DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG
Witam wszystkich,
borykam się z problem LTE od plusa na poniższym sprzęcie:
antena ATK LOG LTE 10m D-Link DWR-921 firmware 2.X
Moja lokalizacja to Budy Zaklasztorne w mazwieckim (google ma pomyłke w ulicach): róg górczewskiej i podleśnej
Najbliższy BTS LTE jest w Skierniewicach. (Plus (26001) ID: 30531 Skierniewice, ul. Artyleryjska 17). Tam tez jest skierowana antena.
UMTS 900 w Puszczy Mariańskiej, ale BTSy są przeciążone (Orange, Plus T-Mobile - próbowałem). Ping b. słaby, Down/Up, Plpus 3/0.5, Orange 3/1 - pewnie akceptowalne gdyby nie ping i błędy DNS na Orange.
Problem, pytanie. Kiedy wdrapałem się na dach, żeby założyć antene okazało się, ze mój Samsung S4 w plusie łapie 1 kreske LTE SpeedTest pokazał D/U 56/10.
Zapaliłem się i postanowiłem wymusić 4G na routerze (jak miał auto łapał tylko słabe 3G) i skierować antenę na BTS. Niestety takie połączenie mimo 4 kresek daje D/U 3/3 lub dziś 7/2.
Dla porównanie Orange (BTS nieznacznie dalej) daje niestabilne połącznie (co godzine jest odnowa) i D/U 3/1.
Co robię, źle - dlaczego telefon daje lepiej rade niż router... Może coś muszę podtunować, a może nie taka antena (wybrałem logarytmiczną, bo nie wiedziałem co się uda uzyskać)?
Proszę o pomoc.
P.S. Antena wygląda na dachu tak: http://4.bp.blogspot.com/-VMfKapIZXrk/V ... 163624.jpg
borykam się z problem LTE od plusa na poniższym sprzęcie:
antena ATK LOG LTE 10m D-Link DWR-921 firmware 2.X
Moja lokalizacja to Budy Zaklasztorne w mazwieckim (google ma pomyłke w ulicach): róg górczewskiej i podleśnej
Najbliższy BTS LTE jest w Skierniewicach. (Plus (26001) ID: 30531 Skierniewice, ul. Artyleryjska 17). Tam tez jest skierowana antena.
UMTS 900 w Puszczy Mariańskiej, ale BTSy są przeciążone (Orange, Plus T-Mobile - próbowałem). Ping b. słaby, Down/Up, Plpus 3/0.5, Orange 3/1 - pewnie akceptowalne gdyby nie ping i błędy DNS na Orange.
Problem, pytanie. Kiedy wdrapałem się na dach, żeby założyć antene okazało się, ze mój Samsung S4 w plusie łapie 1 kreske LTE SpeedTest pokazał D/U 56/10.
Zapaliłem się i postanowiłem wymusić 4G na routerze (jak miał auto łapał tylko słabe 3G) i skierować antenę na BTS. Niestety takie połączenie mimo 4 kresek daje D/U 3/3 lub dziś 7/2.
Dla porównanie Orange (BTS nieznacznie dalej) daje niestabilne połącznie (co godzine jest odnowa) i D/U 3/1.
Co robię, źle - dlaczego telefon daje lepiej rade niż router... Może coś muszę podtunować, a może nie taka antena (wybrałem logarytmiczną, bo nie wiedziałem co się uda uzyskać)?
Proszę o pomoc.
P.S. Antena wygląda na dachu tak: http://4.bp.blogspot.com/-VMfKapIZXrk/V ... 163624.jpg
Życie idioty to nie bułka z masłem...
Forest Gump
Forest Gump
-
- Guru bezprzewodowy
Re: DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG
Nic nie robisz źle. Po prostu na antenie logarytmicznej łączysz się z BTS-em LTE800 Sferii, w zasięgu którego jesteś w Plusie. Prawdopodobnie działa BTS LTE800 Sferii, Skierniewice , Artyleryjska 17. Poziom sygnału dostateczny a prędkości charakterystyczne dla LTE800 w Plusie. dużo więcej nie będzie. To proteza LTE na paśmie 5MHz bez MIMO, maksymalny teoretyczny DL to 18Mb/s. Telefon zalogował się natomiast do BTS-a LTE1800Mobyandu z tej samej lokalizacji. Antena logarytmiczna nie nadaje się do LTE1800. Sam sobie jesteś winien, kupiłeś antenę do wszystkiego czyli do niczego. Do LTE 1800Mobylandu potrzebujesz antenę Dual LTE 1800MHz.
-
Dzięki za odpowiedź.
BTS-y do których się odnosisz są w bazie UKE tylko a nie ma na BTSearch, jak powinienem korzystać z tych dwóch baz?
Kołomnie jest juz zbudowany masz playa (jest w UKE nie ma w BTSearch), który jeszcze nie działa... ma pozwolenia na wszytsko co się rusza, ale sama instalacja nie wygląda powalająco
Jaką antenę polecasz do tego LTE1800 Mobyland i czy 7.3 km to nie ździebko za daleko?
Pozdro,
Sz

BTS-y do których się odnosisz są w bazie UKE tylko a nie ma na BTSearch, jak powinienem korzystać z tych dwóch baz?
Kołomnie jest juz zbudowany masz playa (jest w UKE nie ma w BTSearch), który jeszcze nie działa... ma pozwolenia na wszytsko co się rusza, ale sama instalacja nie wygląda powalająco

Jaką antenę polecasz do tego LTE1800 Mobyland i czy 7.3 km to nie ździebko za daleko?
Pozdro,
Sz
Forest Gump
Forest Gump
-
- Guru bezprzewodowy
Fakt, że z telefonem na dachu złapałeś zasięg LTE1800Mobylandu napawa optymizmem. Na mocnej Dual LTE 1800MHz można próbować, trochę tej Puszczy po drodze jest . Jak nie wypali to antenę zwrócisz. Na forum polecamy Dual LTE 1800MHz z Cybertecha lub duale LTE z Sorensena. Nadzieja na LTE1800 zawsze jest 

-
Sorensen wygląda lepiej bo ma większe wzmocnienie i możliwość wyboru złącza SMA, Cybertech oferuje przejściówki z FME na SMA, ale to poniekąd zawsze strata.
Prześpię sie z tematem i może zakupię sprzeta - ładna pogoda po dachu moge poskakać..
(Może zamiast 2m rury dać 4m
)
Dzieki jeszcze raz i pozdro,
Prześpię sie z tematem i może zakupię sprzeta - ładna pogoda po dachu moge poskakać..
(Może zamiast 2m rury dać 4m

Dzieki jeszcze raz i pozdro,

Forest Gump
Forest Gump
-
- Guru bezprzewodowy
Cybertech ma też anteny od razu z SMA. A co do zysku Sorensena 17dBi trudno wyrokować jaki jest naprawdę. Z zewnątrz taka sama antena.