DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szympans
Początkujący użytkownik forum

DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG

Post autor: szympans »

Witam wszystkich,
borykam się z problem LTE od plusa na poniższym sprzęcie:
antena ATK LOG LTE 10m D-Link DWR-921 firmware 2.X

Moja lokalizacja to Budy Zaklasztorne w mazwieckim (google ma pomyłke w ulicach): róg górczewskiej i podleśnej

Najbliższy BTS LTE jest w Skierniewicach. (Plus (26001) ID: 30531 Skierniewice, ul. Artyleryjska 17). Tam tez jest skierowana antena.
UMTS 900 w Puszczy Mariańskiej, ale BTSy są przeciążone (Orange, Plus T-Mobile - próbowałem). Ping b. słaby, Down/Up, Plpus 3/0.5, Orange 3/1 - pewnie akceptowalne gdyby nie ping i błędy DNS na Orange.

Problem, pytanie. Kiedy wdrapałem się na dach, żeby założyć antene okazało się, ze mój Samsung S4 w plusie łapie 1 kreske LTE SpeedTest pokazał D/U 56/10.
Zapaliłem się i postanowiłem wymusić 4G na routerze (jak miał auto łapał tylko słabe 3G) i skierować antenę na BTS. Niestety takie połączenie mimo 4 kresek daje D/U 3/3 lub dziś 7/2.

Dla porównanie Orange (BTS nieznacznie dalej) daje niestabilne połącznie (co godzine jest odnowa) i D/U 3/1.

Co robię, źle - dlaczego telefon daje lepiej rade niż router... Może coś muszę podtunować, a może nie taka antena (wybrałem logarytmiczną, bo nie wiedziałem co się uda uzyskać)?
Proszę o pomoc.

P.S. Antena wygląda na dachu tak: http://4.bp.blogspot.com/-VMfKapIZXrk/V ... 163624.jpg
Życie idioty to nie bułka z masłem...
Forest Gump
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: DWR-921 z Anteną dipol ATK-LOG

Post autor: matek451 »

Nic nie robisz źle. Po prostu na antenie logarytmicznej łączysz się z BTS-em LTE800 Sferii, w zasięgu którego jesteś w Plusie. Prawdopodobnie działa BTS LTE800 Sferii, Skierniewice , Artyleryjska 17. Poziom sygnału dostateczny a prędkości charakterystyczne dla LTE800 w Plusie. dużo więcej nie będzie. To proteza LTE na paśmie 5MHz bez MIMO, maksymalny teoretyczny DL to 18Mb/s. Telefon zalogował się natomiast do BTS-a LTE1800Mobyandu z tej samej lokalizacji. Antena logarytmiczna nie nadaje się do LTE1800. Sam sobie jesteś winien, kupiłeś antenę do wszystkiego czyli do niczego. Do LTE 1800Mobylandu potrzebujesz antenę Dual LTE 1800MHz.
szympans

Dzięki za odpowiedź. :zdrowko:

BTS-y do których się odnosisz są w bazie UKE tylko a nie ma na BTSearch, jak powinienem korzystać z tych dwóch baz?
Kołomnie jest juz zbudowany masz playa (jest w UKE nie ma w BTSearch), który jeszcze nie działa... ma pozwolenia na wszytsko co się rusza, ale sama instalacja nie wygląda powalająco :)

Jaką antenę polecasz do tego LTE1800 Mobyland i czy 7.3 km to nie ździebko za daleko?

Pozdro,
Sz
Forest Gump
matek451
Guru bezprzewodowy

Fakt, że z telefonem na dachu złapałeś zasięg LTE1800Mobylandu napawa optymizmem. Na mocnej Dual LTE 1800MHz można próbować, trochę tej Puszczy po drodze jest . Jak nie wypali to antenę zwrócisz. Na forum polecamy Dual LTE 1800MHz z Cybertecha lub duale LTE z Sorensena. Nadzieja na LTE1800 zawsze jest :)
szympans

Sorensen wygląda lepiej bo ma większe wzmocnienie i możliwość wyboru złącza SMA, Cybertech oferuje przejściówki z FME na SMA, ale to poniekąd zawsze strata.
Prześpię sie z tematem i może zakupię sprzeta - ładna pogoda po dachu moge poskakać..

(Może zamiast 2m rury dać 4m :) )

Dzieki jeszcze raz i pozdro, :zdrowko:
Forest Gump
matek451
Guru bezprzewodowy

Cybertech ma też anteny od razu z SMA. A co do zysku Sorensena 17dBi trudno wyrokować jaki jest naprawdę. Z zewnątrz taka sama antena.
ODPOWIEDZ