Orange/T-Mobile) prędkość w weekend wynosi czasem tylko 1-2 Mb/s, a w ciągu tygodnia 4-8 Mb/s.
egon64

Zacznę chyba od podniesienia anteny w górę. Nie wiem na jakiej wysokości jest nadajnik w Dęblinie i może to trochę pomoże w sile sygnału. Myślę też o zakupie ATK-10 i testach na dachu. 40pln to nie jest duży koszt a przynajmniej będę wiedział co mogę wyciągnąć z UMTS900. Obawiam się, że transfery będą marne, ale przynajmniej może będę miał stabilne połączenie. Jeśli udałoby mi się wyciągnąć 6-7Mb/s to chyba tak bym zostawił.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nową antenę i tak możesz zwrócić w ciągu 14 dni i chyba lepiej wybrać ATK-20.

Jeśli bierzesz pod uwagę używane anteny to miesiąc temu na forum ktoś dał ogłoszenie, że sprzeda ATK-20 z 10 m kablem i konektorem. Może jeszcze aktualne.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42846
egon64

Kupię chyba używaną ATK-10. Dam mniej przewodu na testy i zobaczę jaki będę miał sygnał. Jeśli uda mi się uzyskać stabilne 50-60% i transfer nawet 5-6 Mb/s to chyba nie będę myślał o dalszych kombinacjach. Pokusiłbym się o LTE, ale z Orange'm nie będę próbował skoro z UMTS'em jest problem przy takich odległościach. Może tam gdzie jest UMTS900 z czasem podłączą LTE i wtedy będę dalej myślał.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na procenty nie patrz. Patrz na RSCP (dBm) i EcIo. Tylko to ci da faktyczne informacje jakie masz parametry połączenia radiowego.

egon64, nie wiem dlaczego nie pokusisz się o ATK-20. Sama, nowa antena (bez kabli) to 58,12 zł + koszt przesyłki.

Próbowałeś jeszcze kombinować z UMTS 2100? LTE jest na nieco niższej częstotliwości 1800 MHz. LTE w lokalizacji UMTS 900 pojawi się, ale zapewne na 800 MHz czyli dopiero po zakończeniu aukcji.
egon64

@michał Dla mnie nie ma problemu. Różnica w kosztach wyniesie ok. 10pln przy zakupie używanej anteny. ATK-20 to dla mnie już spory sprzęt, 1.7m. Zarówno transport jak też solidne zainstalowanie jest trochę kłopotliwe, żeby nią nie majtało na wszystkie strony. ATK-10 ma 0,5m więc z nią nie ma najmniejszego problemu. Zastanawiam się tylko czy przy tak małej odległości 5-7km ATK-20 będzie potrzebna. Wiem, że ma mniejsze kąty promieniowania, ale kierując ją w lokalizację, o której myślę nie powinno być problemu, ponieważ nie ma tam innych nadajników, z których mogłaby korzystać. Jakie jest Twoje zdanie ? ATK-10 czy jednak 20 przy 5km i ukształtowaniu terenu jak w załączniku ? Przyjąlem, że moja antena jest na wysokości 10m podobnie jak nadajnik.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Powinno być ok. Masz dalej stację bazową kilka stopni na północ od ten 5 km od ciebie. W sumie 5 km to mała odległość, widzialność stacji jest. Może faktycznie ATK-20 nie ma sensu.
egon64

Patent mam jednak taki: podnoszę antenę o ok. 2-3m i zmieniam jej polaryzację. Spróbuję ze skośną, o której na początku pisałeś. Wiem, że wiąże się to ze zmianą uchwytu, ale raczej nie powinno być problemu z modyfikacją.
Czy muszę przy takim ustawieniu zachować idealne kąty 45% ?
Kierunek anteny na początku zostawię bez zmian. Są tam 2 nadajniki UMTS2100 oraz LTE w dosyć bliskiej odległości od siebie patrząc z domu, więc będę próbował trafić w ten, który jest bliżej mnie. Dodatkowo zakupię modem LTE. Może on też w jakimś stopniu poprawi transfery jeśli uda mi się złapać zasięg. Jeśli to nie wypali spróbuję pozostałe lokalizacje. W ostateczności pozostaje mi zakup ATK-20 i testy z UMTS900.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Musisz sprawdzić empirycznie czy lepiej będzie + czy - 45° (jedno uplink, drugie downlink). Anteny operatorów są w konfiguracji cross polar. Czy akurat wyjdzie dokładnie 45° u ciebie tego nie wiem.
Do LTE potrzebujesz drugiej anteny, anteny dualnej lub anteny dwupolaryzacyjnej. Jeśli na tym panelu złapiesz LTE to download będzie pewnie akceptowalny, ale upload bardzo kiepski.
egon64

Jaki transfer można osiągnąć na tej antenie przy LTE w dobrych warunkach ?
Czy fakt, że ok. 20-30cm nad anteną jest blaszany dach ma jakieś znaczenie ?
Zastanawiam się też nad wymianą kabla. Teraz mam H155, ale nie wiem czy przy takich długościach (5-10m) ma to sens zwłaszcza, że koszt np. H1000 jest bardzo duży.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64 pisze:Jaki transfer można osiągnąć na tej antenie przy LTE w dobrych warunkach ?
Przy idealnych technologiczne 75 Mb/s lub gdzieniegdzie 110 Mb/s w przypadku Orange/T-Mobile.
egon64 pisze: Czy fakt, że ok. 20-30cm nad anteną jest blaszany dach ma jakieś znaczenie ?
Może mieć. Dosyć blisko. Wypadałoby wysunąć przed.
egon64 pisze: Zastanawiam się też nad wymianą kabla. Teraz mam H155, ale nie wiem czy przy takich długościach (5-10m) ma to sens zwłaszcza, że koszt np. H1000 jest bardzo duży.
H155 (oryginalny) ma tłumienie na 10 m koło 4,5-5 dB przy częstotliwości koło 2 GHz. Do tego tłumienie złączy. H1000 będzie miał tłumienie 2,3-2,4 dB.

