Mała Piaśnica - internet w lesie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mała Piaśnica - internet w lesie
Witam
Chciałbym zorganizować teściom dostęp do internetu. Mieszkają w Małej Piaśnicy, dookoła jest praktycznie tylko las. W budynku trudno połączyć się z internetem w telefonie. Złapanie marnej jakości 3G jest możliwe na zewnątrz.
Wg BTSearch najlepszym rozwiązaniem wydaje się być zakup anteny kierunkowej + modem i próba odbioru sygnału UMTS w paśmie 2100 z nadajnika T-Mobile w Leśniewie (ok. 3 km), alternatywnie Orle (ok. 5 km).
BTSearch
Proszę o opinię czy sensowny będzie zakup tej anteny Cybertech 17 dBi ?
Może jakieś inne rozwiązanie? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Chciałbym zorganizować teściom dostęp do internetu. Mieszkają w Małej Piaśnicy, dookoła jest praktycznie tylko las. W budynku trudno połączyć się z internetem w telefonie. Złapanie marnej jakości 3G jest możliwe na zewnątrz.
Wg BTSearch najlepszym rozwiązaniem wydaje się być zakup anteny kierunkowej + modem i próba odbioru sygnału UMTS w paśmie 2100 z nadajnika T-Mobile w Leśniewie (ok. 3 km), alternatywnie Orle (ok. 5 km).
BTSearch
Proszę o opinię czy sensowny będzie zakup tej anteny Cybertech 17 dBi ?
Może jakieś inne rozwiązanie? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Mała Piaśnica - internet w lesie
W tej lokalizacji zasięg w T-Mobile i Orange zapewnia sieć NetWorks. BTS-y w Leśniewie i Orle działają na UMTS2100 z HSPA+DC i UMTS900 z HSPA+ . Na UMTS900 zasięg większy i pewniejszy. W przypadku wyboru UMTS2100 potrzebny modem/router z DC oraz antena z linka. Do UMTS900 potrzebna antena na 900MHz i modem/router z UMTS900. W Orle jest też pozwolenie na BTS Play z LTE1800 i UMTS2100 i UMTS900 ale pewnie jeszcze nie działa( porównując z mapą zasięgu Play), choć można przetestować. Podobnie jak dwóch pozostałych operatorów. Orange ma teraz pakiet 6GB za 6 zł na taryfie głosowej pre-paid. kupujesz starter doładowujesz za 10 zł, uruchamiasz za 3zł Rok Ważności Konta(SMS START na 8002), kupujesz pakiet za 6 zł ( kod*110*77#) i możesz korzystać, pakiety można kupować wielokrotnie do końca wakacji. Oczywiście musisz mieć modem, najlepiej z LTE i HSPA+DC.
-
Dziękuję za same konkrety. Zgłębiłem temat UMTS900. Przekonałeś mnie do wyboru sprzętu do tego standardu - jest pewniejszy.
Planuję zakup:
- Antena ATK-20 16,5dBi
- Konektor do modemów Huawei E3131
- Huawei E3131
Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem powyższy sprzęt jest kompatybilny. Czy mam rację?
Mam nadzieję, że uda się wprowadzić trochę cywilizacji do teściów do lasu
Planuję zakup:
- Antena ATK-20 16,5dBi
- Konektor do modemów Huawei E3131
- Huawei E3131
Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem powyższy sprzęt jest kompatybilny. Czy mam rację?
Mam nadzieję, że uda się wprowadzić trochę cywilizacji do teściów do lasu

Ostatnio zmieniony 2015-07-01, 06:12 przez grzechuson, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam ponownie
Opisany powyżej zestaw został uruchomiony. Przetestowałem działanie internetu na dwóch operatorach tj. Orange i T-Mobile.
Na Edge'u nie ma problemu wszystko działa, ale wolno. Problem pojawia się w momencie, gdy chcę się połączyć na UMTS900. Zasięg UMTS jest: -85dBm, 45%, CSQ14. Wymuszam w opcjach WCDMA oraz pasmo W900. Przy próbie łączenia TNI zawiesza się. Próbowałem też na programie PLAYa - Łączy tylko z Edge'm.
Gdy w TNI wszystko jest ustawione w automacie to TNI się też zawiesza.
W czym może tkwić problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Poniżej załączam screeny z TNI (zasięg EDGE, UMTS oraz konfiguracja UMTS900).

Opisany powyżej zestaw został uruchomiony. Przetestowałem działanie internetu na dwóch operatorach tj. Orange i T-Mobile.
Na Edge'u nie ma problemu wszystko działa, ale wolno. Problem pojawia się w momencie, gdy chcę się połączyć na UMTS900. Zasięg UMTS jest: -85dBm, 45%, CSQ14. Wymuszam w opcjach WCDMA oraz pasmo W900. Przy próbie łączenia TNI zawiesza się. Próbowałem też na programie PLAYa - Łączy tylko z Edge'm.
Gdy w TNI wszystko jest ustawione w automacie to TNI się też zawiesza.
W czym może tkwić problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Poniżej załączam screeny z TNI (zasięg EDGE, UMTS oraz konfiguracja UMTS900).

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
grzechuson te komendy odnośnie wymuszania częstotliwości nie muszą działać na wszystkich modemach. A jak wymusisz samo 3G, bez zawężania do częstotliwości, to łączy się?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sprawdź jeszcze czy pasmo 900MHz nie jest czasem fabrycznie zablokowane w tym modemie.
W starych czasach 2-3 lata temu, gdy było jeszcze modne Aero2,
to po kupieniu modemu E3131 np. z dystrybucji Play trzeba było najpierw odblokować pasmo 900MHz, bo sprzedawcy je blokowali.
Przejrzyj ten wątek, tam jest instrukcja do odblokowania 900MHz w E3131: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928
W starych czasach 2-3 lata temu, gdy było jeszcze modne Aero2,
to po kupieniu modemu E3131 np. z dystrybucji Play trzeba było najpierw odblokować pasmo 900MHz, bo sprzedawcy je blokowali.
Przejrzyj ten wątek, tam jest instrukcja do odblokowania 900MHz w E3131: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928
-
YaHooo, gdy zrobie jak piszesz TNI zawiesza się identycznie jak w przypadku wymuszenia częstotliwości W900.
kordirko, to może być dobry trop. Sprawdzę to podczas najbliższej wizyty u teściów.
kordirko, to może być dobry trop. Sprawdzę to podczas najbliższej wizyty u teściów.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
grzechuson i jak coś się wyjaśniło?
Pozdrawiam YaHooo