egon64, idealnie byłoby umieścić sprzęt przy antenie, aby kabel antenowy był możliwe krótki, a sygnał do budynku wprowadzić kablem z PoE.
egon64

Czyli można powiedzieć, że na tej antenie (panel 17dB, UMTS2100) osiągi są bardzo zbliżone do tych, które można uzyskać korzystając z anten przystosowanych do pasma LTE 1800MHz ?
Położenie anteny na pewno zmienię. Wyrzucę ją zupełnie na dach i przymocuję do sztycy. Router i modem będzie na strychu. Długość kabla przewiduję 5-6m. Problemem może okazać się zasilanie, bo takowego na strychu nie mam i będę musiał ciągnąć coś z 1 piętra.
Inna sprawa jest taka, że obecnie na długości 1,5-2m kabel jest wmurowany w ścianę i nie wiem czy go odzyskam i czy nie będę musiał go uciąć. Dowiadywałem się i jest on wlutowany w antenę więc chyba będzie problem z jego wymianą na dłuższy i z mniejszym tłumieniem.
Hej Ho Let's GO !
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

egon64 pisze:będę musiał ciągnąć coś z 1 piętra
PoE kompatybilne z routerem albo 230V, co kto lubi.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64 pisze:Czyli można powiedzieć, że na tej antenie (panel 17dB, UMTS2100) osiągi są bardzo zbliżone do tych, które można uzyskać korzystając z anten przystosowanych do pasma LTE 1800MHz ?
Nie znam dokładnych charakterystyk tych anten, ale nie będzie zbliżonych osiągów chociażby z faktu, że antena ta nie jest dwupolaryzacyjna i trzeba do LTE podłączyć drugą.
egon64 pisze: Położenie anteny na pewno zmienię. Wyrzucę ją zupełnie na dach i przymocuję do sztycy. Router i modem będzie na strychu. Długość kabla przewiduję 5-6m. Problemem może okazać się zasilanie, bo takowego na strychu nie mam i będę musiał ciągnąć coś z 1 piętra.
Skoro tak to kupiłbym puszę i zamontował przy samej antenie, aby kabel antenowy był jak najkrótszy, a zasilanie razem z internetem puścił PoE.
egon64 pisze: Inna sprawa jest taka, że obecnie na długości 1,5-2m kabel jest wmurowany w ścianę i nie wiem czy go odzyskam i czy nie będę musiał go uciąć. Dowiadywałem się i jest on wlutowany w antenę więc chyba będzie problem z jego wymianą na dłuższy i z mniejszym tłumieniem.
Pozostaje rozebrać antenę w wlutować gniazdo antenowe, albo nowy kabel. Jakby się uprzeć to można na stałe zrobić puszkę na tyle anteny z wychodzącym w niej krótkim pigtalem do modemu. W puszcze router + modem z PoE. Oczywiście trzeba by było przerabiać również uchwyt antenowy.
egon64

Czy bez rozbierania anteny jest sens instalować złączki FME, aby przedłużyć kabel ? Chodzi mi o straty sygnału. Czy modem HiLink nie będzie przeszkodą w zainstalowaniu go z routerem Dovado Tiny ? Przeważnie instalowałem zwykłe wersje stąd moje pytanie.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64 pisze:Czy bez rozbierania anteny jest sens instalować złączki FME, aby przedłużyć kabel ?
Można, ale każde dodatkowe złącze to strata. U ciebie widać, że każdy dB jest ważny. Przy złączach N strata wynosi od 0,2 do 1 dB. W przypadku złączy FME zapewne straty będą większe.

Zastanów się czy nie prościej i taniej (licząc również czas) wyjdzie kupić panel do LTE z odpowiednim przewodem. Jeśli nie złapiesz LTE czy HSPA+ DC to zawsze możesz wciągu 14 dni zwrócić towar.
egon64 pisze: Czy modem HiLink nie będzie przeszkodą w zainstalowaniu go z routerem Dovado Tiny ? Przeważnie instalowałem zwykłe wersje stąd moje pytanie.
Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda działanie hilinków z routerami Dovado.
egon64

Dobra antena Cybertecha do LTE to koszt ok. 150pln. Za 8 pln mam komplet złączek FME + 45pln 5m kabla RF-10 F DRAKA lub podobnego. Różnica 100 pln jest dość spora. Inna sprawa jest taka, że nie chcę wyrzucać obecnej anteny do kosza. Myślę, że może mi się przydać. Spróbuję mimo wszystko złapać na niej LTE. Jeśli się uda to będzie sukces. Jeśli zwiększy mi się RSSI przy 3G to będę równie szczęśliwy.
Hej Ho Let's GO !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

egon64, skoro złącza potrzebne to lepiej zamówić w Cybertechu antenę ze zlaczmi N.
Możesz próbować, ale antena nie jest dwu polaryzacyjny. Jak downlink będzie wzmacniany to uplink tluminy. Potrzebujesz drugiej takiej jak już.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:ak downlink będzie wzmacniany to uplink tluminy. Potrzebujesz drugiej takiej jak już.
LTE inaczej działa, niby mimo, ale od strony klienta jest to raczej MISO czyli jedna antena powinna obciąć ~50% downloadu, przy odpowiedniej polaryzacji upload powinien zostać. A jeśli to jest faktycznie system MIMO to oba parametry na pojedynczej antenie będą obcięte.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